English

Juncker se zlobí: Johnson ani Farage nejsou skuteční patrioti!

Za smutné hrdiny označil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker ty britské politiky, kteří před referendem prosazovali odchod z EU a po vítězství takzvaného brexitu z politiky sami odešli. Ve vystoupení na plénu europarlamentu Juncker…

More from Týden.cz / Zahraničí

Oct 2

Británie podle velvyslance usiluje o dohodu s EU o brexitu

www.tyden.cz

Britská vláda se snaží dosáhnout dohody s Evropskou unií o brexitu a kdyby se podařilo najít alternativu k takzvané irské pojistce, britský parlament by dohodu schválil.

Aug 30

Johnson: Británie bude s EU o brexitu jednat dvakrát týdně

Britští vyjednavači budou s činiteli Evropské unie v nadcházejícím měsíci jednat dvakrát týdně s cílem přepracovat brexitovou dohodu, kterou britský parlament třikrát odmítl. Ve čtvrtek to podle agentury Reuters řekl britský premiér Boris…

Aug 26

EU očekává, že Británie zaplatí dluh i po brexitu bez dohody

Evropská unie očekává, že Británie dodrží všechny své finanční závazky, které učinila během členství v bloku. Obzvlášť to platí pro případ, že z EU nakonec odejde bez dohody. Uvedla to mluvčí Evropské komise (EK).

Jul 29

EU musí změnit tvrdohlavý postoj k brexitu, zní z Británie

Týden.cz

Evropská unie bude muset změnit svůj tvrdohlavý postoj, pokud se chce vyhnout brexitu bez dohody.

Jun 11

Juncker soudí, že Británie odejde z EU do listopadu

Británie opustí Evropskou unii v aktuálně plánovaném krajním termínu, kterým je konec října. Za svou "pracovní hypotézu" to v rozhovoru na webu Politico.eu označil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Nov 25

"Střeva" brexitu: hlavní body dohody o odchodu Británie z EU

Premiéři a prezidenti 27 zemí Evropské unie v neděli podpořili návrh dohody o odchodu Británie z EU i politickou deklaraci o budoucích vztazích.

Oct 10

Boris Johnson varoval před kolonizací Británie Evropskou unií

Bývalý britský ministr zahraničí Boris Johnson varoval, že vyjednávací strategie premiérky Theresy Mayové vůči Evropské unii o brexitu by mohla z Británie učinit "trvalou kolonii EU". Šéfka severoirské Demokratické unionistické strany (DUP…

Oct 2

Juncker v europarlamentu: EU chce dohodu o brexitu

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker při úterní debatě s poslanci Evropského parlamentu zopakoval, že Evropská unie se chce s Británií na jejím odchodu z bloku dohodnout.

Aug 18

Tvář brexitu Farage se zapojí do kampaně proti dohodě s EU

Týden.cz

Bývalý vůdce Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage, který patří k jedné z hlavních tváří úspěšné kampaně za odchod země z Evropské unie, se hodlá angažovat i proti kompromisnímu vyrovnání Londýna s Bruselem.

Jul 9

Británie skončí po brexitu jako kolonie EU, varoval Johnson

Britský ministr zahraničí Boris Johnson ve svém rezignačním dopise adresovaném premiérce Therese Mayové varoval, že se Británie stane po brexitu kolonií Evropské unie.

Jul 5

Kurz: EU a Británie by měly jednat a vyhnout se tvrdému brexitu

Evropská unie a Velká Británie by se měly snažit vyhnout takzvanému tvrdému brexitu, tedy situaci, že Britové na konci března příštího roku opustí EU bez dohody řešící okolnosti jejich odchodu z bloku.

Jun 2

Jean-Claude Juncker: Musíme prokázat úctu vůči Itálii

Týden.cz

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v rozhovoru s německými novináři nabádal nepoučovat Řím a respektovat Itálii a její vládu, tvořenou koalicí populistů a extrémní pravice. "Musíme prokázat úctu vůči Itálii," řekl Juncker z…

Jan 7

Britské vysoké školy opouštějí akademici ze zemí EU. Kvůli brexitu

Britské vysoké školy opouštějí akademičtí pracovníci ze zemí Evropské unie kvůli obavám z brexitu. Loni v porovnání s obdobím před rozhodnutím o odchodu Británie z EU v referendu stoupl počet odchodů z akademických sborů o 19 procent.

Nov 24

Mayová: EU a Británie musí rozhovory o brexitu posunout společně

Británie a Evropská unie musí udělat společný krok a posunout jednání o britském odchodu z EU do další fáze. Při příchodu na summit EU a zemí Východního partnerství to v pátek v Bruselu prohlásila britská premiérka Theresa Mayová. Na okraj…

Aug 16

Jednání o vztahu Británie a EU po brexitu prý bude odloženo

Jednání o vztahu mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií po odchodu Británie z osmadvacítky bude zřejmě nutné odložit na prosinec.

Jul 10

Evropský parlament kritizuje britský návrh ohledně brexitu

Evropský parlament jako diskriminační kritizuje britský návrh přístupu k unijním občanům poté, co Spojené království opustí Evropskou unii.

Jun 15

EU a Británie se dohodly. Jednání o brexitu brzy začne

Evropská unie a Británie se oficiálně dohodly, že jejich vyjednávači Michel Barnier a David Davis zahájí rozhovory o britském odchodu z EU v pondělí 19. června.

Mar 1

Co bude, až Británie odejde z EU? Juncker předloží možné scénáře

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve středu odpoledne předloží Evropskému parlamentu možnosti dalšího vývoje Evropské unie po odchodu Británie z tohoto společenství. Jeho takzvaná bílá kniha podle médií obsahuje pět možných…

Jul 5

Juncker se zlobí: Johnson ani Farage nejsou skuteční patrioti!

Za smutné hrdiny označil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker ty britské politiky, kteří před referendem prosazovali odchod z EU a po vítězství takzvaného brexitu z politiky sami odešli. Ve vystoupení na plénu europarlamentu Juncker…

Jul 4

Farage oznámil rezignaci: Dosáhl jsem svého. Británie opustila EU

Týden.cz

Předseda protievropské a protiimigrační Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage oznámil rezignaci na svou funkci. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že dosáhl svého životního cíle: odchodu Británie z Evropské unie.