English

Merkelová prý zůstane v čele CDU. Jakou má ale důvěru?

Nejsilnější německá politická strana - Křesťanskodemokratická unie (CDU) - si na nadcházejícím dvoudenním sjezdu nejspíš zvolí do čela znovu kancléřku Angelu Merkelovou a do nejužšího vedení jeho současné členy.

More from Týden.cz / Zahraničí

Dec 7

Angelu Merkelovou po 16 letech vystřídá v německém kancléřství Olaf Scholz

Týden.cz

Německo ve středu po dlouhých 16 letech zažije výměnu v čele vlády, konzervativní kancléřku Angelu Merkelovou vystřídá sociální demokrat Olaf Scholz.

Jun 10

Obyvatelé vesnice na Sibiři prosí Angelu Merkelovou, aby jim spravila silnici

Týden.cz

Obyvatelé sibiřské vesnice natočili video, v němž poprosili německou kancléřku Angelu Merkelovou, aby zajistila vyasfaltování místní silnice.

Feb 10

Šéfka CDU skončí v čele strany, nebude kandidovat na kancléřku

Předsedkyně německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová skončí letos v čele strany a příští rok v parlamentních volbách nebude kandidovat na kancléřku. Politička to v pondělí překvapivě oznámila na zasedání…

May 26

Německé vládní strany CDU/CSU a SPD v eurovolbách propadly

Německé vládní strany CDU/CSU a SPD v dnešních eurovolbách propadly. Konzervativní unie kancléřky Angely Merkelové získala podle aktualizovaných odhadů 28,3 procenta hlasů a sociální demokraté dokonce jen 15,6 procenta.

Dec 7

Mini-Merkelová? Kancléřku v čele CDU střídá "AKK"

Novou předsedkyní německé vládní Křesťanskodemokratické unie se dnes na sjezdu v Hamburku stala dosavadní generální tajemnice strany Annegret Krampová-Karrenbauerová.

Nov 9

Kdo za Merkelovou? Němci chtějí do čela CDU další ženu

Voliči německých křesťanských demokratů by v čele strany po odchodu kancléřky Angely Merkelové nejraději viděli současnou generální tajemnici Annegret Krampovou-Karrenbauerovou, následovanou bývalým šéfem poslanců CDU/CSU Friedrichem…

Mar 13

Spolkový sněm znovu zvolí Angelu Merkelovou

Až bude ve středu Spolkový sněm volit kancléřku, bude na první pohled vše jako před čtyřmi lety - šéfkou vlády se znovu stane Angela Merkelová, která znovu usedne v čele velké koalice CDU/CSU a SPD. Ve skutečnosti ale jen máloco zůstává…

Mar 5

Německý prezident navrhl Angelu Merkelovou na kancléřku

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier v pondělí formálně navrhl Angelu Merkelovou na kancléřku. Spolkový sněm by ji na tento post měl již počtvrté za sebou zvolit 14. března.

Jan 7

Merkelová optimistická. Začaly hovory CDU/CSU a SPD o vládě

V Berlíně začaly sondovací rozhovory o nové vládě mezi konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociální demokracií (SPD). Merkelová, která v čele spolkové republiky stojí už 12 let, do nich jde s optimismem a odhodláním…

Oct 20

CDU/CSU, FDP a Zelení jednají o vládě. Merkelová: Začínáme

K prvnímu společnému jednání o nové německé vládě se v Berlíně odpoledne sešli představitelé konzervativní unie CDU/CSU, Svobodné demokratické strany (FDP) a Zelených.

Oct 8

Merkelová může slavit. CDU a CSU se dohodly na kompromisu

Německé vládní strany CDU a CSU se podle agentury DPA na dnešním několikahodinovém jednání v Berlíně dohodly na stanovení horní hranice pro přijímání uprchlíků na 200 tisíc ročně.

Jun 13

Merkelová je favorit. CDU/CSU vede nad SPD o 14 procent

Zhruba sto dnů před německými parlamentními volbami zůstává jasným favoritem hlasování konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, která má náskok 14 procentních bodů nad druhými sociálními demokraty (SPD).

Feb 27

Uvnitř CDU/CSU se ozývají hlasy, aby Merkelová zahájila kampaň

Uvnitř německé konzervativní unie CDU/CSU se stále častěji ozývají hlasy, aby kancléřka Angela Merkelová zahájila volební kampaň a začala se jasně vymezovat vůči kandidátovi sociální demokracie na kancléře Martinu Schulzovi. Od oznámení…

Feb 6

Merkelová je oficiálně kandidátkou CDU/CSU

Týden.cz

Angela Merkelová se oficiálně stala kandidátkou konzervativní unie CDU/CSU na německou kancléřku. Na setkání špiček obou stran v Mnichově ji podle německých médií podpořila i bavorská CSU, která se k tomu dlouhé měsíce neměla.

Nov 20

Merkelová bude znovu kandidovat na kancléřku, CSU to vítá

Týden.cz

Angela Merkelová bude znovu kandidovat na šéfku Křesťanskodemokratické unie a na funkci německé kancléřky. Podle agentury DPA, která se odvolává na interní stranické zdroje, to v Berlíně sdělila na schůzi vedení své strany. Zřejmě večer by…

Nov 15

Merkelová bude údajně znovu kandidovat na kancléřku

Angela Merkelová bude příští rok znovu kandidovat na německou kancléřku, řekl televizi CNN její stranický kolega a šéf zahraničního výboru Spolkového sněmu Norbert Röttgen.

May 9

Migrace dělí sesterské CDU a CSU. Merkelová nenahraditelná?

Vztahy mezi Křesťanskodemokratickou unií (CDU) německé kancléřky Angely Merkelové a bavorskou Křesťanskosociální unií (CSU) jsou napjatější než kdy dřív a je otázka, zda sesterské strany dokážou vytvořit společný program pro parlamentní…

Feb 19

Angelu nemá nikdo rád. Neznámé lásky německé kancléřky

Sjednocovala Německo, teď kvůli svému přístupu k uprchlíkům dělí Evropu. O celoživotní vzorňačce, kterou národ láskyplně přezdíval "maminka", dnes jedni mluví jako o nebezpečném šílenci, zatímco druzí v ní vidí novou matku Terezu. Jako o…

Jan 19

Merkelovou trestají za běžence. CDU/CSU přišla o čtvrtinu voličů

Týden.cz

Konzervativní unie CDU/CSU německé kancléřky Angely Merkelové se v aktuálním průzkumu společnosti Insa propadla na nejnižší úroveň od roku 2012. Proti posledním volbám do Spolkového sněmu ztratila téměř čtvrtinu voličů.

Sep 29

Merkelová "sklízí" za migranty. Obliba CDU/CSU padá

Týden.cz

Podpora konzervativců německé kancléřky Angely Merkelové klesla na nejnižší úroveň za poslední rok. I tak by ale blok dvou křesťanskodemokratických stran nyní volby suverénně vyhrál ziskem 38,5 procenta hlasů.