English

Británie spouští odchod z EU. Co bude s přistěhovalci?

Výběr hlavních událostí kolem chystaného britského odchodu z Evropské unie.

More from Týden.cz / Zahraničí

Oct 2

Británie podle velvyslance usiluje o dohodu s EU o brexitu

www.tyden.cz

Britská vláda se snaží dosáhnout dohody s Evropskou unií o brexitu a kdyby se podařilo najít alternativu k takzvané irské pojistce, britský parlament by dohodu schválil.

Aug 26

EU očekává, že Británie zaplatí dluh i po brexitu bez dohody

Evropská unie očekává, že Británie dodrží všechny své finanční závazky, které učinila během členství v bloku. Obzvlášť to platí pro případ, že z EU nakonec odejde bez dohody. Uvedla to mluvčí Evropské komise (EK).

Mar 13

Brexit bez dohody nebude. Odloží Británie odchod z EU?

Britští poslanci dnes odmítli možnost, že by Británie odešla z Evropské unie bez dohody.

Feb 22

Mayová si z Egypta dohodu s EU o brexitu nepřiveze

Britská premiérka Theresa Mayová na okraj nadcházejícího summitu zemí Evropské unie a Ligy arabských států (LES) na Sinajském poloostrově v Egyptě neuzavře se svými evropskými partnery žádnou "pouštní dohodu", která by odblokovala nynější…

Feb 1

Rakouská ministryně čeká britský odchod z EU bez dohody

Rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová je přesvědčena, že Británie na konci března opustí EU brexitem, jehož okolnosti nebude upravovat vzájemná dohoda obou stran.

Jan 14

Brexit ohrožen. Mayová vyzývala poslance k podpoře dohody

Britská premiérka Theresa Mayová znovu vyzývala poslance Dolní sněmovny, aby při úterním hlasování podpořili její brexitovou dohodu. Jinak podle ní hrozí odchod země z Evropské unie bez dohody, ale i "mnohem větší nebezpečí, že neodejdeme…

Jan 8

Mayová utrpěla porážku. Brexit bez dohody dostal ránu

Vláda britské premiérky Theresy Mayové utrpěla porážku v Dolní sněmovně, která schválila opatření výrazně omezující možnost kabinetu dovést zemi k odchodu z Evropské unie bez uzavřené dohody.

Dec 6

Mayová: Británie ještě může zůstat v EU!

Týden.cz

Před klíčovým hlasováním britského parlamentu o brexitové dohodě, které se uskuteční příští úterý, premiérka Theresa Mayová varovala, že ve hře je stále i možnost, že Británie z Evropské unie vůbec neodejde.

Nov 25

"Střeva" brexitu: hlavní body dohody o odchodu Británie z EU

Premiéři a prezidenti 27 zemí Evropské unie v neděli podpořili návrh dohody o odchodu Británie z EU i politickou deklaraci o budoucích vztazích.

Nov 21

Mayová: Smetení dohody ohrozí odchod Británie z EU

Týden.cz

Britská premiérka Theresa Mayová se na půdě parlamentu vrátila k dřívějšímu tvrzení, že odmítnutí navrhované brexitové dohody by mohlo ohrozit odchod Británie z Evropské unie jako takový.

Sep 27

Brexit bez dohody? Mayová ztrácí podporu svých ministrů

Britská premiérka Theresa Mayová ztrácí podporu členů své konzervativní vlády pro odchod z Evropské unie bez uzavření dohody.

Sep 25

Mayová naznačila, že brexit bez dohody je lepší než nabídka EU

Britská premiérka Theresa Mayová naznačila, že by upřednostnila odchod Británie z EU bez dohodnutí podmínek rozluky před současnou nabídkou Bruselu týkající se budoucích vztahů.

Aug 28

Brexit bez dohody s EU? Žádný konec světa, řekla Mayová

Pokud se Británie nedohodne s Evropskou unií na nových vzájemných vztazích do svého odchodu ze společenství, nenastane žádný konec světa, prohlásila britská premiérka Theresa Mayová. Informovala o tom britská zpravodajská televize Sky News.

Jul 7

Británie se preventivně připravuje na brexit bez dohody s EU

Vláda britské premiérky Theresy Mayové se pátek shodla na tom, že bude usilovat o vytvoření zóny volného obchodu s Evropskou unií po opuštění tohoto společenství.

Jan 8

Mayová zřídí nový post v britské vládě pro brexit bez dohody s EU

Britská premiérka Theresa Mayová se chystá jmenovat ministerského náměstka, jehož agendou bude vytvořit scénář vystoupení Británie z Evropské unie, pokud se Londýn s Bruselem nedohodnou. Náměstek v nově vzniklé funkci bude spadat do…

Dec 8

Mayová vyšla vstříc EU, text dohody o brexitu je jiný

Británie podstatně změnila text svého návrhu dohody s Evropskou unií o brexitu. Prohlásila to šéfka severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) Arlene Fosterová.

Nov 24

Mayová: EU a Británie musí rozhovory o brexitu posunout společně

Británie a Evropská unie musí udělat společný krok a posunout jednání o britském odchodu z EU do další fáze. Při příchodu na summit EU a zemí Východního partnerství to v pátek v Bruselu prohlásila britská premiérka Theresa Mayová. Na okraj…

Oct 25

Davis: Odchod Británie z EU bez dohody je možnost

Odchod Británie z Evropské unie bez dohody o podmínkách brexitu je možnost, ale není to scénář, jemuž Londýn dává přednost, uvedl britský ministr pro brexit David Davis při slyšení v poslaneckém výboru pro rozluku s EU.

Oct 4

Mayová věří ve "šťastný brexit". Británie s EU najdou shodu

Pokud přistoupíme k rozhovorům o brexitu ve správném duchu spolupráce a přátelství, dosáhneme dohody, která bude dobrá pro Británii i pro Evropskou unii. V projevu na závěr výroční konference své Konzervativní strany to řekla britská…

Mar 29

EU versus brexit. Co nás čeká po odchodu Británie?

Týden.cz

Británie odchází z EU. Tak rozhodlo referendum, které se uskutečnilo před více jak devíti měsíci. Pokud vše půjde podle plánu, k brexitu by mělo oficiálně dojít na jaře v roce 2019.