English

Erdogan brzdí. Věří, že bezvízový styk urychlí vstup Turecka do EU

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyjádřil naději, že bezvízový styk, o který usiluje Turecko ve vztahu k Evropské unii, urychlí vstupní proces Turecka do unie. V předchozích dnech nicméně spíše zdůrazňoval neshody mezi oběma stranami…

More from Týden.cz / Zahraničí

May 14

V Turecku začaly prezidentské a parlamentní volby, podle průzkumů by Erdogan mohl prohrát

Týden.cz

V Turecku začaly prezidentské a parlamentní volby, které by mohly ukončit dvacetiletou vládu autoritářského prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Podle průzkumů by ho mohl už v dnešním prvním kole porazit dlouholetý lídr opozice Kemal…

Dec 25

Erdogan pozval Trumpa do Turecka, co na to prezident USA?

Týden.cz

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pozval svůj americký protějšek Donalda Trumpa, aby příští rok přijel na návštěvu Turecka.

Jul 9

Erdogan složil přísahu, Turecko má prezidentský systém

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan složil v parlamentu přísahu na své další funkční období. V zemi také oficiálně začal platit prezidentský systém, který voliči těsnou většinou schválili v loňském referendu. Večer by měl Erdogan…

Mar 24

Erdogan si stěžoval Macronovi na přístup EU k Turecku

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan si v telefonickém rozhovoru stěžoval svému francouzskému protějšku Emmanuelu Macronovi na kritický přístup Evropské unie k Ankaře. Informovala o tom Erdoganova prezidentská kancelář, podle níž kritika…

Oct 17

Duda: Turecko v EU chceme. Erdogan: Nalijme si čistého vína

Polsko podporovalo a podporuje snahy Turecka o vstup do Evropské unie. Tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o tom při návštěvě Varšavy ujistil jeho polský protějšek Andrzej Duda.

Oct 1

Erdoğan: Turecko už nepotřebuje vstoupit do EU

Turecko již nepotřebuje vstoupit do Evropské unie, ale pozastavená jednání o připojení k unii jednostranně neopustí. V projevu v tureckém parlamentu to dnes podle agentury Reuters řekl prezident Recep Tayyip Erdoğan.

Aug 12

Erdogan: Evropská kritika Turecka je pouze politický manévr

Týden.cz

Napětí mezi Tureckem a některými evropskými státy, zejména Německem, vyvolala evropská domácí politika. Řekl to v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Jul 12

Summit Ukrajiny a EU: první od bezvízového styku

www.tyden.cz

V Kyjevě začíná dvoudenní summit Ukrajiny a Evropské unie, první od doby, kdy mezi Ukrajinou a zeměmi schengenského prostoru začal platit bezvízový styk.

Jun 10

Bezvízový režim s EU: Ukrajinci spustili odpočet k zahájení

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes spustil symbolický odpočet k zahájení bezvízové styku s Evropskou unií, který vstupuje v platnost nedělní půlnocí. Informovala o tom agentura Unian.

May 10

Erdoğan chce pokračovat v jednání o vstupu do EU

Turecko chce pokračovat v přístupových jednáních s Evropskou unií. V dopise zaslaném Evropské unii to napsal turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan. V Bruselu ve středu jedná turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik.

Apr 17

Rakousko chce zastavit jednání EU s Tureckem

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz v pondělí v reakci na výsledky tureckého nedělního referenda zopakoval, že Evropská unie by měla zastavit vstupní jednání s Tureckem.

Apr 15

Turecko na rozcestí. Erdoğan chce všechno

Týden.cz

Turci v neděli rozhodnou o budoucnosti své země. A možná i Evropy. V klíčovém referendu mohou z prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana udělat téměř neomezeného vládce. To se na poslední chvíli snaží zvrátit nacionalistka s pomalovanou rukou.

Dec 8

Turecko nijak nepokročilo v přípravě na bezvízový styk, zní z EU

Evropská unie v rámci dohody uzavřené s Ankarou od jara vrátila do Turecka 748 migrantů. Vyplývá to ze zprávy o jejím plnění, kterou zveřejnila Evropská komise.

Jul 19

Turecko na bezvízový styk s EU nedosáhne. Musí vyvrátit obavy

Turecko letos kvůli čistkám po neúspěšném puči na bezvízový styk s Evropskou unií zřejmě nedosáhne. V rozhovoru pro vydání několika německých regionálních novin to prohlásil eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther…

May 20

Země EU se shodly na snazším přerušení bezvízového styku

www.tyden.cz

Členské země Evropské unie se v pátek shodly na potřebě změnit unijní pravidla tak, aby mohlo být snazší dočasně zastavit bezvízové cestování pro občany třetích zemí.

May 19

EU chystá záchrannou brzdu pro bezvízový styk s Tureckem

Evropská unie připravuje záchranou brzdu pro bezvízový styk s třetími zeměmi. Takzvaný suspenzivní mechanismus by umožnil jednotlivým členským zemím rychle zastavit bezvízový styk se zeměmi mimo EU v případě, že by se cítily ohrožené…

May 9

Erdogan brzdí. Věří, že bezvízový styk urychlí vstup Turecka do EU

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyjádřil naději, že bezvízový styk, o který usiluje Turecko ve vztahu k Evropské unii, urychlí vstupní proces Turecka do unie. V předchozích dnech nicméně spíše zdůrazňoval neshody mezi oběma stranami…

Apr 28

Zkouška pro EU a Ankaru. Dohodu prověří bezvízový styk

Týden.cz

Dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem výrazně snížila počty migrantů, kteří připlouvají do Řecka.

Mar 17

Evropská komise navrhne bezvízový styk pro Ukrajinu

Evropská komise v dubnu navrhne členským zemím Evropské unie zavedení bezvízového styku s Ukrajinou. Novinářům to po jednání s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem řekl šéf komise Jean-Claude Juncker.

Nov 24

Erdogan: Turecko má právo chránit své hranice

Týden.cz

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po sestřelení ruského bombardéru tureckou armádou prohlásil, že jeho země má právo chránit své hranice. "Každý musí respektovat právo Turecka chránit své hranice," řekl Erdogan po mimořádném zasedání…