English

Kolik raket Starship letos Elon Musk zničí? SpaceX jde na třetí zkoušku

iDNES.cz / Technet

Ve čtvrtek má podle nynějšího plánu proběhnout další test megarakety společnosti SpaceX. Starship by se měla vydat na svou třetí cestu z odpalovací rampy 14. března ve 13:00 středoevropského času. Co se bude dít potom, není jasné.…

More from iDNES.cz / Technet

May 4

Kde všude si můžete na vlastní oči prohlédnout rakety a lodě SpaceX

iDNES.cz / Technet

Koho fascinuje kosmonautika a raketová technika, může ho zajímat i to, kde se může veřejně či neveřejně potkat s technikou SpaceX. Možná jste někdo již některé kusy vesmírné techniky této společnosti viděli a rádi byste se podívali i na…

Mar 14

Kolik raket Starship letos Elon Musk zničí? SpaceX jde na třetí zkoušku

iDNES.cz / Technet

Ve čtvrtek má podle nynějšího plánu proběhnout další test megarakety společnosti SpaceX. Starship by se měla vydat na svou třetí cestu z odpalovací rampy 14. března ve 13:00 středoevropského času. Co se bude dít potom, není jasné.…

Jan 27

Elon Musk prozradil, proč při druhém letu vybuchla Starship

iDNES.cz / Technet

Elon Musk v polovině ledna na prezentaci pro zaměstnance SpaceX ve Starbase prozradil, co způsobilo selhání kosmické lodi při listopadové testovací misi, a také nastínil něco z budoucího vývoje této obří rakety.

Jun 29

Čínská kosmická loď pořídila snímky celé planety Mars, včetně jižního pólu

www.idnes.cz

Čínská loď Tchien-wen 1 získala obrazová data dokumentující celý Mars, včetně snímků jeho jižního pólu. Od začátku loňského roku obletěla planetu více než 1300krát. V průběhu své mise již stihla na povrch Marsu vysadit i pojízdnou…

Dec 18

Proč strašil Elon Musk bankrotem SpaceX? Mohou za to motory

iDNES.cz / Technet

Elon Musk na konci listopadu rozeslal e-mail zaměstnancům SpaceX, ve kterém bil na poplach kvůli výrobě raketových motorů Raptor. Situace je prý natolik vážná, že pokud rychle nedojde k nápravě, firmě hrozí bankrot. Uniklý mail okamžitě…

Jul 2

SpaceX plánuje první výlet do vesmíru se svou lodí pro Měsíc a Mars

iDNES.cz / Technet

Na texaské základně Starbase pokračují přípravy na první orbitální start stroje Starship a jeho prvního stupně Super Heavy. Znamená to především výrobu prototypů a budování infrastruktury potřebné pro orbitální lety.

May 19

SpaceX letos otestuje ve vesmíru prototyp lodi pro lety k Měsíci a Marsu

iDNES.cz / Technet

Nedávný úspěšný let Starship SN15 zřejmě motivoval SpaceX k tomu, aby urychlilo přechod testování směrem k orbitálním misím. Prototypy Starship SN17 až SN19 tedy nejspíš nakonec budou přeskočeny a SpaceX co nejdříve přejde ke Starship SN20…

Feb 9

Proč vybuchla loď firmy SpaceX? Byli jsme příliš hloupí, uznal Musk

iDNES.cz / Technet

Záběry nezvládnutého přistání a následného výbuchu prototypu SN9 společnosti SpaceX obletěly minulý týden svět. Velmi „výbušné“ nehodě se nejspíše dalo poměrně jednoduše zabránit, uznal nyní i šéf firmy Elon Musk.

Sep 2

Kolik stojí natankování a servis použité rakety? Prozradil Elon Musk

iDNES.cz / Technet

Společnost SpaceX tvrdí, že bez opakovaného využití raket se létaní do kosmu nikdy nezlevní. Ale jak zatím vychází ekonomika provozu jejích nosičů? Co víme o tom, kolik to ve skutečnosti stojí?

