English

Rusko dováží třetinu součástek do zbraní ze Západu, tvrdí Ukrajina

Seznam Zprávy

Moskva stále získává velkou část válečných technologií ze Západu, a to navzdory sankcím. Vyplývá to z výzkumu Kyjevské ekonomické univerzity.

More from Seznam Zprávy

Jun 21

Rusko hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů, Ukrajina čtyř ruských raket

www.seznamzpravy.cz

Ruské ministerstvo obrany hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem, Černým mořem, Krasnodarským krajem a Volgogradskou oblastí během noci na pátek.

May 6

Moskva chystá cvičení s jadernými zbraněmi. Vyprovokoval nás Západ, tvrdí

www.seznamzpravy.cz

„Cvičení je zaměřeno na zajištění svrchovanosti Ruska v reakci na provokativní prohlášení a hrozby některých západních představitelů vůči Ruské federaci,“ uvedl ruský resort obrany. Bude na něm operovat i s jadernými zbraněmi.

Apr 16

Ukrajina podle médií zničila výkonnou radarovou stanici na západě Ruska

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinská armáda zaznamenala úspěch v podobě zničení ruské radarové stanice. Měla dosah 700 kilometrů do ukrajinského vnitrozemí a poskytovala podporu ruským bombardérům.

Mar 13

Ukrajina zaútočila na ruské regiony desítkami dronů, tvrdí Rusko

www.seznamzpravy.cz

Podle ruských činitelů drony zasáhly několik regionů včetně Voroženské či Leningradské oblasti. Zneškodněné drony při pádu nachápaly škody na infrastruktuře a obytných budovách.

Feb 7

Další úder 50 kilometrů od hranic NATO. Kde Rusko bombardovalo Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina ve středu čelila dalšímu rozsáhlému ruskému vzdušnému útoku. V Kyjevě úder zranil nejméně 11 lidí a poškodil vedení vysokého napětí a rozvod tepla.

Jan 12

Rusko dováží třetinu součástek do zbraní ze Západu, tvrdí Ukrajina

Seznam Zprávy

Moskva stále získává velkou část válečných technologií ze Západu, a to navzdory sankcím. Vyplývá to z výzkumu Kyjevské ekonomické univerzity.

Jul 12

Pro Západ je důležitější zabíjet, než bránit, reaguje Moskva na summit NATO

Seznam Zprávy

Ukrajina se na summitu NATO dočkala dalších slibů vojenské pomoci, ale časový rámec pro její budoucí členství Aliance nestanovila. Jednání ve Vilniusu sledujeme v on-line reportáži.

Jul 11

Úkolem je odstrašit Rusko. A co Ukrajina? Začíná druhý summit NATO za války

Seznam Zprávy

Startuje summit NATO. Už v předvečer přinesl průlom v otevření cesty Švédska do Aliance, zato Ukrajina zatím na členství nejspíš pomýšlí marně. „NATO by se ocitlo v přímém konfliktu s Ruskem,“ říká analytik Ondřej Ditrych.

May 29

Ukrajina hlásí zásah ruské základny nedaleko okupovaného Mariupolu

Seznam Zprávy

Podle poradce starosty města Petra Andriuščenka si zásah vyžádal život 100 ruských vojáků. Dalších 400 jich zůstalo po výbuchu zraněných.

Feb 20

Ukrajinci odkrývají bizarní ruskou propagandu z okupovaného města

www.seznamzpravy.cz

Materiály nalezené v několik měsíců Rusy okupovaném Chersonu ukazují, jak fungovala tamní propaganda. Za pomocí letáků i vysílání šířila mimo jiné ruský nacionalismus. Podle experta na oblast v tom nicméně nebyla příliš dobrá.

Jan 1

Západ musí Ukrajinu dlouhodobě podporovat, Rusko zatím neustoupí, říká šéf NATO

www.seznamzpravy.cz

Šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg uvedl, že Západ musí být připraven Ukrajinu dlouhodobě podporovat. Rusko je podle něj připraveno ve válce pokračovat a potenciálně zahájit novou ofenzivu.

Oct 15

V ruské oblasti hraničící s Ukrajinou hořel sklad s ropou. Rusko viní Ukrajince

www.seznamzpravy.cz

Ruská strana označila za příčinu požáru ostřelování a viní ukrajinskou armádu. Požár byl údajně již uhašen.

Oct 6

Rusko už vyzbrojilo Ukrajinu víc, než celý Západ dohromady

www.seznamzpravy.cz

Novináři listu The Wall Street Journal porovnali počet ruských zbraní zabavených Ukrajinou od začátku války s počtem zbraní dodaných ze Západu. Zjistili přitom, že Rusové k úspěchu ukrajinského protiútoku přispívají víc než Západ.

Sep 29

Rusko v pátek anektuje okupovaná území, oznámil Kreml

Seznam Zprávy

Kreml po skončení referend slíbil, že brzy podnikne kroky k připojení okupovaných regionů na Ukrajině k Rusku. Teď potvrdil, že v pátek prezident Vladimir Putin podepíše příslušné dekrety.

Aug 23

Rusko dosáhlo svého cíle. Ukrajina už do NATO nevstoupí, řekl Medveděv

Seznam Zprávy

Jedině Rusko může do budoucna poskytnout Ukrajině bezpečnostní záruky, tvrdí ruský exprezident Dmitrij Medveděv. Na pokračování mírových rozhovorů to ale v tuto chvíli nevypadá.

Feb 26

Ukrajina přehledně v datech: Proč je pro Rusko tak důležitá

Seznam Zprávy

Spor o to, zda se má Ukrajina přiblížit Rusku, nebo EU, trvá skoro třicet let. Po dramatickém Euromajdanu v roce 2013 tento týden Rusko na Ukrajinu vojensky zaútočilo. Seznam Zprávy připravily ucelený přehled v mapách a grafech.

Jan 20

Rusko čeká tvrdá reakce západu, pokud vpadne na Ukrajinu, zní z Bílého domu

Seznam Zprávy

Dle prezidenta Joea Bidena se Rusko chystá na Ukrajině k nějaké akci, avšak nestojí o otevřenou válku. Jakákoliv agrese Ruska se má setkat s ostrou reakcí USA a spojenců, uvedla mluvčí Bílého domu.

Jan 12

NATO odmítlo požadavky Moskvy. Rusko údajně přesouvá další vojsko na západ

Seznam Zprávy

Ve středu poprvé od roku 2019 jednala Rada NATO–Rusko. Tématem byly mimo jiné ruské bezpečností požadavky ve vztahu k Ukrajině.

Dec 21

Všechny pokusy Západu o izolaci Ruska jsou marné, vzkazuje Moskva

Seznam Zprávy

Ministr obrany Sergej Šojgu upozornil, že Rusko spolupracuje s víc než stovkou armád. Západu na úterní poradě resortu obrany hrozil také prezident Vladimir Putin. Rusko je prý připravené reagovat na agresivní politiku i vojensky.

Dec 1

Rusko zaplatí vysokou cenu, varuje šéf NATO před invazí na Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Napětí mezi Ruskem a NATO neutichá. Z jedné strany na druhou létají slova o „zaplacení vysoké ceny“ nebo „překračování červených linií“. NATO se obává napadení Ukrajiny, Rusko zase mluví o hrozbě západního útoku.