English

Češi v EU před dvaceti lety? „Zeman se přel s Orbánem, jinak to fungovalo“

Seznam Zprávy

Jak cestoval po romských osadách s komisařem Güntherem Verheugenem, o čem se přel Miloš Zeman s Viktorem Orbánem a v čem byl největší problém na cestě Slovenska do EU. Na to vše vzpomíná slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda.

More from Seznam Zprávy

Jun 26

Vlevo dole: Babiš+Fico+Orbán. Kdy ANO opustí první europoslanci?

Seznam Zprávy

Co chystá Andrej Babiš v EU dál? S kým se tam teď spojí? A opustí ho kvůli tomu někteří liberálnější europoslanci ANO? Hemžení a přeskupování sil v unijním parlamentu je tématem aktuální epizody politického podcastu Vlevo dole.

May 5

Češi v EU před dvaceti lety? „Zeman se přel s Orbánem, jinak to fungovalo“

Seznam Zprávy

Jak cestoval po romských osadách s komisařem Güntherem Verheugenem, o čem se přel Miloš Zeman s Viktorem Orbánem a v čem byl největší problém na cestě Slovenska do EU. Na to vše vzpomíná slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda.

Mar 10

Babiš premiér. Byl by jako Fico, nebo spíš Orbán?

Seznam Zprávy

Pokud by byl Andrej Babiš premiérem, nechal by se zaslepit touhou po pomstě jako Robert Fico, nebo by volil orbánovsky pragmatický přístup? Seznam Zprávy nově přinášejí vždy v neděli část podcastu Vlevo dole v textové podobě.

Feb 27

Fico a Orbán v Praze: Objetí od Klause, úsměv od Zemana, těžké chvíle s Fialou

Seznam Zprávy

Premiéři Visegrádské skupiny se na summitu v Praze ani nepokoušeli tajit rozdíly, které mezi nimi panují v otázce Ukrajiny. Viktor Orbán a Robert Fico si jeli „zlepšit náladu“ za Milošem Zemanem, Orbán i za Václavem Klausem.

Jan 24

Maďarská vláda podporuje vstup Švédska do NATO, uvedl Orbán

www.seznamzpravy.cz

Vstupu Švédska do Aliance dosud bránilo Maďarsko a Turecko. Turecký parlament ale ve středu přijetí skandinávské země schválil.

Oct 31

Fico a Orbán jsou cesta pro Česko, tvrdí Rajchl

Seznam Zprávy

Loni vznikli. Letos na jaře převzali štafetu protivládních demonstrací. Psalo se o nich jako o možné konkurenci pro SPD a částečně i pro ANO. Podpora strany PRO ale drhne, opustila ji část vedení. Co chce dělat v europarlamentu?

Oct 17

Putin jednal s Orbánem. Pochvaloval si dobré vztahy

www.seznamzpravy.cz

Oba politici se sešli v Pekingu na summitu k projektu nové Hedvábné stezky. Údajně jednali o dodávkách plynu a ropy a o jaderné energetice.

Oct 1

Komentář: Jestli to Fico zkusí jako Orbán, Slovensko pukne

Seznam Zprávy

Říkat, že „Směr ovládl“, nebo dokonce „jasně ovládl slovenské volby“, je nepřesné. Dostal necelou čtvrtinu hlasů. Výsledky jsou reklamou na poměrný volební systém.

Sep 15

Fico jako premiér? Hrál by hru jako Orbán, říká poradce Čaputové

Seznam Zprávy

Už je to více než pět let, co musel Robert Fico opustit post slovenského premiéra. Smetla ho vlna obřích protestů po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Teď má ale šanci se do čela Slovenska vrátit. Kam země směřuje?

Mar 3

Orbán přesune maďarské velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma. Navzdory EU

www.seznamzpravy.cz

Maďarsko by mělo příští měsíc přesunout svoji ambasádu v Izraeli do Jeruzaléma. Většina zemí si ponechala svá zastoupení v Tel Avivu. Maďarsko by se tak stalo prvním evropským státem s ambasádou v Jeruzalémě.

Nov 9

Orbánem prezentovaný ráj se hroutí, maďarská inflace překonala očekávání

www.seznamzpravy.cz

Míra inflace v Maďarsku v říjnu vzrostla na 21,1 procenta, a je tak nejvyšší v zemích Visegrádské skupiny (V4). Maďarský statistický úřad ve své dnešní zprávě uvedl, že v říjnu se nadále zvyšovaly zejména ceny energií a potravin.

Oct 7

Maďarský fotbal stoupá. Podporuje ho vláda i osobně Orbán

Seznam Zprávy

Hodně zaprášené jsou úspěchy maďarské reprezentace, vicemistrů světa 1938 a 1954. Naposledy se na světovém šampionátu představila v roce 1986 v Mexiku. Přesto se její kvalita hodně výrazně zvedá.

Jul 23

Orbán se pustil do Západu kvůli Ukrajině. Mluvil i o „nemíšené maďarské rase“

www.seznamzpravy.cz

Orbán tvrdí, že strategie Západu na podporu Ukrajiny nefunguje a je potřeba nová. Řekl to na sobotním projevu při návštěvě Rumunska.

Jul 17

Orbán chce změnit paušální daň a maďarští živnostníci vyrazili do ulic

www.seznamzpravy.cz

V Budapešti se v sobotu pátým dnem protestovalo proti daňové politice vlády konzervativního premiéra Viktora Orbána. Ta

Sep 22

Babiš si notoval s Orbánem. Kritizovali EU za to, že dostatečně nebrání své hranice

Seznam Zprávy

Český premiér Andrej Babiš a jeho maďarský protějšek Viktor Orbán dnes společně kritizovali Evropskou unii, která podle nich dostatečně nebrání své hranice před ilegální migrací.

Sep 12

Papež se setkal s maďarským premiérem Orbánem, varoval před antisemitismem

Seznam Zprávy

Papež František se v úvodu své první zahraniční cesty od červencové operace střev setkal s maďarským premiérem a prezidentem. V Budapešti, kde hovořil také s biskupy a zástupci židovských komunit, poukázal na hrozbu antisemitismu.

Nov 29

Vysílá Orbán. Maďarský premiér neváhal a zatočil s médii hned po volbách

Seznam Zprávy

Je ČT v ohrožení? Napovědět může zkušenost z okolních zemí. Seznam Zprávy připravily dvoudílný seriál popisující mechanismus ovládnutí veřejnoprávních médií v Polsku a Maďarsku. Druhý díl se týká maďarské skupiny MTVA.

Sep 29

Maďarský premiér Orbán vyzval k rezignaci eurokomisařku Jourovou

Seznam Zprávy

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval místopředsedkyni Evropské komise Věru Jourovou k odstoupení za to, co označil za „opovržlivá veřejná prohlášení“ o Maďarsku.

Mar 24

Orbán zavelel a maďarská armáda přebírá kontrolu ve firmách

www.seznamzpravy.cz

Úterní Středoevropský deník se dál věnuje dění v Maďarsku, kde si premiér Viktor Orbán řekl o bezprecedentní kompetence. Píšeme i o zpřísňování opatření na Slovensku a v Polsku a také o vlně žalob, které možná čeká rakouské Tyrolsko.

Mar 10

Šťastné pondělí: Video s Alex, virus na Hradě a loučení s Ficem

www.seznamzpravy.cz

I dnes pro vás máme skvělou show: Našli jsme tajné video Alex Mynářové, mluvili o volbách s nejvtipnějším Slovákem, hledali koronavirus na Hradě. A pak tu máme ještě mnoho laskavého, hřejivého humoru.