English

Za Islámský stát bojuje nejméně 1700 Rusů, tvrdí kontrarozvědka

www.tyden.cz

Na straně teroristické organizace Islámský stát (IS) bojuje v Sýrii a v Iráku podle informací ruské kontrarozvědky FSB nejméně 1700 občanů Ruska. Podle agentury Interfax to řekl náměstek ředitele FSB Sergej Smirnov. "A to jsou jen ti, o…

More from tyden.cz

Mar 23

Islámský stát (IS) ovládal v Iráku a Sýrii území o rozloze Maďarska

Základní údaje o teroristické organizaci Islámský stát (IS), která byla před pěti lety (23. března) poražena na posledním zbytku svého území na východě Sýrie (to znamenalo definitivní konec samozvaného chalífátu, který IS vyhlásil v červnu…

Dec 3

Teroristé z IS ohrožují Kurdy v Iráku

Teroristická organizace Islámský stát (IS), poražená v Iráku už před dvěma lety, nyní ohrožuje vesničany v iráckých kurdských oblastech

Aug 7

Islámský stát v Sýrii i Iráku obnovuje síly

Teroristická organizace Islámský stát využívá stahování amerických vojáků ze Sýrie, aby tam obnovila své síly. Uvádí to poslední pravidelná zpráva generálního inspektora pro ministerstvo obrany USA, který dohlíží na operace Pentagonu.

Jul 25

Islámský stát v Iráku se chová jako guerilla

Týden.cz

Teroristická organizace Islámský stát, jejíž porážku v Iráku loni oznámila irácká vláda, začala využívat partyzánskou taktiku s cílem podlomit autoritu úřadů. V uplynulých měsících se tak znásobil počet vražd a únosů.

Mar 21

Kvůli vazbám na Islámský stát zadržují v Iráku 19 tisíc lidí

Irácké úřady v uplynulých letech zadržely nebo uvěznily nejméně 19 tisíc lidí obviněných z vazeb na radikální skupinu Islámský stát nebo jiných trestných činů souvisejících s terorismem.

Nov 6

Velitel u Mosulu: Těžko se bojuje, když si IS z lidí dělá živé štíty

Další postup iráckých vládních jednotek v Mosulu, který je jednou z hlavních bašt samozvaného Islámského státu, opět ztěžuje, že džihádisté si dělají z tamních obyvatel živé štíty.

Aug 28

Turecké nálety zabily desítky lidí. Bojují proti IS i Kurdům

Turecké vládní síly v neděli bombardovaly severní oblasti Sýrie. Při dvou útocích ráno zahynulo nejméně 35 civilistů, uvedli opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR).

Jul 21

Islámský stát kontroluje desetinu území Iráku

Osvobození severoiráckého Mosulu je dosažitelné, ale operaci je třeba pečlivě připravit. Ve Washingtonu to řekl zmocněnec USA v koalici, která bojuje proti Islámskému státu (IS), Brett McGurk.

May 15

IS zaútočil v Iráku a Jemenu, nepřežilo skoro padesát lidí

Téměř padesát obětí si v neděli vyžádaly teroristické útoky radikální organizace Islámský stát v Iráku a v Jemenu. Nejméně 14 lidí zahynulo při útoku na státní plynárenský závod v Tádží severně od Bagdádu. V irácké metropoli bombovým…

May 15

IS zaútočil na továrnu v Iráku, zemřelo 11 lidí

Při sebevražedných útocích na státní továrnu severně od Bagdádu zahynulo 11 lidí. Oznámila to policie, podle níž bylo při útocích také 21 osob zraněno.

Apr 26

Irák varuje: Teroristé IS chtějí zaútočit na Stockholm

Irácké bezpečnostní služby varovaly, že do Švédska pronikla skupina sedmi až osmi bojovníků Islámského státu a plánuje udeřit na civilní cíle v metropoli Stockholmu.

Jan 8

Poprask u džihádistů. V Iráku zraněn významný člen IS

V bojích v Iráku byl zraněn mluvčí organizace Islámský stát abú Muhammad Adnání. Ve svém prohlášení to oznámila irácká vláda. Ze severu Iráku přišla zpráva o bojích turecké armády s IS o tábor Bašika, kde Turci mají cvičit irácké…

Dec 18

Světová banka bojuje proti IS. Pošle miliardu Iráku

Týden.cz / Byznys

Světová banka poskytne Iráku úvěr 1,2 miliardy dolarů (30 miliard Kč) na podporu rozpočtu. Ten oslabují náklady bojů proti Islámskému státu spolu s nízkými cenami ropy, oznámil ve čtvrtek regionální zástupce Světové banky.

Dec 11

Valls: IS musíme zničit v Sýrii a Iráku, ale i v Libyi

Organizaci Islámský stát bude třeba zničit nejen v Sýrii a v Iráku, ale nepochybně také v Libyi. V rozhovoru poskytnutém rádiu France Inter to uvedl francouzský premiér Manuel Valls.

Dec 7

Turecko: Své vojáky v Iráku chráníme před IS, Bagdád to ví

Irácký premiér Hajdar Abádí Turecko žádal několikrát o aktivnější podporu v boji proti radikálům z Islámského státu.

Oct 25

Blair: Invaze USA do Iráku přispěla ke vzestupu IS

Americká invaze do Iráku v roce 2003 je spoluzodpovědná za vzestup radikální organizace Islámský stát. V rozhovoru poskytnutém americké televizní stanici CNN to uvedl bývalý britský premiér Tony Blair a za některé tehdejší chyby Londýna se…

Sep 27

Rusové se zapojují do spolupráce proti IS i v Iráku

www.tyden.cz

Velitelství irácké armády potvrdilo zpravodajskou a bezpečnostní spolupráci v Bagdádu s Ruskem, Íránem a Sýrií, která má být zaměřena proti Islámskému státu.

Aug 23

Desítky mrtvých vojáků při útoku Islámského státu v Iráku

www.tyden.cz

Po útoku ozbrojenců z hnutí Islámský stát padlo v neděli v západoirácké provincii Anbár dalších nejméně 23 iráckých vojáků a členů místních provládních milic.

Jun 17

Alarm v Moskvě. Expanze Islámského státu míří k Rusku

V řadách Islámského státu v Sýrii a Iráku válčí až pět tisíc ruských občanů. Uvedl to ruský policejní generál Andrej Novikov, který vede protiteroristické středisko postsovětského Společenství nezávislých států. Až dosud se počet bojovníků…

Feb 9

Irák chystá pozemní ofenzivu proti Islámskému státu

www.tyden.cz

Irácké síly v nejbližších týdnech podniknou pozemní ofenzivu proti Islámskému státu. V neděli to v jordánském Ammánu prohlásil americký koordinátor mezinárodní koalice proti IS John Allen. Koalice vedená Američany má operaci poskytnout…