English

Žádné "spálení mostů", Rada Rusko-NATO se opět sejde

Rada NATO-Rusko, která se nesešla od propuknutí ukrajinského konfliktu v roce 2014, by měla znovu zasedat během několika týdnů.

More from Týden.cz / Zahraničí

Jan 20

Johnson označil Rusko za bezpečnostní hrozbu

Týden.cz

Mezi Británií a Ruskem nedojde k normalizaci vztahů, dokud Moskva neskoncuje se svým "destabilizujícím jednáním" a dokud bude znamenat bezpečnostní hrozbu. Podle mluvčí britského premiéra to v neděli řekl Boris Johnson ruskému prezidentovi…

Apr 15

Rusko a NATO přerušily kontakt. Rostou obavy z konfliktu

Týden.cz

Rusko a Severoatlantická aliance úplně přerušily spolupráci, a to jak vojenskou, tak civilní. Řekl to agentuře RIA Novosti náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško.

Nov 29

Vláda nepřijala ke konfliktu Rusko-Ukrajina usnesení

Týden.cz / Domácí

Vláda vyslechla stanovisko ministerstva zahraničí ke konfliktu Ruska a Ukrajiny v Azovském moři. Žádné usnesení podle vicepremiéra Jana Hamáčka nepřijala. Novinářům po zasedání kabinetu řekl, že ministr Tomáš Petříček dal kolegům informaci…

Sep 1

Rusko: Smrt Zacharčenka ohrožuje urovnání konfliktu v Donbasu

Týden.cz

Zabití hlavního vůdce proruských separatistů na východě Ukrajiny Alexandra Zacharčenka je podle Kremlu "provokace" ohrožující urovnání konfliktu.

Aug 22

NATO odmítá, že síly aliance ve východní Evropě ohrožují Rusko

Severoatlantická aliance ve středu odmítla tvrzení ruského prezidenta Vladimira Putina, že síly NATO ve východní Evropě znamenají pro Rusko hrozbu.

Apr 14

OSN odmítlo Rusko s návrhem rezoluce kritizující útoky na Sýrii

Týden.cz

Rada bezpečnosti OSN v sobotu zamítla ruský návrh rezoluce kritizující útoky na Sýrii. Sešla se na mimořádném zasedání, o něž požádalo Rusko po nočních útocích na vybrané cíle v Sýrii.

Apr 4

Rusko chce, aby o Skripalově kauze jednala Rada bezpečnosti OSN

Rusko požaduje, aby se ve čtvrtek sešla Rada bezpečnosti OSN k projednání kauzy otravy bývalého ruského dvojího agenta Sergeje Skripala v jižní Anglii.

Feb 24

Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci o příměří v Sýrii

Týden.cz

Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci požadující příměří v Sýrii. Začít má bezodkladně a trvat má nejméně 30 dní.

Feb 22

Rada bezpečnosti OSN jedná o návrhu na příměří v Sýrii

Švédsko a Kuvajt ve středu na schůzi Rady bezpečnosti OSN navrhly hlasovat o rezoluci, která by vyzvala k třicetidennímu příměří v Sýrii. Oznámila to z New Yorku agentura AP. Zastavení palby by mělo umožnit evakuovat zraněné a nemocné a…

Sep 15

Jak potrestat KLDR? Rada bezpečnosti OSN hledala řešení

Týden.cz

Ruský prezident Vladimir Putin se po další raketové zkoušce KLDR shodl se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem na potřebě diplomatického řešení situace na Korejském poloostrově. O telefonickém rozhovoru dvou lídrů odpoledne…

May 26

Vzkaz G7: Bez Ruska a Íránu se konflikt v Sýrii nevyřeší

Do řešení syrského konfliktu se musí podle sedmi nejvyspělejších ekonomik světa (G7) zapojit i Rusko a Írán.

Apr 26

Rusko chce, aby OSN vypracovala strategie pro boj s dezinformací

Rusko navrhlo, aby sekretariát Organizace spojených národů pro boj s falešnými zprávami a dezinformacemi vypracoval strategie, které by vyšly jako součást rezolucí Valného shromáždění.

Dec 31

Rada bezpečnosti podpořila rusko-tureckou iniciativu v Sýrii

Rada bezpečnosti OSN jednomyslně přijala rezoluci podporující úsilí Ruska a Turecka ukončit konflikt v Sýrii a odstartovat mírová jednání. Návrh rezoluce předložilo Rusko, které je spojencem Damašku.

Oct 17

Rusko přeruší nálety na Aleppo, podle OSN ale pouze krátce

Rusko ve čtvrtek na osm hodin přeruší nálety na oblasti severosyrského Aleppa, které jsou ovládány povstalci, a to v rámci takzvané humanitární pauzy.

Oct 12

Lídři Francie, Ruska a Německa hovořili o konfliktu na Ukrajině

Lídři Francie, Německa a Ruska spolu ve středu telefonicky hovořili o konfliktu na Ukrajině. Informoval o tom francouzský prezidentský palác. Podle něj by se mohl co nejdříve v Berlíně konat summit těchto tří zemí a Ukrajiny, podle…

Jul 4

Rusko v Polsku nechceme. Máme NATO

Kdyby šlo vše podle Poláků, mělo by být radši trochu více NATO: od varšavského summitu aliance očekávají viditelné posílení východního křídla. Vedle konfliktu na Ukrajině hraje roli také historická nedůvěra vůči Moskvě.

Jun 23

KLDR porušuje dohody, bouří Rada bezpečnosti OSN

Rada bezpečnosti OSN na mimořádném zasedání odsoudila testy nové severokorejské rakety středního doletu Musudan, které provedl ve středu Pchjongjang.

Apr 8

Žádné "spálení mostů", Rada Rusko-NATO se opět sejde

Rada NATO-Rusko, která se nesešla od propuknutí ukrajinského konfliktu v roce 2014, by měla znovu zasedat během několika týdnů.

Feb 20

USA Rusku: Nevymýšlejte nové rezoluce, dodržujte alespoň staré

Spojené státy, Británie, Francie a další země odmítly návrh nové rezoluce o Sýrii, kterou představilo v pátek v Radě bezpečnosti OSN Rusko. Tři z těchto zemí mají v RB OSN právo veta, takže rezoluce nemá šanci na přijetí, dodali diplomaté.

Jul 8

Rusko vetovalo usnesení OSN odsuzující masakr ve Srebrenici

Rusko vetovalo rezoluci Rady bezpečnosti OSN k 20. výročí srebrenického masakru. Krveprolití z roku 1995 navrhované usnesení odsuzovalo a označovalo za genocidu. Podle ruského velvyslance při OSN Vitalije Čurkina britský návrh rezoluce …