English

Knaus: Za pár migrantů miliardy od EU? Ankara necukne

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan přes občasné hlasité výhrůžky nevypoví dohodu o migraci mezi Evropskou unií a Tureckem, protože je pro něj výhodná.

More from Týden.cz / Zahraničí

Jul 8

Erdogan po jednání se Zelenskym prohlásil, že si Ukrajina zaslouží členství v NATO

Ukrajina si podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zaslouží stát se členem NATO. Erdogan to řekl dnes večer po jednání se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Vyslovil se také pro prodloužení dohody o vývozu…

Mar 2

Evropská komise chce dialog s Ankarou

Podle tureckých médií v pondělí ráno zemřel na řecko-turecké hranici syrský uprchlík, když se snažil dostat do Řecka. Deník Daily Sabah napsal, že muže ze syrského Halabu (Aleppa) zastřelila řecká policie.

Oct 5

Erdogan: Ankara podnikne pozemní a vzdušnou operaci v Sýrii

Týden.cz

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že Ankara podnikne pozemní a vzdušnou operaci v Sýrii východně od Eufratu, kde Turecko a USA ještě nezřídily plánovanou bezpečnou zónu.

Apr 1

Erdogan vyhrál místní volby, ztratil Ankaru a asi i Istanbul

Turecká vládní strana prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vyhrála nedělní místní volby a se svým spojencem nacionalistickou Stranou národní akce (MHP) ovládla přes polovinu radnic v zemi.

Feb 21

Ankara kritizuje návrh na pozastavení přístupových jednání s EU

Turecko kritizovalo zahraniční výbor Evropského parlamentu, který ve středu Evropskou komisi a unijní státy vyzval, aby pozastavily přístupová jednání s Ankarou.

Jul 11

Americký Senát podpořil NATO po Trumpových kritikách aliance

Americký Senát vystoupil na obranu Severoatlantické aliance poté, co šéf Bílého domu Donald Trump před aliančním summitem NATO ostře kritizoval.

Jun 25

NATO souhlasilo s rozhovory o vstupu Makedonie do aliance

Šéfové států a vlád Severoatlantické aliance na summitu v Bruselu příští měsíc rozhodnou o zahájení přístupových rozhovorů s Makedonií, předpokládá generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Jun 8

NATO a EU chtějí společně zprůjezdnit Evropu pro vojáky aliance

Pevnější mosty a méně byrokracie mají přispět k tomu, že přesuny vojenských jednotek po Evropě budou v budoucnu rychlejší, hladší a jednodušší. Spolupracovat na tom velmi úzce chtějí Severoatlantická aliance i Evropská unie. Novinářům to…

Jan 13

Erdogan: Nestáhnou-li se Kurdové na severu Sýrie, Ankara zaútočí

Pokud se kurdská milice YPG v severosyrské oblasti Afrín do týdne nestáhne, Turecko tyto oddíly rozdrtí, řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle kurdských milic ostřelovaly v sobotu Afrín turecké síly granáty, ale nikdo nebyl…

May 25

Obnova spolupráce. EU našla s Ankarou společnou řeč

Evropská unie a Turecko, jejichž vztahy doznaly v posledních měsících značných trhlin, se shodly na nutnosti pokračování vzájemné spolupráce. Uvedli to ve čtvrtek představitelé orgánů EU a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po setkání…

May 25

Trudeau o NATO: Kanada chce tvořit jádro aliance

Severoatlantická aliance zůstává i v současnosti zásadní pro udržování míru a bezpečnosti ve světě, prohlásil v Bruselu kanadský premiér Justin Trudeau.

May 18

Erdogan o útoku na Kurdy: Ankara "se nebude nikoho ptát"

Týden.cz

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl svému americkému protějšku Donaldu Trumpovi během nedávné návštěvy v Bílém domě, že Ankara "se nebude nikoho ptát" a bude jednat, pokud bude čelit jakémukoli útoku syrských kurdských milic YPG.

May 10

Erdoğan chce pokračovat v jednání o vstupu do EU

Turecko chce pokračovat v přístupových jednáních s Evropskou unií. V dopise zaslaném Evropské unii to napsal turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan. V Bruselu ve středu jedná turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik.

Dec 13

EU potřebuje Ankaru, Rakušané ale nechtějí ustoupit

Tvrdý postoj Rakouska, které trvalo na zmrazení přístupových rozhovorů mezi EU s Tureckem, v úterý v Bruselu znemožnil přijetí společného postoje celé unie k rozšiřování bloku.

Nov 13

Šéf NATO: Aliance se bez amerického vedení neobejde

Spojené státy ani Evropa nemohou samostatně zajistit vlastní obranu a bezpečnost. Uvedl to generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg v článku pro nedělní britský The Observer. Zdůraznil potřebu silného amerického vedení,…

Nov 3

Zrušte Turkům víza. Hned! požaduje Ankara po Bruselu

Turecko znovu pohrozilo ukončením dohody s EU o vracení migrantů, a to ještě před koncem letošního roku.

Apr 28

Zkouška pro EU a Ankaru. Dohodu prověří bezvízový styk

Týden.cz

Dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem výrazně snížila počty migrantů, kteří připlouvají do Řecka.

Apr 3

Trump kritizoval země NATO. "USA se bez aliance obejdou"

Spojené státy by měly přimět své spojence v rámci NATO, aby "platili svůj odpovídající podíl" nebo Severoatlantickou alianci opustili. Prohlásil to v sobotu republikánský prezidentský kandidát Donald Trump, jehož ostré výroky jsou terčem…

Mar 7

Je to záměrná lest na Ankaru, Amnesty ostře kritizuje EU

Organizace Amnesty International před pondělním summitem EU-Turecko věnovaným migrační krizi obvinila evropské politiky, že se tlakem na Ankaru snaží vyhnout své odpovědnosti za uprchlíky.

Jul 28

Turecko v ohrožení: Ankara svolala jednání NATO

Týden.cz

Zhoršující se bezpečnostní situace v Turecku je důvodem úterního mimořádného jednání zástupců členských zemí NATO v Bruselu. O setkání požádala Ankara podle čtvrtého článku Washingtonské smlouvy.