English

Ve Venezuele se čekají velké protesty. Bude jednat kontroverzní úřad

Ve Venezuele má poprvé zasednout Ústavodárné shromáždění, jehož vznik jako nedemokratický krok bojkotovala opozice a kritizovala řada států, včetně USA.

More from Týden.cz / Zahraničí

Jun 13

Část venezuelské opozice vyzvala ke svržení Madura silou

Část venezuelské opozice vyzvala šéfa opozicí ovládaného parlamentu Juana Guaidóa, jehož od ledna uznalo za prozatímního prezidenta Venezuely téměř 60 států, včetně USA, aby ke svržení autoritářského režimu použil sílu.

May 1

Guaidó vyzval ke generální stávce ve Venezuele

Týden.cz

Lídr venezuelské opozice Juan Guaidó vyzval ke generální stávce, která povede ke svržení režimu socialistického prezidenta Nicoláse Madura.

Jan 30

Ve Venezuele vyšly do ulic tisíce lidí na podporu opozice

Davy odpůrců prezidenta Nicoláse Madura se shromáždily v Caracasu a dalších velkých městech Venezuely, aby podpořily opozičního lídra Juana Guaidóa, který se minulý týden prohlásil za úřadující hlavu státu.

Jan 27

Vojenský atašé Venezuely v USA neuznává Madura jako prezidenta

Venezuelský vojenský atašé ve Spojených státech José Luis Silva oznámil, že již neuznává Nicoláse Madura jako hlavu státu a podporuje opozičního vůdce Juana Guaidóa. Silva zároveň vyzval členy venezuelských ozbrojených sil, aby se…

Jan 11

Opoziční šéf venezuelského parlamentu chce nahradit Madura

Předseda venezuelského parlamentu ovládaného opozicí chce vystřídat v prezidentském křesle socialistického vůdce Nicoláse Madura, jehož vládnutí považuje opozice i řada světových zemí za nelegitimní.

Dec 28

Levice bojkotuje inauguraci nového prezidenta Bolsonara

Týden.cz

Největší brazilské levicové strany oznámily, že budou bojkotovat inauguraci krajně pravicového prezidenta Jaira Bolsonara, která se uskuteční 1. ledna v hlavním městě Brasílii.

May 21

Maduro obhájil vítězství. Prezidentem ve Venezuele zůstane

Týden.cz

Nedělní prezidentské volby ve Venezuele vyhrál dosavadní socialistický prezident Nicolás Maduro. Po sečtení téměř 93 procent hlasovacích lístků získal 68 procent hlasů, informovala volební komise.

Feb 3

Ve Venezuele propustili na svobodu vůdce opozice

Po dni stráveném ve vazbě byl na svobodu propuštěn čtyřiaosmdesátiletý lídr venezuelské opozice Enrique Aristeguieta Gramcko, který už v 50. letech bojoval proti tehdejší diktatuře.

Jan 28

Bojkotujte prezidentské volby! vyzvala opozice v Egyptě

Pět představitelů egyptské opozice, včetně prezidentského kandidáta z roku 2012 a dvou poradců právě zatčeného uchazeče Sámího Anána, vyzvalo k bojkotu březnových prezidentských voleb. Podle nich už ztratily veškerou důvěryhodnost. Pokud…

Dec 11

"Demokracie" ve Venezuele: opozice je vyloučena z voleb

Venezuelský prezident Nicolás Maduro řekl, že hlavní opoziční strany budou příští rok vyloučeny z prezidentských voleb, informoval v pondělí zpravodajský server BBC.

Oct 24

V Berlíně se poprvé sešel nový parlament, vede ho Schäuble

V Berlíně se poprvé sešel nově zvolený parlament. Do jeho čela poslanci, kterých je rekordních 709, jasnou většinou zvolili dosavadního ministra financí Wolfganga Schäubleho .

Jul 26

Venezuelská opozice vyhlásila dvoudenní generální stávku

Ve Venezuele začíná dvoudenní generální stávka, kterou opozice vyhlásila na protest proti záměru prezidenta Nicoláse Madura nahradit současný parlament novým orgánem. Volby do takzvaného Ústavodárného shromáždění, které opozice bojkotuje…

Jul 23

"Útok" na Madura. Opozice vyhlásila dvoudenní stávku

Venezuelská opozice vyhlásila na příští týden dvoudenní stávku namířenou proti vládě prezidenta Nicoláse Madura. Stávka je součástí protestů, které mají prezidenta přimět ke zrušení kontroverzních voleb do nového Ústavodárného shromáždění.…

Mar 8

Urážíte prezidenta! Peru odvolalo velvyslance ve Venezuele

Peruánská vláda kvůli prohlubujícímu se diplomatickému sporu odvolala svého velvyslance ve Venezuele. Spor vyvolala venezuelská ministryně zahraničí Delcy Rodríguezová, když označila peruánského prezidenta za zbabělce a poslušného psa…

Jan 12

Politický pat v zemi: soud ve Venezuele blokuje chod parlamentu

Venezuelský nejvyšší soud ve středu opět zrušil několik posledních kroků parlamentu, včetně pondělní výzvy většiny poslanců, aby prezident Nicolás Maduro přijal odpovědnost za krizi v zemi a odstoupil.

Dec 24

Polská opozice oslaví Vánoce v parlamentu. Na střídačku

Týden.cz

Zatímco většina polských poslanců tráví Vánoce doma, zákonodárce Michal Stasiński naopak dorazil v pátek i s kufrem do budovy parlamentu.

Sep 12

Povoluje Lukašenko uzdu? Po 20 letech opozice v parlamentu

V nedělních volbách získala v běloruském parlamentu nejméně jedno křeslo opozice. Oznámila to ústřední volební komise. Opozice bude mít zastoupení v parlamentu poprvé za 20 let.

Apr 29

Ve Venezuele se stojí fronta kvůli odvolání prezidenta

Ve Venezuele začali sbírat podpisy pro referendum o odvolání prezidenta Nicoláse Madura. Místo front na potraviny tak nyní Venezuelané stojí fronty na to, aby mohli přispět k uspořádání nových prezidentských voleb.

Feb 19

Kosovo: opozice přerušila slzným plynem schůzi parlamentu

www.tyden.cz

Kosovští opoziční poslanci znovu přerušili jednání parlamentu slzným plynem na protest proti dvěma dohodám, se Srbskem a Černou Horou, které údajně poškozují Kosovo. Letos jde o první takovouto akci, loni ale opozice zablokovaly sněmovnu…

Dec 7

Opozice ve Venezuele tvrdí, že získala ve volbách ústavní většinu

Demokratická opozice ve Venezuele tvrdí, že v nedělních volbách získala ústavní většinu v parlamentu. Vůdci opozice oznámili, že vyhráli "klíčové" dvě třetiny poslaneckých křesel.