English

V Aleppu je méně radikálů, než se myslelo, tvrdí diplomaté

Ve východním Aleppu je mnohem méně islámských radikálů, než se dosud uvádělo. Damašek a Moskva přítomností radikálních skupin zdůvodňují své trvající útoky na tuto část města.

More from Týden.cz / Zahraničí

Apr 25

Syrská armáda svírá u Damašku islamisty. Obsazuje další území

Syrská armáda obsadila další oblast u Damašku, kde skončila evakuace povstalců. Oznámila to syrská státní televize. Režim tak má pod kontrolou oblast Kalamún, která leží severně od syrské metropole.

Apr 17

Syrská armáda zahájila novou operaci jižně od Damašku

Armáda syrského prezidenta Bašára Asada zahájila jižně od Damašku novou vojenskou operaci namířenou proti islámským radikálům. S odkazem na nejmenovaný zdroj v syrské armádě o tom informovala agentura Reuters.

Apr 12

Rusko: Syrská armáda kontroluje Dúmu i Damašek

Týden.cz

Syrská armáda má pod kontrolou město Dúmá u Damašku. Oznámil to ruský generálmajor Jurij Jevtušenko, jehož citovaly ruské agentury. Dúmá byla posledním útočištěm povstalců působících v blízkosti syrské metropole.

Apr 3

Odejděte, nebo vydejte zbraně! vzkazuje syrská armáda povstalcům

Rusko a syrská vláda oznámily povstalcům působícím severovýchodně od Damašku, že buď mají akceptovat vládu prezidenta Bašára Asada, nebo musí region opustit.

Mar 31

Syrská armáda se soustředí na boj s povstalci v poslední baště

Syrská armáda ovládla většinu měst a vesnic ve východní Ghútě a soustředí se na boj s povstalci v poslední baště, v městě Dúma. S povstalci z organizace Džajš al-Islám (Armáda islámu) se má na odchodu dohodnout ještě v sobotu, vláda jí…

Mar 2

Boje o Palmýru. Syrská armáda vytlačila IS z historické části

Týden.cz

Syrská armáda postoupila na bojišti v historické Palmýře. Teroristé z takzvaného Islámského státu (IS), kteří ji v prosinci znovu dobyli, se stáhli z historické části města. Na straně syrské armády bojují její ruští spojenci a také šíitské…

Jan 13

Syrská armáda obvinila Izrael z útoku na její letiště u Damašku

Velení syrské armády obvinilo Izrael z nočního bombardování letecké základny u Damašku a varovalo svého souseda před následky. Mluvčí izraelské armády odmítla zprávu komentovat.

Jan 3

Boje o údolí Barada u Damašku komplikují syrské příměří

Z údolí Barada u Damašku odcházejí civilisté a jsou odváděni do bezpečí. Podle syrské agentury SANA jsou takto eskortovány stovky lidí. Armáda dále útočí na povstalce v této oblasti, což ohrožuje příměří platné od konce minulého týdne.

Dec 16

Povstalci al-Kajdy zkomplikovali evakuaci části Aleppa

Za komplikacemi kolem evakuace východní části syrského Aleppa stojí podle všeho povstalci hlásící se k al-Kajdě.

Nov 27

Úspěch syrské armády. Dobyla další část Aleppa

Syrská armáda ohlásila dobytí další části města Aleppo, kterou dosud ovládali povstalci. Za poslední dva dny je to druhá čtvrť ve východní části rozděleného města, nad níž prý vojáci převzali kontrolu.

Nov 14

Rusko: Povstalci v syrském Aleppu použili chemické zbraně

Týden.cz

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že povstalci ve východní části syrského Aleppa použili chemické zbraně proti příslušníkům syrské armády.

Oct 31

Syrská armáda obviňuje povstalce, že za tři dny zabili 84 lidí

Fronta an-Nusra a další teroristické skupiny usmrtily za poslední tři dny v syrském městě Aleppo 84 lidí, většinou žen a dětí.

Oct 30

Použili v Aleppu plyn, tvrdí Damašek o povstalcích

Při útoku na vládní část syrského Aleppa použili povstalci střely s jedovatým plynem. Podle nedělní zprávy státní syrské agentury SANA mělo dýchací potíže 35 lidí, nikdo z nich ale nezemřel. Šéf politické sekce povstalecké skupiny Fastakim…

Oct 29

Syrská armáda zahájila v Aleppu protiofenzivu

Syrská armáda zahájila v Aleppu protiofenzivu proti povstalcům, kteří se od pátku snaží prolomit obklíčení čtvrtí spadajících pod jejich kontrolu. Pozemním jednotkám poskytuje pomoc letectvo.

Sep 23

Letouny znovu útočily na povstaleckou část syrského Aleppa

Letouny již druhou noc po sobě intenzivně útočily na oblast východního Halabu, kterou ovládají syrští povstalci. Syrská armáda nedlouho předtím oznámila zahájení nové vojenské operace v tomto městě.

Aug 2

Ruské letouny zaútočily na syrské povstalce u Aleppa

Ruské bojové letouny provedly intenzivní údery jižně od severosyrského města Aleppa na podporu vládních jednotek, jež se snaží zpomalit ofenzivu povstaleckých sil. Podle rebelů byly v provincii Idlib nedaleko místa, kde byl v pondělí…

Jun 16

Rusové v Aleppu vyjednali příměří, syrská armáda je porušila

www.tyden.cz

Rusko zprostředkovalo osmačtyřicetihodinové zastavení palby v severosyrském městě Halab. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na informaci ruského ministerstva obrany. Příměří, dojednané prý z ruské iniciativy, vstoupilo v platnost v noci…

Apr 10

Syrská armáda a Rusové připravují ofenzivu v Aleppu

Syrská armáda spolu s letectvem ruské armády připravují rozhodující ofenzivu k osvobození severosyrského Aleppa. Oznámil to syrský premiér Vaíl Halkí, který se sešel s ruskými poslanci.

Jan 26

Syrské armáda přemohla povstalce, dobyla důležité město

Syrská armáda z rukou povstalců znovu dobyla strategické město Šajch Maskín v jižním governorátu Dará. Zajistila si tím zásobovací trasu z Damašku na jižní hranici.

Oct 14

Syrská armáda bojuje proti povstalecké čtvrti Damašku

Syrská armáda nasadila letectvo do boje proti povstalcům ve východní části Damašku. Rusové se této operace neúčastní. Do syrské metropole dorazila íránská delegace, která bude jednat o příštích společných vojenských akcích v boji proti…