English

USA veřejně obvinily Rusko z kyberútoků a maření voleb

Americká vláda obvinila Rusko z odpovědnosti za hackerské útoky na servery Demokratické strany a z pokusů ovlivnit americké prezidentské volby. Obvinění obsahuje společné prohlášení ministerstva vnitřní bezpečnosti a ředitele…

More from Týden.cz / Zahraničí

Dec 3

Ukrajinská armáda obvinila Rusko ze střelby do vzdávajících se vojáků

Týden.cz

Ukrajinská armáda obvinila ruské síly ze zastřelení nejméně dvou vzdávajících se ukrajinských vojáků v Doněcké oblasti. Takový čin by znamenal porušení ženevské konvence o válečných zajatcích, upozornil dnes server The Kyiv Independent.

Oct 19

Clintonová obvinila Rusko z dalšího vměšování do voleb

Bývalá americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová obvinila Rusko, že se znovu vměšuje do prezidentských voleb ve Spojených státech ve prospěch stávajícího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa.

Jun 7

Rusko a USA se vzájemně obvinily z námořního incidentu

Velitelství ruské tichomořské flotily protestovalo proti údajně nebezpečné navigaci amerického křižníku ve Východočínském moři, která si podle Moskvy vynutila úhybný manévr ruské protiponorkové lodi.

May 14

USA diktovaly Rusku podmínky. Nedemokratické, odvětil Lavrov

Týden.cz

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho americký partner Mike Pompeo se na jednání v Soči dohodli, že podniknou kroky k normalizaci vztahů mezi Ruskem a USA.

Dec 2

James Mattis: Rusko zkoušelo ovlivnit kongresové volby

Týden.cz

Rusko se pokoušelo ovlivnit listopadové americké kongresové volby a nadále se snaží podkopat demokratické procesy, které jsou ale Spojené státy připraveny hájit. Na Reaganově obranném fóru v Kalifornii to prohlásil americký ministr obrany…

Nov 25

Drama u Krymu. Ukrajina obvinila Rusko ze střelby na lodě

Ukrajinské námořnictvo oznámilo, že ruské speciální jednotky zabavily v Černém moři tři její lodě, přičemž při incidentu utrpěli zranění dva členové ukrajinské posádky.

Oct 5

I německá vláda je přesvědčena o hackerských aktivitách Ruska

Německá vláda si je téměř jistá, že Rusko stojí za sérií hackerských útoků ve světě. Věří tvrzením britských a nizozemských úřadů a opírá se přitom také o vlastní údaje. Řekl to v Berlíně mluvčí vlády Steffen Seibert.

Aug 7

Gruzie obvinila Rusko z agrese a dlouholeté okupace

Gruzínský prezident Giorgi Margvelašvili v úterý obvinil Rusko z hybridní války, agrese a z okupace gruzínského území, tedy separatistických provincií Abcházie a Jižní Osetie, které se od Gruzie s ruskou pomocí odtrhly na počátku 90. let.…

Jul 27

USA pod vlnou hackerských útoků. Nejvíce z Číny, Íránu a Ruska

Íránští hackeři útočí na americké zbrojní firmy, ruští loni pronikli do desítek amerických energetických firem a čínští se snaží proniknout do podniků amerického strojírenského, telekomunikačního a kosmického průmyslu.

Mar 12

Mayová z pokusu o vraždu Skripala obvinila Rusko. To protestuje

Týden.cz

Britská premiérka Theresa Mayová označila za vysoce pravděpodobné, že za otrávení agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém Salisbury je zodpovědné Rusko. Kvůli podání vysvětlení, jak se dostala nervová látka vyráběná v Rusku do…

Feb 16

USA obvinily Rusko z loňského kyberútoku. Rusofobní, zní z Moskvy

Po Británii i Spojené státy obvinily ruskou vládu, že stojí za vlnou kybernetických útoků, která loni v červnu postihla řadu zemí světa včetně Česka. Informovala o tom agentura Reuters.

Jun 7

USA prý za Obamy vyhrožovaly Rusku hackerskými útoky

Americké bezpečnostní složky za vlády prezidenta Baracka Obamy podle náměstka ruského ministra zahraničí Sergeje Rjabkova vyhrožovaly hackerskými útoky na infrastrukturu Ruska.

May 10

Putin: Comeyho odvolání neovlivní rusko-americké vztahy

Americký prezident Donald Trump dnes obhajoval propuštění šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho, které vyvolalo velký poprask na politické scéně USA. Comey podle šéfa Bílého domu ztratil důvěru veřejnosti zvláště…

Mar 23

Rusko: Londýnský atentát ovlivní nadcházející volby v Evropě

Středeční atentát v Londýně podle ruského tisku ovlivní příští volby, které se budou konat v některých evropských zemích. Většina ruských novin vidí spojení mezi útokem a imigrací v Evropě.

Jan 12

Příští šéf CIA: Rusko chce hackerskými útoky ovlivnit naši demokracii!

Je zcela jasné, že za agresivními pokusy ovlivnit americké prezidentské volby stojí ruské vedení.

Jan 10

Rusko chtělo ovlivnit volby v 25 státech, tvrdí americká rozvědka

Zpráva americké špionáže vinící Rusko z hackerských útoků na USA byla sestavena z výpovědí osob, analýzy dat a informací z veřejných zdrojů. Při slyšení před senátním výborem pro kontrolu zpravodajských služeb to prohlásil šéf amerických…

Nov 16

Rusko zkusí ovlivnit volby v Německu, varuje kontrarozvědka

Rusko by se mohlo pokusit zasáhnout do parlamentních voleb, které se budou příští rok na podzim konat v Německu. Tvrdí to šéf německé civilní kontrarozvědky Hans-Georg Maassen. Berlín tak vůči Moskvě vyjádřil stejné podezření jako nedávno…

Oct 7

USA veřejně obvinily Rusko z kyberútoků a maření voleb

Americká vláda obvinila Rusko z odpovědnosti za hackerské útoky na servery Demokratické strany a z pokusů ovlivnit americké prezidentské volby. Obvinění obsahuje společné prohlášení ministerstva vnitřní bezpečnosti a ředitele…

Sep 25

Británie obvinila Rusko z válečných zločinů v Sýrii

Britský velvyslanec při OSN Matthew Rycroft na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti v New Yorku obvinil Rusko, že se v Sýrii po boku tamního vládnoucího režimu dopouští válečných zločinů.

Jun 9

Bush: Když ne demokratické země, kdo tedy uzemní Rusko?

Pravděpodobný kandidát na prezidenta Spojených států Jeb Bush v úterý v Berlíně vyzval k tvrdšímu přístupu vůči Rusku kvůli situaci na východě Ukrajiny.