English

Islámský stát je nelegitimní, řekl vůdce al-Kajdy

Vůdce teroristické sítě al-Kajda Ajmán Zavahrí označil hnutí Islámský stát a jeho vůdce abú Bakra Bagdádího za nelegitimní. Ve zvukové nahrávce nicméně uvedl, že by se jeho stoupenci k islamistům měli v Iráku a Sýrii připojit a jestli to…

More from Týden.cz / Zahraničí

Apr 30

Vůdce Islámského státu se ozval po pěti letech. Co vzkázal?

Týden.cz

Vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí se po pěti letech objevil na propagandistickém videozáznamu. Na videu potvrzuje, že bitva v obci Baghúz, která byla poslední baštou islamistů v Sýrii, skončila.

May 7

Islámský stát se přihlásil k vraždě kandidáta v iráckých volbách

U iráckého Mosulu byl v neděli zastřelen kandidát v blížících se parlamentních volbách. K útoku se přihlásila radikální organizace Islámský stát (IS), jejíž definitivní porážku v Iráku vláda ohlásila loni v prosinci.

Apr 19

Islámský stát marketingově strádá. Al-Kájda mu konkuruje

Teroristická organizace Islámský stát (IS) se ztrátou většiny ovládaného území v Sýrii a v Iráku ztratila i schopnost udržovat svou přítomnost na sociálních sítích a vytvářet účinnou internetovou propagandu

Feb 12

Vůdce IS žije a je v syrské nemocnici, tvrdí irácké ministerstvo

Týden.cz

Vůdce teroristické skupiny Islámský stát (IS) abú Bakr Bagdádí je stále naživu. Je ale zraněn, není schopen chůze bez pomoci a nyní je v nemocnici na severovýchodě Sýrie.

Jul 17

Vůdce Islámského státu Bagdádí určitě žije, tvrdí iráčtí Kurdové

Vůdce radikální organizace Islámský stát (IS) abú Bakr Bagdádí je naživu. Na 99 procent si je tím jist velitel tajné služby v iráckém Kurdistánu Láhaur Talabání, s nímž hovořila agentura Reuters. Ruská armáda už v červnu ohlásila Bagdádího…

Jul 11

Vůdce Islámského státu Bagdádí je mrtvý, potvrdili islamisté

Týden.cz

Teroristická organizace Islámský stát (IS) oznámila, že její vůdce abú Bakr Bagdádí je mrtvý. Informovala o tom irácká televize Súmaríja s odvoláním na místní zdroj z provincie Ninive. Informaci později agentuře Reuters potvrdila exilová…

Jul 10

Islámský stát byl v Mosulu poražen, řekl irácký premiér

Irácký premiér Hajdar Abádí oficiálně oznámil vítězství nad takzvaným Islámským státem (IS) ve strategicky důležitém městě Mosul na severu Iráku.

Jun 29

Tohle je konec Islámského státu, ohlásil irácký premiér

Předseda irácké vlády Hajdar Abádí vyhlásil konec radikálního hnutí Islámský stát Řekl to poté, co se irácká armáda zmocnila prostoru kolem klíčové mešity v Mosulu, poslední baště IS v Iráku.

Jun 23

Vůdce Islámského státu je stoprocentně mrtev, tvrdí Rusko

Pravděpodobnost, že byl při ruském květnovém náletu v Sýrii zabit vůdce radikální organizace Islámský stát abú Bakr Bagdádí, se blíží 100 procentům. Prohlásil to v pátek předseda branného a bezpečnostního výboru horní komory ruského…

Jun 20

V poslední vůli slíbil věrnost vůdci Islámskému státu

Útočník, který v pondělí přišel o život při pokusu o teroristický útok na policisty na pařížské třídě Champs-Élysées, zanechal závěť, ve které přísahal věrnost vůdci Islámského státu (IS) abú Bakrovi Bagdádímu.

Jun 16

Možná jsme zabili vůdce Islámského státu, hlásí Rusko

Ruské letectvo při náletu na poradu vedení Islámského státu zřejmě zabilo vůdce této teroristické organizace abú Bakra Bagdádího. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany s tím, že smrt vůdce IS ověřuje.

Apr 1

"Dvojka" Islámského státu je mrtvá, tvrdí irácká tajná služba

Irácká státní televize oznámila, že byl zabit muž číslo dva radikální organizace Islámský stát (IS) Ajád Hamíd Džumajlí. V době vlády bývalého prezidenta Saddáma Husajna působil v rozvědce v oblasti města Fallúdža.

Feb 14

Irácká armáda zabila 13 velitelů IS, šla po vůdci Bagdádím

Irácké letectvo při útoku na pozice Islámského státu na západě Iráku zabilo 13 velitelů této organizace a desítky dalších jejích členů.

Dec 29

Při koaličních náletech zahynulo deset vůdců Islámského státu

Při náletech na pozice radikální organizace Islámský stát na území Sýrie a Iráku zahynulo během prosince deset vůdců islamistů, včetně osob spojených s listopadovými útoky v Paříži.

Dec 1

Libanon pustil islamisty. I exmanželku vůdce Islámského státu

V Libanonu se podařilo po více než roce dohodnout výměnu členů bezpečnostních sil za vězněné islamisty. Na svobodu se dostalo 16 příslušníků armády a policie, které loni zajala radikální fronta An-Nusra.

Sep 9

Islámský stát je nelegitimní, řekl vůdce al-Kajdy

Vůdce teroristické sítě al-Kajda Ajmán Zavahrí označil hnutí Islámský stát a jeho vůdce abú Bakra Bagdádího za nelegitimní. Ve zvukové nahrávce nicméně uvedl, že by se jeho stoupenci k islamistům měli v Iráku a Sýrii připojit a jestli to…

Jul 24

Šéf FBI: IS je pro Spojené státy větší hrozbou než al-Kajda

Kampaň radikální skupiny Islámský stát přesvědčující Američany, aby páchali násilí, se stala pro Spojené státy větší teroristickou hrozbou, než pro ně v současnosti představuje útok sítě al-Kajda.

Apr 28

Vůdce Islámského státu Bagdádí je údajně klinicky mrtev

www.tyden.cz

Íránské sdělovací prostředky přinesly neověřenou zprávu o klinické smrti vůdce radikální organizace Islámský stát. Podle agentury Fars utrpěl abú Bakr Bagdádí v březnu těžká zranění, byl převezen na Golanské výšiny a tam nyní prohlášen za…

Apr 20

Politolog: Islámský stát poráží al-Kajdu, ale vyhrát nemusí

www.tyden.cz

Dvě dekády byla hlavním teroristickým strašákem al-Kajda, ačkoliv o ní bylo v posledních letech slyšet jen sporadicky. V červnu ji však prudce zastínil Islámský stát. A nejen zastínil. Z někdejšího manželství z rozumu se stala rivalita, ba…

Apr 12

Islámský stát zaútočil na největší iráckou ropnou rafinérii

www.tyden.cz

Radikálové ze skupiny Islámský stát podnikli v sobotu sebevražedný útok na největší iráckou ropnou rafinérii Bajdží. Oznámil to vysoký vojenský představitel provincie Saláhaddín, v níž se rafinérie nachází.