English

Tusk: Teď nejsme schopní spravovat vnější hranice Evropy

Problematika spolupráce Evropské unie se zeměmi na západním Balkáně, s Tureckem či dalšími státy, které mají hranice se Sýrií, bude jedním z témat mimořádného summitu EU, svolaného kvůli nynější migrační krizi. V dopise, kterým prezidenty…

More from Týden.cz / Zahraničí

Jun 18

Lídři EU se na neformálním summitu v Bruselu napoprvé neshodli na jménech šéfů unijních institucí

www.tyden.cz

Lídři zemí Evropské unie se na neformálním summitu v Bruselu napoprvé neshodli na pokračování Ursuly von der Leyenové v pozici předsedkyně Evropské komise ani na obsazení dalších vrcholných unijních funkcí. Po skončení více než…

Jul 17

Jak bude vypadat krizový fond a rozpočet na příštích sedm let? Evropští lídři se sjeli do Bruselu

www.tyden.cz

První tvrdá vyjednávání o balíku krizové pomoci ekonomikám a příštím sedmileté rozpočtu Evropské unie čekají prezidenty a premiéry členských zemí.

May 26

Dvě třetiny občanů Evropské unie mají kvůli virové krizi finanční problémy

Šest z deseti občanů Evropské unie uvádí, že má kvůli finanční problémy kvůli krizi vyvolané šířením nákazy koronavirem.

Jul 4

Špičky EU si promluví o nových lídrech

Především o obsazení vrcholných unijních postů budou ve čtvrtek europoslanci debatovat s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Lídři evropských institucí na závěr ustavujícího…

Jul 2

Lídři EU doufají v průlom v jednáních o nového předsedu EK

Premiéři zemí Evropské unie, kteří postupně přicházejí na mimořádný summit v Bruselu, vyjadřují naději, že se v úterý podaří v jednáních dosáhnout průlomu. O konkrétních jménech kandidátů na funkce předsedů Evropské komise, Evropské rady…

Mar 22

Lídři EU nevyhověli Mayové. Brusel připouští dvě varianty

Lídři 27 zemí Evropské unie ve čtvrtek nevyhověli středeční žádosti britské premiérky Theresy Mayové odložit brexit do 30. června.

Jun 28

Lídři EU vzhlížejí k Africe. Dohoda by mohla vyřešit krizi

Evropská unie by se měla pokusit uzavřít s africkými státy kvůli migraci dohody podobné té, která na jaře 2016 prakticky zastavila migrační tlak na Balkáně.

Jun 13

Brusel chce dát na ochranu hranic EU mnohem více peněz

Téměř ztrojnásobit chce v příštím dlouhodobém rozpočtu EU pro roky 2021 až 2027 Evropská komise prostředky vynakládané na správu hranic a řešení migrační problematiky.

Jun 12

Evropská komise ztrojnásobí prostředky na ochranu hranic EU

Téměř ztrojnásobit chce v příštím dlouhodobém rozpočtu EU pro roky 2021 až 2020 Evropská komise prostředky vynakládané na správu hranic a řešení migrační problematiky.

May 17

Donald Tusk: Budoucnost balkánských zemí je uvnitř EU

Budoucnost zemí západního Balkánu je uvnitř Evropské unie, prohlásil před novináři na závěr summitu EU se šesticí států regionu předseda Evropské rady Donald Tusk.

Oct 18

Tahle země není pro mladý: italská mládež v hospodářské krizi

Týden.cz / Byznys

Alarmující počet mladých lidí v Itálii nemá práci ani výhled, že nějakou najde. Vláda se rozhodla začít jednat, ale vzhledem k prázdné státní pokladně je otázka, čeho může dosáhnout.

Sep 28

Co s EU? Lídři hovořili o tom, jak dál s evropskou integrací

Neformální večeře šéfů států a vlád, která ve čtvrtek večer v estonské metropoli Tallinnu předchází pátečnímu "digitálnímu summitu" EU, bude pro unijní politiky příležitostí k diskusi o budoucí podobě evropské integrace.

Oct 6

Ochrana hranic. Evropští pohraničníci už fungují

Týden.cz

Fungování Evropské pobřežní a pohraniční stráže na bulharsko-tureckém hraničním přechodu Kapitan Andreevo spustili bulharští a evropští politici. Cílem nové agentury, která vzniká na základě stávajícího Frontextu, má být pomoc členským…

Jan 19

EU zastrašuje, v migrační krizi selhala, zuří Lékaři bez hranic

Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic (Médecins Sans Frontières - MSF) v úterý ostře kritizovala Evropskou unii za její údajné selhání v reakci na humanitární potřeby uprchlíků, žadatelů o azyl a migrantů v…

Nov 25

EU má nejvyšší rozpočet v historii. I kvůli migrační krizi

Evropský parlament schválil kompromisní návrh rozpočtu EU na rok 2016. S částkou 155 miliard eur (4,2 bilionu Kč) v závazcích a 143,9 miliardy eur (3,9 bilionu Kč) v platbách, je dosud největší, jaký Evropská unie měla.

Oct 30

Migrační krizi se Bruselu nedaří řešit, vadí Maďarům

Týden.cz

Evropská unie zatím nepřišla s žádným skutečně účinným opatřením, které by pomohlo zvládnout migrační krizi. Po jednání se svým řeckým protějškem Nikosem Kotziasem to dnes v Aténách řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Oct 15

Lepší ostraha hranic a vracení migrantů. Lídři EU jednají

Migrační krize bude podle očekávání hlavním tématem dnešního summitu Evropské unie. Lídři unijních zemí proberou zahraniční souvislosti migračního tlaku, ale diskutovat budou také o snaze posílit vnější hranici Evropské unie a zlepšit její…

Oct 10

Evropská solidární daň kvůli uprchlické krizi? Berlín to popírá

Týden.cz

Německá vláda vede s Evropskou komisí neformální rozhovory o zavedení určité formy evropské solidární daně, ze které by se financovala část výdajů souvisejících s uprchlickou krizí. Informoval o tom německý list Süddeutsche Zeitung.

Sep 17

Mimořádný summit EU kvůli migrační krizi bude ve středu

Lídři zemí Evropské unie se kvůli nynější migrační krizi mimořádně sejdou ve středu 23. září večer. Na twitteru to oznámil předseda jednání šéfů států a vlád zemí evropské osmadvacítky Donald Tusk.

Jun 24

Medveděv: Na život v hospodářské krizi si musíme zvyknout

Rusové si musejí zvyknout na život v hospodářské krizi, protože země bude muset ještě poměrně dlouho fungovat v režimu rozpočtových úspor. Na vládní poradě o fiskální politice v příštích třech letech to ve středu prohlásil ruský premiér…