English

Turci, turisté, teroristé. Proč Ankara tolerovala Islámský stát

Turecká vláda dlouho přivírala oči před Islámským státem v sousedství, větší hrozbu viděla v Bašáru Asadovi a v touze Kurdů po vlastním státu. Teď ale obrací a jde i po teroristech. Pomstí se IS na turistech, jako se to stalo v Tunisku?

More from Týden.cz / Zahraničí

May 20

K pátečnímu útoku na turisty v Afghánistánu se přihlásila teroristická organizace Islámský stát

Týden.cz

K pátečnímu útoku na zahraniční turisty, při kterém v Afghánistánu zemřelo šest lidí, se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Napsala to v neděli večer agentura AFP. Podle ní afghánské úřady zadržely kvůli útoku sedm lidí.

Mar 23

Islámský stát (IS) ovládal v Iráku a Sýrii území o rozloze Maďarska

Základní údaje o teroristické organizaci Islámský stát (IS), která byla před pěti lety (23. března) poražena na posledním zbytku svého území na východě Sýrie (to znamenalo definitivní konec samozvaného chalífátu, který IS vyhlásil v červnu…

May 1

Turecká tajná služba zabila vůdce Islámského státu, tvrdí Erdogan

Týden.cz

Turecká tajná služba zabila lídra teroristické organizace Islámský stát (IS), tvrdí to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle něj byl abú Husajn Husajní Kurajší zabit v sobotu na severu Sýrie poblíž tureckých hranic. Informovala o…

Jul 27

Marocká policie rozbila buňku organizace Islámský stát

Marocká protiteroristická policie oznámila, že rozbila buňku teroristické organizace Islámský stát (IS) a zatkla pět jejích členů. Napsala to agentura AFP.

Jan 25

Policie zadržela několik podezřelých z podpory Islámského státu

Německá policie ve čtvrtek v Sasku zadržela několik lidí při zásahu proti podporovatelům teroristické organizace Islámský stát.

Jan 13

Erdogan: Nestáhnou-li se Kurdové na severu Sýrie, Ankara zaútočí

Pokud se kurdská milice YPG v severosyrské oblasti Afrín do týdne nestáhne, Turecko tyto oddíly rozdrtí, řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle kurdských milic ostřelovaly v sobotu Afrín turecké síly granáty, ale nikdo nebyl…

Oct 7

Ruské letectvo ničí Islámský stát nálety. Erdoğan chystá operaci

Přibližně 120 bojovníků z teroristické organizace Islámský stát a šedesátku zahraničních "žoldáků" zabily v uplynulých 24 hodinách ruské letouny při náletech v Sýrii. V sobotu to oznámilo ruské ministerstvo obrany. Terčem náletů byly podle…

Jul 17

Vůdce Islámského státu Bagdádí určitě žije, tvrdí iráčtí Kurdové

Vůdce radikální organizace Islámský stát (IS) abú Bakr Bagdádí je naživu. Na 99 procent si je tím jist velitel tajné služby v iráckém Kurdistánu Láhaur Talabání, s nímž hovořila agentura Reuters. Ruská armáda už v červnu ohlásila Bagdádího…

Jun 5

K útoku v Austrálii se přihlásil Islámský stát. Policie to prověřuje

Australská policie dnes po neúspěšném vyjednávání zastřelila muže, který držel v obytném domě ve městě Brighton na předměstí Melbourne jednu ženu jako rukojmí a předtím pravděpodobně zastřelil muže.

May 18

Erdogan o útoku na Kurdy: Ankara "se nebude nikoho ptát"

Týden.cz

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl svému americkému protějšku Donaldu Trumpovi během nedávné návštěvy v Bílém domě, že Ankara "se nebude nikoho ptát" a bude jednat, pokud bude čelit jakémukoli útoku syrských kurdských milic YPG.

May 12

Konec Islámského státu? Kurdové s USA plánují útok na baštu IS

Syrské kurdské síly podporované Spojenými státy předpokládají, že během léta zaútočí na hlavní baštu Islámského státu (IS), na město Rakka v severní Sýrii. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na velitele koalice Syrské…

Sep 4

Islámský stát přišel o poslední pozice u syrsko-turecké hranice

Tureckým silám a povstaleckým jednotkám podporovaným Ankarou se v neděli podařilo na severu Sýrie dobýt poslední pozice organizace Islámský stát (IS) u turecké hranice.

Aug 29

Erdogan: V Sýrii budeme, dokud nezastavíme IS a Kurdy

Turecko bude pokračovat s vojenskou operací v Sýrii až do té doby, než Islámský stát a kurdští bojovníci již nebudou pro zemi představovat žádnou bezpečnostní hrozbu. Prohlásil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Turecká ofenziva na…

May 29

Erdogan kárá USA za podporu Kurdů. "Mezi IS a povstalci není rozdíl!"

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odsoudil americkou podporu kurdským bojovníkům v Sýrii, kde byli američtí vojáci přistiženi s insigniemi kurdských milicí YPG. Ty Ankara označuje za teroristické.

Nov 12

Islámský stát pod palbou Kurdů, chtějí dobýt strategické město

Jednotky iráckých Kurdů zahájily operaci, jejímž cílem je dobytí města Sindžár, které ovládá radikální organizace Islámský stát.

Oct 7

Islámský stát zřejmě použil proti Kurdům zakázaný yperit

Bojovníci Islámského státu při srpnových bojích proti kurdským silám na severu Iráku zřejmě použili minometné granáty obsahující yperit (hořčičný plyn). Informovala o tom regionální vláda Kurdistánu.

Aug 14

Islámský stát použil proti Kurdům yperit, tvrdí USA

Radikálové z organizace Islámský stát nasadili při jednom z útoků proti iráckým Kurdům zakázané chemické zbraně. Uvedl to list The Wall Street Journal s odvoláním na vysoce postaveného amerického činitele.

Jul 20

Turci, turisté, teroristé. Proč Ankara tolerovala Islámský stát

Turecká vláda dlouho přivírala oči před Islámským státem v sousedství, větší hrozbu viděla v Bašáru Asadovi a v touze Kurdů po vlastním státu. Teď ale obrací a jde i po teroristech. Pomstí se IS na turistech, jako se to stalo v Tunisku?

Jun 23

Kurdové se blíží k "hlavnímu městu" Islámského státu

Kurdské milice obsadily vojenskou základnu, kterou v minulých bojích získali radikálové z Islámského státu. Kurdové se tak přiblížili na 50 kilometrů k severosyrské Rakce, kde má IS svůj hlavní stan.

Mar 14

Islámský stát použil chemickou zbraň, tvrdí Kurdové

www.tyden.cz

Vláda iráckého autonomního Kurdistánu tvrdí, že Islámský stát použil plynný chlor jako chemickou zbraň proti příslušníkům kurdských milic, takzvaným pešmergům.