Jul 11

USA mají po letech dvě kosmické lodě pro posádku. Jak se liší?

iDNES.cz / Technet

Dopravu amerických astronautů mají v příštích letech obstarat lodě Starliner společnosti Boeing a Crew Dragon firmy SpaceX. USA díky tomu mají na vybranou, ale mezi čím si vlastně vybírají?

May 27

Počasí zhatilo první pokus o let soukromé lodi firmy SpaceX s posádkou

iDNES.cz

Mezinárodní vesmírná stanice očekávala přílet dvou astronautů, které k ní měla ve čtvrtek dopravit soukromá loď Crew Dragon společnosti SpaceX. Mělo to být vůbec poprvé, co se taková událost odehraje. Středeční start se však nakonec…

Nov 21

Firmě SpaceX vybuchl prototyp kosmické lodi pro let k Marsu

iDNES.cz / Technet

Kosmická loď Starship společnosti SpaceX neprošla jedním z důležitých testů. Byl to sice zatím jen neúplný prototyp určený pro testování letů v atmosféře, ale i tak je to situace, která vývoj nového dopravního prostředku zpomalí.

Oct 1

Budoucnost je v oceli. Firma SpaceX představila raketu pro lety k Marsu

iDNES.cz

Šéf společnosti SpaceX Elon Musk o víkendu ukázal novinky z projektu kosmické lodi Starship. Koncept s tímto názvem byl představen poprvé před rokem, od té doby ale hodně „vyspěl“ - a zcela změnil vzhled.

Apr 23

Soukromá kosmická loď pro lety s posádkou při zkoušce vybuchla

iDNES.cz

Firma SpaceX během testů únikových raketových motorů přišla o jeden exemplář lodě Crew Dragon. Stroj, který za sebou měl úspěšný demonstrační let ke stanici ISS, byl podle všeho nenávratně poškozen.

Feb 7

S posádkou už v červenci. SpaceX otestuje loď pro pilotované lety

iDNES.cz / Technet

První zkušební let nové kosmické lodě americké společnosti SpaceX Crew Dragon určené pro přepravu lidí byl stanoven na druhého března. Předchozí plány počítaly už s lednovým startem. O dalším posunu termínu informovala NASA.

Feb 5

Zelené plameny a neskutečný hluk. SpaceX vyzkoušel motor pro let k Marsu

iDNES.cz / Technet

Společnost Elona Muska provedla první zkoušku motoru, který by měl dopravit její stroje na Měsíc a poté i k Marsu.

Sep 14

SpaceX vybral prvního „pasažéra“ pro let kolem Měsíce. Musk to nebude

iDNES.cz

Soukromá americká vesmírná společnost SpaceX podnikatele Elona Muska uzavřela smlouvu s prvním turistou, který se vydá na oběžnou dráhu kolem Měsíce. Oznámila to ve čtvrtek na Twitteru. Jméno pasažéra se prý veřejnost dozví příští pondělí.

Dec 21

Elon Musk zveřejnil fotografie Falconu Heavy, nejsilnější rakety USA

iDNES.cz

Zakladatel soukromé vesmírné společnosti SpaceX Elon Musk na twitteru zveřejnil fotografie nové rakety nazvané Falcon Heavy, která se po legendárním Saturnu V stane nejsilnějším americkým raketovým nosičem.

Apr 28

V roce 2018 se má na Mars dostat první soukromá kosmická loď

iDNES.cz / Technet

Americká společnost SpaceX miliardáře Elona Muska chce už v roce 2018 vyslat kosmickou loď Dragon na planetu Mars. Má jít o ověřovací let bez lidské posádky.

Mar 20

E-kniha zdarma: Utajované drama letu kosmické lodi Voschod 2

technet.idnes.cz

Přesně před padesáti lety člověk poprvé opustil prostory kosmické lodi a ocitl se v nekonečném vesmíru pouze ve skafandru. Exkluzivně pro Technet.cz připravil Pavel Toufar knihu s desetiletí utajovanými dramatickými podrobnostmi, které…