English

Lavrov a Kerry pokračují v jednáních o příměří v Sýrii

Ministři zahraničí Ruska a USA Sergej Lavrov a John Kerry telefonicky diskutovali o příměří a o politickém urovnání v Sýrii. Šéf ruské diplomacie podle Moskvy požadoval účast Kurdů na mírových rozhovorech.

More from Týden.cz / Zahraničí

Jun 27

Trump a Putin se potkají na summitu, dohodly se USA a Rusko

Rusko a Spojené státy se dohodly na uspořádání schůzky svých prezidentů Vladimira Putina a Donalda Trumpa. Podle agentury TASS to oznámil Putinův poradce Jurij Ušakov, podle něhož budou podrobnosti oznámeny ve čtvrtek.

Jun 21

Lavrov: Rusko je připraveno na schůzku s Trumpem

Moskva stále nepotvrdila možnost, že by se ruský prezident Vladimir Putin v červenci setkal se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem, jak o tom informoval list The Washington Post. Ministr zahraničí Sergej Lavrov podle agentury TASS…

Sep 15

Rusko, Turecko a Írán dohodly v Sýrii bezpečnostní zóny

Rusko, Turecko a Írán dnes dohodly vytvoření čtyř bezpečnostních zón v Sýrii. Oznámil to kazašský ministr zahraničí Kajrat Abdrachmanov. Dohoda se týká zón, na nichž se představitelé uvedených tří zemí rámcově domluvili už 4. května.

May 22

Rusko a Turecko dohodly zrušení sankcí. Ale bez rajčat

Rusko a Turecko podepsaly společné prohlášení o vzájemném zrušení obchodních omezení. Ty Rusko přijalo předloni poté, co turecké stíhačky u turecko-syrských hranic sestřelily ruský bombardér.

Dec 28

Klid zbraní v Sýrii? Rusko a Turecko se dohodly na příměří

Turecko a Rusko se dohodly na návrhu, který má vést k příměří v Sýrii. Obě země podle turecké agentury Anadolu usilují o to, aby klid zbraní vstoupil v platnost již dnes o půlnoci.

Sep 24

Lavrov: V jednáních o příměří v Sýrii nemůže ustupovat jen Rusko

Týden.cz

Obnovení příměří v Sýrii podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova závisí na všech stranách konfliktu, nikoli pouze na "jednostranných ústupcích Ruska".

Sep 14

Kerry s Lavrovem se shodli na prodloužení příměří o 48 hodin

Týden.cz

Americký ministr zahraničí John Kerry a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov se během dnešního telefonátu shodli na prodloužení příměří v Sýrii o 48 hodin. Informoval o tom mluvčí americké diplomacie. Klid zbraní byl zahájen v pondělí, podle…

Sep 10

Syrská vláda schválila rusko-americkou dohodu o příměří

Syrská vláda prezidenta Bašára Asada schválila dohodu o příměří dojednanou Ruskem a USA, která má začít platit v pondělí večer místního času. Oznámila to syrská oficiální agentura Sana s odvoláním na "informované zdroje". Boje v zemi…

Sep 10

USA a Rusko se dohodly na novém příměří v Sýrii

Spojené státy a Rusko se dohodly na novém příměří v Sýrii, které má začít platit od pondělního soumraku. Washington slíbil spolupráci s ruskou armádou, pokud příměří vydrží týden. Oznámil to americký ministr zahraničí John Kerry v Ženevě…

May 4

USA a Rusko se dohodly na příměří pro město Aleppo

Spojené státy a Rusko se dohodly na rozšíření příměří na severosyrské město Aleppo. Oznámilo to ministerstvo zahraničí USA s tím, že příměří platí už od úterý 23.01 SELČ. Rusko zprávu oficiálně nepotvrdilo.

May 2

Kerry: Příměří v Sýrii se blíží, s Ruskem je možná dohoda

Týden.cz

USA se spolu s Ruskem a dalšími partnerskými zeměmi přiblížily k dohodě o obnovení příměří v Sýrii. V Ženevě to v pondělí řekl americký ministr zahraničí John Kerry.

Apr 29

Lavrov a Kerry pokračují v jednáních o příměří v Sýrii

Ministři zahraničí Ruska a USA Sergej Lavrov a John Kerry telefonicky diskutovali o příměří a o politickém urovnání v Sýrii. Šéf ruské diplomacie podle Moskvy požadoval účast Kurdů na mírových rozhovorech.

Feb 22

USA a Rusko se dohodly na příměří v Sýrii, netýká se IS

Spojené státy a Rusko se dohodly, že příměří v Sýrii začne platit v sobotu 27. února. S odvoláním na diplomatické zdroje v OSN o tom informují zahraniční média. Boje mají zastavit jednotky syrské armády i opozičních skupin. Dohoda, kterou…

Feb 21

Rusko a USA se dohodly na podmínkách příměří

SA a Rusko se dohodly o podmínkách příměří v Sýrii. V Ammánu to oznámil americký ministr zahraničí John Kerry. Dohodu prý stvrdí co nejdříve prezidenti Barack Obama a Vladimir Putin. Příměří je podmínkou pro obnovu pozastavených syrských…

Feb 16

Rusko a Saúdové se podmínečně dohodly na zmrazení těžby ropy

Týden.cz / Byznys

Rusko, Saúdská Arábie, Venezuela a Katar se dohodly, že zmrazí produkci ropy na úrovních z letošního ledna. Chtějí však, aby se k nim přidali i další přední producenti. Po setkání se svými protějšky to oznámil katarský ministr energetiky…

Jan 11

Rusko je Mordor, Rusové okupanti a Lavrov smutný kůň

Týden.cz

Pokud jste před několika dny zadali v ukrajinštině slova Rusko, Rusové či jméno ruského ministra zahraničí do Google překladače a chtěli je přeložit do ruštiny, určitě jste nevěřili svým očím. Na překladači se totiž vyskytla kuriózní chyba.

Dec 9

Kerry: Rusko se chová konstruktivně. Chce jednat s Putinem

Americký ministr zahraničí John Kerry navštíví v nadcházejícím týdnu Moskvu, aby zde jednal o řešení krizí na Ukrajině a v Sýrii. Kerry cestu, jejíž datum neupřesnil, ohlásil v Paříži, kde se účastní klimatické konference OSN.

Oct 24

Lavrov: Rusko je připraveno podpořit i umírněnou opozici

Týden.cz

Rusko je připraveno v Sýrii podpořit vzdušnými údery i protirežimní Svobodnou syrskou armádu a spolupracovat s dalšími opozičními skupinami, které se přesvědčivě postaví proti terorismu. Podle ruských agentur to uvedl ministr zahraničí…

Aug 7

Rusko a USA zajedno. Dohodly se na rezoluci o chemických útocích

www.tyden.cz

Spojené státy a Rusko se dohodly na návrhu rezoluce, která má pomoci najít viníky chemických útoků v Sýrii. Nikdo z dalších 13 členů Rady bezpečnosti OSN nevznesl proti návrhu námitky, o textu rezoluce se tedy bude hlasovat již v pátek.

Jan 21

Lavrov: Rusko nechce studenou válku

www.tyden.cz

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve středu opět ujišťoval, že Moskva udělá vše, co je v jejích silách, pro vyřešení ukrajinské krize.