English

Těžká zkouška. Podporou Tuska si Orbán dělá v Polsku nepřátele

Polsko-maďarské přátelství prochází zkouškou. Úder mu zasadil maďarský premiér Viktor Orbán, když podpořil kandidaturu Donalda Tuska na funkci šéfa Evropské rady, upozornila polská televize TVN 24.

More from Týden.cz / Zahraničí

Jun 10

Orbán: Embargo EU na ruský plyn by zničilo evropskou ekonomiku

Zavedení embarga Evropské unie na dovoz zemního plynu z Ruska by zničilo evropskou ekonomiku, která se už potýká s negativními dopady růstu inflace v důsledku vyšších cen energií.

May 14

Evropská komise žaluje Rakousko u soudu EU

Evropská komise zažalovala Rakousko u Soudního dvora Evropské unie kvůli takzvané indexaci přídavků na děti pracujících cizinců. Podle ní je opatření diskriminační a v rozporu s unijním právem. Sdělila to mluvčí komise.

Apr 2

Evropská komise se obává vývoje situace v Maďarsku

Evropská komise se znepokojením sleduje vývoj v Maďarsku, kde vláda získala v rámci nouzového stavu časově neohraničenou možnost řídit zemi pomocí dekretů.

May 15

Českem, Polskem a Maďarskem se začne zabývat soud EU

Soudní dvůr Evropské unie se začne zabývat žalobou Evropské komise na Česko, Polsko a Maďarsko kvůli jejich odmítání podílet se před několika lety na přerozdělování žadatelů o azyl z Řecka a Itálie podle stanovených kvót.

Feb 1

Slovenský parlament vybídl k dialogu EU s Maďarskem a Polskem

Slovenský parlament schválil usnesení, kterým vybídl k dialogu Maďarska a Polska s unijními institucemi ve věci možného řízení EU vůči Budapešti a Varšavě kvůli údajně vážnému ohrožení hodnot Unie či zásad právního státu.

Jan 24

Evropská komise stupňuje právní kroky proti Maďarsku

Evropská komise ve čtvrtek oznámila, že stupňuje právní kroky proti Maďarsku kvůli rozhodnutí Budapešti zavést tresty za podporu nelegální migrace.

Sep 17

Orbán kritizuje EU, Maďarsko si chce vlastní hranice hlídat samo

Maďarský premiér Viktor Orbán v pondělí označil za nepřijatelné, že Evropská unie chce připravit Maďarsko o jeho právo chránit své vlastní hranice.

Jul 27

Evropská komise? Její dny jsou sečteny, má jasno Orbán

Rozhodnutí a návrhy Evropské komise nejsou důležité vzhledem k tomu, že její "dny jsou sečteny".

Jun 28

Evropská komise zažaluje Polsko, půjde o justiční reformu

Evropská komise (EK) zažaluje Polsko u unijního soudu, a to kvůli kontroverznímu zákonu, na jehož základě bude začátkem července nuceno odejít do důchodu asi 40 procent soudců polského nejvyššího soudu.

Jun 20

Evropská komise se i nadále obává situace v Polsku

Týden.cz

Přes pokračující dialog mezi Evropskou komisí a Varšavou hrozí podle názoru unijní exekutivy nadále jasné riziko vážného narušení kvality právního státu v Polsku.

Jun 12

Evropská komise ztrojnásobí prostředky na ochranu hranic EU

Téměř ztrojnásobit chce v příštím dlouhodobém rozpočtu EU pro roky 2021 až 2020 Evropská komise prostředky vynakládané na správu hranic a řešení migrační problematiky.

May 4

Orbán varuje: Maďarsko by mohlo zablokovat rozpočet EU

Maďarský premiér Viktor Orbán prohlásil, že nepodporuje dlouhodobý rozpočet Evropské unie, který vyčleňuje prostředky na pomoc migrantům. Varoval přitom, že Maďarsko by nemuselo takový rozpočet schválit.

Feb 20

Maďarsko rezolucí podpořilo polský vzdor vůči EU

Maďarský parlament schválil rezoluci, v níž vyjádřil podporu Polsku ve sporu s Evropskou komisí ohledně reformy soudního systému, která vyvolává obavy z ohrožení právního státu v zemi. Informovala o tom agentura MTI. EK kvůli tomu zahájila…

Feb 14

Evropská komise nastínila možnosti dlouhodobého rozpočtu EU

Evropská komise představila různé možnosti dlouhodobého rozpočtu Evropské unie po roce 2020 včetně variant budoucího využívání peněz ze strukturálních a investičních fondů EU.

Dec 22

Orbán dál stojí za Polskem, jemuž hrozí sankce EU

Maďarský premiér Viktor Orbán v pátek zopakoval, že Maďarsko bude blokovat proceduru Evropské komise (EK) vůči Polsku, na jejímž konci hrozí Varšavě pozastavení hlasovacích práv v EU. Podle EK v Polsku kvůli reformě soudnictví existuje…

Dec 8

Soros v tom má prsty, tvrdí Orbán o žalobách EU na Maďarsko

Všechny tři žaloby, které se ve čtvrtek rozhodla Evropská komise podat u Soudního dvora EU na Maďarsko, má v podstatě na svědomí americký finančník maďarského původu George Soros. Je o tom přesvědčený maďarský premiér Viktor Orbán, který…

Sep 22

Orbán podpořil polskou vládu, EU přirovnal k inkvizici

Maďarský premiér Viktor Orbán ve Varšavě přirovnal výhrady Evropské komise k počínání polské vlády k inkvizici. "Zpochybňování právního státu v Polsku má politický charakter. Vypadá úplně jako nějaká inkvizice," prohlásil Orbán podle…

Jul 27

Přijdete o peníze z EU. Rakousko hrozí Polsku a Maďarsku

Týden.cz

Rakouský kancléř Christian Kern pohrozil Polsku a Maďarsku krácením unijních prostředků, pokud nebudou dodržovat pravidla Evropské unie. Stejně nepřijatelné je však podle něj odmítání relokace uprchlíků, řekl německému deníku Frankfurter…

Jul 22

Maďarsko podpořilo Polsko. Označilo Evropskou komisi za inkvizici

Týden.cz

Maďarsko použije všechny právní prostředky, aby v Evropské unii prokázalo solidaritu s Polskem. Řekl to maďarský premiér Viktor Orbán v souvislosti s kontroverzním polským zákonem o nejvyšším soudu, který prosazuje národně-konzervativní…

Jan 8

Orbán: Sankce vůči Polsku? S maďarským "ano" nepočítejte

Případné sankce Evropské unie vůči Polsku by Maďarsko vetovalo. V rozhovoru to uvedl premiér Viktor Orbán. Prohlásil rovněž, že Brusel by měl vybudovat "obrannou linii" na severní hranici Řecka, neboť dohoda s Tureckem prý nezabrání…