English

Erdogan o útoku na Kurdy: Ankara "se nebude nikoho ptát"

Týden.cz

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl svému americkému protějšku Donaldu Trumpovi během nedávné návštěvy v Bílém domě, že Ankara "se nebude nikoho ptát" a bude jednat, pokud bude čelit jakémukoli útoku syrských kurdských milic YPG.

More from Týden.cz

Oct 30

Kurdové se úplně nestáhli, tvrdí prezident Erdogan

Kurdské milice YPG se podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana kompletně nestáhly ze 30 kilometrů širokého pásma v severovýchodní Sýrii podél turecko-syrské hranice.

Oct 5

Erdogan: Ankara podnikne pozemní a vzdušnou operaci v Sýrii

Týden.cz

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že Ankara podnikne pozemní a vzdušnou operaci v Sýrii východně od Eufratu, kde Turecko a USA ještě nezřídily plánovanou bezpečnou zónu.

Apr 1

Erdogan vyhrál místní volby, ztratil Ankaru a asi i Istanbul

Turecká vládní strana prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vyhrála nedělní místní volby a se svým spojencem nacionalistickou Stranou národní akce (MHP) ovládla přes polovinu radnic v zemi.

Oct 22

Němci vyzývají k jednotě EU: Nikdo nebude ozbrojovat Saúdy

Německo se domnívá, že i další členské státy Evropské unie by měly pozastavit vývoz zbraní do Saúdské Arábie kvůli vraždě novináře Džamála Chášukdžího.

Feb 1

Ankarou otřásl výbuch. Exploze kotelny nikoho nezranila

Centrem turecké metropole ve čtvrtek večer otřásl silný výbuch. Exploze nastala v kotelně daňového úřadu v Ankaře. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Žádní zranění ani mrtví nejsou hlášeni.

Jan 13

Erdogan: Nestáhnou-li se Kurdové na severu Sýrie, Ankara zaútočí

Pokud se kurdská milice YPG v severosyrské oblasti Afrín do týdne nestáhne, Turecko tyto oddíly rozdrtí, řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle kurdských milic ostřelovaly v sobotu Afrín turecké síly granáty, ale nikdo nebyl…

Oct 27

Kurdové čelí nátlaku irácké armády. Mají se stáhnout

Irácká armáda dala několikahodinové ultimátum kurdským jednotkám, aby se stáhly z okolí ropovodu u hranice s Tureckem.

May 25

Obnova spolupráce. EU našla s Ankarou společnou řeč

Evropská unie a Turecko, jejichž vztahy doznaly v posledních měsících značných trhlin, se shodly na nutnosti pokračování vzájemné spolupráce. Uvedli to ve čtvrtek představitelé orgánů EU a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po setkání…

May 18

Erdogan o útoku na Kurdy: Ankara "se nebude nikoho ptát"

Týden.cz

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl svému americkému protějšku Donaldu Trumpovi během nedávné návštěvy v Bílém domě, že Ankara "se nebude nikoho ptát" a bude jednat, pokud bude čelit jakémukoli útoku syrských kurdských milic YPG.

Dec 13

EU potřebuje Ankaru, Rakušané ale nechtějí ustoupit

Tvrdý postoj Rakouska, které trvalo na zmrazení přístupových rozhovorů mezi EU s Tureckem, v úterý v Bruselu znemožnil přijetí společného postoje celé unie k rozšiřování bloku.

Sep 23

Erdogan obvinil USA z dodávek dalších zbraní Kurdům

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Spojené státy z toho, že dodaly tento týden další zbraně kurdským bojovníkům na severu Sýrie, kteří tam bojují proti islamistům.

Aug 29

Erdogan: V Sýrii budeme, dokud nezastavíme IS a Kurdy

Turecko bude pokračovat s vojenskou operací v Sýrii až do té doby, než Islámský stát a kurdští bojovníci již nebudou pro zemi představovat žádnou bezpečnostní hrozbu. Prohlásil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Turecká ofenziva na…

Aug 21

"Vrah Erdogan!" Kurdové pohřbili mrtvé a proklínali prezidenta

Za hlasitého nářku příbuzní pohřbili některé oběti sobotního útoku na svatbu v jižním Turecku, který si vyžádal 51 mrtvých a podle různých zdrojů až stovku zraněných.

Apr 28

Zkouška pro EU a Ankaru. Dohodu prověří bezvízový styk

Týden.cz

Dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem výrazně snížila počty migrantů, kteří připlouvají do Řecka.

Apr 18

Zaorálek: EU má dohodu s Ankarou využít k přípravě na migraci

Týden.cz / Domácí

Země Evropské unie by měly využít času, který jim dává dohoda o migraci s Tureckem, k přípravě na budoucí zvládání migračních tlaků v budoucnosti. V Lucemburku na okraj jednání ministrů zahraničí zemí unie to řekl český ministr Lubomír…

Mar 7

Je to záměrná lest na Ankaru, Amnesty ostře kritizuje EU

Organizace Amnesty International před pondělním summitem EU-Turecko věnovaným migrační krizi obvinila evropské politiky, že se tlakem na Ankaru snaží vyhnout své odpovědnosti za uprchlíky.

Feb 10

Erdogan: Kurdové jsou teroristé. USA i Rusko to musí pochopit

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odsoudil diplomatickou podporu, kterou se v těchto dnech dostalo od Spojených států syrským Kurdům. V projevu k místním zastupitelům v Ankaře prezident netajil rozhořčení a řekl, že politika USA…

Oct 24

Erdogan: Kurdové chtějí ovládnout sever Sýrie

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil kurdské bojovníky, že si chtějí přivlastnit severní regiony Sýrie. V projevu na jihu Turecka konstatoval, že Ankara nikdy takový vývoj nepřipustí. Erdogan reagoval na zprávy o tom, že Kurdové…

Jul 28

Turecko v ohrožení: Ankara svolala jednání NATO

Týden.cz

Zhoršující se bezpečnostní situace v Turecku je důvodem úterního mimořádného jednání zástupců členských zemí NATO v Bruselu. O setkání požádala Ankara podle čtvrtého článku Washingtonské smlouvy.

Jun 8

Mocichtivý Erdogan ztratil většinu. Kurdové triumfují

www.tyden.cz

V Turecku se dnes čekají první oficiální výsledky nedělních parlamentních voleb. Ty sice podle předběžných údajů vyhrála strana prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ale zřejmě po třinácti letech ztratila ve sněmovně i prostou většinu a…