English

Hlasovat o trestu smrti? Německo to místním Turkům nedovolí

Německá vláda by neumožnila na německém území hlasovat v tureckém referendu o znovuzavedení trestu smrti v Turecku. V Německu nelze hlasovat o věci, která je v rozporu s ústavou.

More from Týden.cz / Zahraničí

Nov 16

Německo chce přísnější karanténu, do médií to řekla kancléřka Merkelová

Týden.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová by kvůli stále vysokým počtům nových případů nemoci covid-19 ráda zpřísnila stávající karanténní opatření.

Dec 22

Merkelová jako kancléřka překoná Adenauera

Týden.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes dohnala prvního kancléře poválečné spolkové republiky Konrada Adenauera co do počtu dní v úřadě.

Sep 7

Angela Merkelová ocenila výměnu vězňů jako nadějný signál

Americký prezident Donald Trump pogratuloval Rusku a Ukrajině k výměně vězňů, kterou na twitteru označil za "velmi dobrou zprávu" a "první velký krok k míru". "Tato výměna vypadá jako nadějný signál," uvedla německá kancléřka Angela…

Oct 30

Slabší Merkelová? Moje pozice ve světě neutrpí, věří kancléřka

Týden.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová je přesvědčena, že rozhodnutí skončit v čele křesťanských demokratů neoslabí její pozici v mezinárodních jednáních. Bude na ně naopak mít víc času.

Oct 29

Angela Merkelová je připravena vzdát se vedení strany

Německá kancléřka a předsedkyně Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angela Merkelová je připravena vzdát se vedení strany a v prosinci znovu nekandidovat do jejího čela; funkci kancléřky ale hodlá dál zastávat.

May 29

Pravicový extremismus je ostudou, míní kancléřka Merkelová

Pravicový extremismus v žádném případě nepatří minulosti a je ostudou Německa. Řekla to v Düsseldorfu německá kancléřka Angela Merkelová při vzpomínce na tři děti a dvě mladé ženy.

May 12

Kancléřka Merkelová dostala cenu míru od františkánů

Německá kancléřka Angela Merkelová obdržela od františkánského řádu ocenění za úsilí o smír a mírové spolužití v Německu i v Evropě.

Mar 14

Angela Merkelová sbírá gratulace ke svému znovuzvolení

Týden.cz

Angele Merkelové ke znovuzvolení německou kancléřkou gratuloval ruský prezident Vladimir Putin, francouzský prezident Emmanuel Macron, šéf Evropské rady Donald Tusk nebo polský premiér Mateusz Morawiecki.

Feb 20

Stranické referendum. SPD hlasuje o pokračování velké koalice

Němečtí sociální demokraté začínají ve vnitrostranickém referendu rozhodovat o tom, jestli znovu vstoupí do velké koalice s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové.

May 9

Merkelová Turkům: O trestu smrti u nás hlasovat nebudete

Turkům žijícím v Německu nebude umožněno hlasovat v žádném referendu o obnovení trestu smrti v Turecku.

Apr 27

Merkelová: Německo upíná zrak k Turecku. Kvůli ústavě

Týden.cz

Německo bude podle kancléřky Angely Merkelové velmi pozorně sledovat, jak Turecko provádí změny ústavy, o nichž nedávno rozhodli občané v referendu. Ankara by podle ní měla reagovat na kritické zprávy nezávislých pozorovatelů ohledně…

Apr 16

Premiér: Referendum nemá poražených, zvítězilo Turecko

Týden.cz

Výsledek dnešního tureckého referenda, které podpořilo ústavní změny posilující pravomoce hlavy státu, přivítal po prezidentovi Recepu Erdoganovi i turecký premiér Binali Yildirim. Podle něj se tak otevírá nová kapitola v demokratické…

Feb 17

Merkelová vs. Schulz. Kancléřka by prý v druhém kole ostrouhala

Týden.cz

Kandidát sociálnědemokratické strany na německého kancléře Martin Schulz by v přímém souboji současnou předsedkyni vlády Angelu Merkelovou výrazně porazil. Vyplývá to z průzkumu Politbarometer veřejnoprávní televizní stanice ZDF.

Nov 23

Merkelová: Situace v Turecku je alarmující a znepokojivá

Týden.cz

Za alarmující a znepokojivé označila německá kancléřka Angela Merkelová aktuální dění v Turecku. Boj proti terorismu podle ní neospravedlňuje omezení svobody tisku nebo zatýkání tisícovek lidí. Merkelová, která se k situaci v Turecku po…

Oct 15

Kancléřka Merkelová chce zpřísnit sankce vůči Rusku

Německá kancléřka Angela Merkelová se chce v Evropské unii zasadit o zpřísnění sankcí vůči Rusku kvůli jeho vojenským aktivitám v Sýrii. Informoval o tom německý list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung s odvoláním na zdroje z…

Oct 2

Maďaři hlasují v referendu o kvótách na rozdělování migrantů

V Maďarsku začalo v neděli ráno referendum o kvótách na rozdělování migrantů mezi členské země Evropské unie. Podle průzkumů většina Maďarů, stejně jako vláda premiéra Viktora Orbána, kvóty odmítá. Není však jisté, zda přijde hlasovat…

Apr 12

Merkelová: Zkušenost s vysídlenci může Německu pomoci

Týden.cz

Zkušenosti s integrací poválečných vysídlenců mohou Německu pomoci zvládnout i dopady současné migrační krize. Na výročním shromáždění Svazu vyhnanců, který zastřešuje spolky německých vysídlenců ze zemí střední a východní Evropy, to v…

Dec 31

Merkelová: Uprchlíci jsou pro Německo šancí do budoucna

Týden.cz

Navzdory mnoha problémům představuje příchod statisíců uprchlíků pro Německo především příležitost do budoucna.

Dec 9

Osobností roku je "kancléřka svobodného světa" Merkelová

Osobností letošního roku amerického časopisu Time byla vyhlášena německá kancléřka Angela Merkelová. Redakce ocenila její roli morální vůdkyně či vstřícný přístup k uprchlíkům.

Nov 28

"Merkelová, odstupte. Vy to zvládnete!" zní v Německu

Šéfka německé euroskeptické a protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petryová vyzvala kancléřku Angelu Merkelovou k rezignaci za to, že otevřela dveře dokořán masové migraci.