English

Nedůvěryhodná ČNB? Konec intervencí se blíží, větří analytici

Týden.cz / Byznys

Lednová inflace překonala očekávání analytiků i odhady České národní banky, takže může znamenat rychlejší ukončení kurzového závazku centrální banky v průběhu letošního druhého čtvrtletí

More from Týden.cz / Byznys

Jun 27

Bankovní rada České národní banky dnes rozhodne o dalším nastavení základní úrokové sazby

Týden.cz

Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes rozhodne o dalším nastavení základní úrokové sazby. Analytici očekávají, že bude pokračovat v jejím snižování ze současných 5,25 procenta. Za mírně pravděpodobnější považují snížení sazby o…

Nov 30

Dluhy českých domácností u bank podle ČNB přesáhly dva biliony korun

Týden.cz / Byznys

Dluhy českých domácností u bank přesáhly dva biliony korun. Za říjen stouply o 17 miliard korun, proti loňskému říjnu vzrostly o 172,3 miliardy korun.

Feb 7

Devizové rezervy České národní banky v lednu stouply

Týden.cz / Byznys

Devizové rezervy České národní banky (ČNB) se v lednu meziměsíčně zvýšily o 0,6 miliardy eur na 134 miliard eur, když loni v prosinci dosáhly po revizi 133,4 miliardy eur. Proti loňskému lednu byly vyšší zhruba o 8,7 miliardy eur.

Dec 28

Koruna vůči euru posilovala nejrychleji od konce devizových intervencí

Týden.cz / Byznys

Koruna ve čtvrtek vůči euru posilovala nejrychleji od konce devizových intervencí. Od středečního podvečera česká měna zpevnila o 32 haléřů na 25,58 Kč/EUR. Koruně se dařilo také vůči americkému dolaru, ke kterému zpevnila o 35 haléřů na…

Dec 11

Analytici: Inflace je za vrcholem, sazby ČNB ale porostou

Týden.cz / Byznys

Inflace dosáhla svého maxima v říjnu a opět začíná klesat. Podle analytiků to ukázala listopadová data. Pokles inflace bude pokračovat i v dalších měsících, Česká národní banka tak podle řady ekonomů nemusí zvyšovat úrokové sazby již…

May 10

Analytici: Míra inflace zaostala za očekáváním jak trhu, tak ČNB

Týden.cz / Byznys

Meziroční růst spotřebitelských cen v dubnu zpomalil na dvě procenta z březnových 2,6 procenta. Ceny potravin a pohonných hmot meziročně zmírnily svůj růst. Meziměsíčně se spotřebitelské ceny v dubnu již třetí měsíc v řadě nezměnily.…

Mar 26

Analytici čekají konec intervencí v dubnu

Týden.cz / Byznys

Devizové intervence ukončí Česká národní banka zřejmě již v dubnu, vyplývá z odhadů analytiků. Ve čtvrtek 30. března tak bankovní rada ČNB ještě ke zrušení nepřistoupí a dodrží tak slib, že intervence neukončí do konce prvního čtvrtletí.

Mar 22

Konec intervencí ČNB? Bookmakeři mluví o konci června

Týden.cz / Byznys

Bookmakeři sázkové společnosti Fortuna očekávají, že Česká národní banka (ČNB) ukončí devizové intervence na svém měnovém jednání 29. června.

Feb 14

KVÍZ: Konec intervencí se blíží. Co (ne)víte o ČNB a měnové politice?

Týden.cz / Byznys

Inflace je už třetí měsíc v řadě ve svém cílovém pásmu. Česká národní banka přesto opakuje, že kursový závazek 27 korun za euro neopustí dříve než ve druhém letošním čtvrtletí. Proč vůbec k intervencím došlo?

Feb 10

Nedůvěryhodná ČNB? Konec intervencí se blíží, větří analytici

Týden.cz / Byznys

Lednová inflace překonala očekávání analytiků i odhady České národní banky, takže může znamenat rychlejší ukončení kurzového závazku centrální banky v průběhu letošního druhého čtvrtletí

Feb 2

Bankovní rada ČNB bude pokračovat v devizových intervencích

Týden.cz / Byznys

Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v devizových intervencích s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 korun za euro.

Jan 10

Inflace podle analytiků již nebrání konci intervencí ČNB

Týden.cz / Byznys

Prosincová data o inflaci podle analytiků potvrdily, že v letošním roce už nebude inflace překážkou pro ukončení režimu devizových intervencí České národní banky. Mohly by tak podle nich skončit kolem druhého čtvrtletí. Inflace podle…

Dec 27

Levnější dovolená? Konec intervencí ČNB sníží ceny

Týden.cz / Byznys

Očekávaný konec intervencí ČNB v příštím roce pozitivně ovlivní ceny dovolených i chuť Čechů cestovat. Trh se zájezdy se po loňském výkyvu způsobeném bezpečnostní situací v příštím roce vrátí k normálu. Do zahraničí vyjede víc Čechů, hitem…

Nov 25

Konec intervencí ČNB se nás výrazně nedotkne, shodují se firmy

Týden.cz / Byznys

Zástupci jihomoravských firem nepředpokládají, že by se do jejich hospodaření měl významněji promítnout plánovaný konec devizových intervencí České národní banky.

Jun 14

Singer: Poslední data nemění pohled ČNB na konec intervencí

Týden.cz / Byznys

Poslední údaje z české ekonomiky nenaznačují, že by měla Česká národní banka změnit pohled na ukončení režimu devizových intervencí. V rozhovoru pro to uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Feb 4

ČNB posunula konec režimu intervencí do poloviny 2017

Týden.cz / Byznys

Bankovní rada ČNB konstatovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než v roce 2017 a že jako pravděpodobné vidí ukončení kurzového závazku v první polovině roku 2017.

Dec 19

ČNB: České banky jsou dost odolné vůči nepříznivým šokům

Týden.cz / Byznys

Bankovní sektor v Česku je dostatečně odolný vůči případným nepříznivým šokům. Vyplývá to z výsledků zátěžových testů bankovního sektoru, které zveřejnila Česká národní banka.

Dec 16

ČNB: Termín ukončení intervencí? Zřejmě na konci roku 2016

Týden.cz / Byznys

Bankovní rada České národní banky zopakovala, že pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí se nachází okolo konce roku 2016. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Nov 13

ČNB: Konec intervencí může zkomplikovat politika ECB

Týden.cz / Byznys

Případné ukončení režimu devizových intervencí a opuštění závazku udržovat kurz koruny nad 27 Kč/EUR před ukončením nekonvenční měnové politiky Evropské centrální banky by mohlo být velmi komplikované.

Feb 6

Žádná inflace. ČNB: Českou ekonomiku čeká deflace

www.tyden.cz

Průměrná meziroční inflace by měla být v letošním roce podle odhadů České národní banky záporná, a to mínus 0,1 procenta. Bylo by to tak poprvé za dobu České republiky, kdy by v celoročním průměru byla ekonomika v deflaci.