English

Špionážní hry nevychladly. Rusko je aktivnější než za studené války

iDNES.cz / Technet

Třebaže studená válka skončila před čtvrt stoletím, imperiální výboje Ruska přetrvávají. A i proto je dnes ruská špionáž někdy rozsáhlejší, než byla za doby Sovětského svazu. Hlavními cíli vyzvědačů jsou USA, NATO a Čína.

More from iDNES.cz / Technet

May 14

Co může Rusko nabídnout Česku jako nástupce gripenů a proč se tak nestane

iDNES.cz / Technet

Česko připravuje výběrové řízení na nové nadzvukové letouny, protože za šest let vyprší smlouva na pronájem JAS 39 Gripen. Mohli by je nahradit ruské stroje? A jaká je vůbec pozice ruských leteckých výrobců v chystaném tendru?

Oct 24

Dvořáček: Rusko a Čína už proti covidu očkují, v ČR bude vakcína v lednu

iDNES.cz / Technet

Vakcíny renomovaných západních firem proti covidu-19 budou bezpečné. V Rozstřelu po Skypu to řekl ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček. Podle něj je reálné, že se v Česku začnou lidé očkovat už během ledna.…

Sep 23

Facebook omezí funkčnost, pokud budou po amerických volbách nepokoje

iDNES.cz

Facebook se připravuje na americké prezidentské volby a plánuje speciální kroky pro případ, že začnou po volbách spory o sčítání hlasů nebo dokonce nepokoje. Týden před volbami také nebude přijímat politické reklamy.

Jul 21

Je třeba posílit americké dělostřelectvo, za ruským příliš zaostává

iDNES.cz / Technet

Plukovník Collins a kapitán Morgan z US Army varují, že západní armády se v příštích letech mohou srazit s početnými dělostřeleckými a raketovými jednotkami nepřítele. A jako by to nestačilo, dělostřelectvo států NATO svými schopnostmi…

Feb 11

Souboj o člověka na Měsíci. USA, Čína i Rusko rozjíždí závod o základnu

iDNES.cz / Technet

Američané chtějí do deseti let vrátit člověka na Měsíc. I proto, aby se tam mohli astronauté připravit na let k Marsu. Nejsou však sami, podobné plány oznámila i Ruská kosmická agentura a již dříve se k boji o Měsíc přihlásila Čína.

Oct 5

Čína údajně zaútočila na americké služby přes Apple a Amazon

iDNES.cz / Technet

Čínské tajné služby podle agentury Bloomberg provedly masivní útok na americké společnosti a skrze ně na americké tajné služby s pomocí tajně upravených čipů. Údajně zasažené společnosti informaci popřely.

Sep 21

Americká superzbraň proti ruským a čínským hypersonickým kluzákům

iDNES.cz / Technet

Rusko a Čína intenzivně pracují na speciálních bojových hlavicích, které jsou schopny klouzavým hypersonickým letem „podletět“ protiraketový deštník Spojených států. Americká agentura pro pokročilé vojenské technologie DARPA proto v rámci…

Nov 2

Amerika ukázala propagaci placenou Ruskem při amerických volbách

iDNES.cz

Ve středu americký Kongres zveřejnil některé z reklam, které se objevily na sociálních sítích a byly placeny ruskou Agenturou pro výzkum internetu.

Sep 15

Trump zakázal firmě podporované Čínou nákup amerického výrobce čipů

iDNES.cz / Ekonomika

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zablokovala akvizici firmy Lattice Semiconductor. Výrobce čipů a­ polovodičů z Oregonu se měl stát součástí majetku soukromého investičního fondu Canyon Bridge Capital Partners, který je…

Sep 10

Čína ukázala své exportní zbraně, výrazně konkuruje Rusku i Západu

iDNES.cz / Technet

Čína předvedla v polovině srpna zahraničním delegátům nejnovější čínskou pozemní bojovou techniku. Šlo o zbraně speciálně vyvinuté pro export.

Oct 18

Americká raketa s ruskými motory po výbuchu úspěšně odstartovala

iDNES.cz / Technet

Věda nezná hranice. Americká raketa Antares úspěšně odstartovala k ISS a veze zásoby i zajímavé experimenty. Stalo se tak poprvé od fatální nehody v roce 2014. Na vývoji rakety se podílely americké, ruské i ukrajinské firmy. Ruské motory…

Sep 18

Krize letadlových lodí. Rusko a Čína využily americkou nepozornost

iDNES.cz

Americké těžké letadlové lodě jsou hlavním nástrojem americké globální projekce síly. Rusko a Čína proto investují značné úsilí právě do schopností americké letadlovky objevit a zničit.

Aug 21

Americké námořnictvo ztrácí dech s ponorkami, Rusko a Čína posilují

iDNES.cz / Technet

Skutečná síla ruského námořnictva leží v ponorkovém loďstvu. Mezi ponorkové velmoci patří také Čína. Dokázalo by americké námořnictvo účinně bojovat s ponorkami těchto dvou potenciálních soupeřů?

Mar 9

Ruský tank zasáhla americká střela. Posádka přežila

iDNES.cz

Po internetu obíhá video ze „souboje” ruského tanku T-90 s americkou protitankovou řízenou střelou (PTŘS) TOW. Mediálně atraktivní souboj ruské a americké vojenské techniky se točí kolem typu použité střely a faktu, že posádka útok přežila.

Feb 29

Čína dohání Rusko a USA. Do vesmíru pošle další laboratoř a k ní lidi

iDNES.cz / Technet

Čína má na letošek velké plány v dobývání vesmíru. V létě by se na oběžnou dráhu měla dostat její nová výzkumná stanice, která posléze přivítá nákladní loď a návštěvu tchajkonautů (čínští kosmonauté). V roce 2022 chce mít na oběžné dráze…

Oct 26

Jako za studené války. Ruské lodě a ponorky nad podmořskými kabely

iDNES.cz

Ruské námořnictvo prý zvyšuje aktivity v oblastech, kde jsou uloženy podmořské kabely zajištující komunikaci mezi kontinenty. Zvýšená přítomnost prý připomíná intenzitu z dob studené války, myslí si v NATO.

Sep 27

Co předvedla ruská armáda na svém největším cvičení Centrum 2015

iDNES.cz / Technet

Největší letošní cvičení ruské armády Centrum 2015 skončilo. Poslední manévry proběhly v neděli 20. září. V pondělí začala doprava mužstva a materiálu na domovské základny. Do cvičení se zapojily všechny složky Ozbrojených sil Ruské…

Sep 18

Špionážní hry nevychladly. Rusko je aktivnější než za studené války

iDNES.cz / Technet

Třebaže studená válka skončila před čtvrt stoletím, imperiální výboje Ruska přetrvávají. A i proto je dnes ruská špionáž někdy rozsáhlejší, než byla za doby Sovětského svazu. Hlavními cíli vyzvědačů jsou USA, NATO a Čína.

May 31

Pád ruské rakety způsobila chybná konstrukce. Rusko se bojí o zakázky

iDNES.cz / Technet

Pád ruské rakety Proton-M 16. května tohoto roku způsobila stará konstrukční chyba motoru. Ta měla na svědomí i další problém, který se odehrál v roce 1988. Oprava prý nebude složitá.

Mar 16

Tajemství studené války: Česko bylo obloženo jadernými minami

technet.idnes.cz

Dříve tajné zpravodajské informace Varšavské smlouvy vydávají tajemství. Na československé tanky čekaly v Německu jaderné miny. Ty největší měly třikrát větší účinnost než bomba svržená na Hirošimu.