English

Syrská armáda se přes radikály IS probojovala k ropě

Syrská armáda se svými spojenci vybojovala zpět přístup k ropné těžební věži na východě Sýrie. Oznámily to ve čtvrtek zdroje z libanonského Hizballláhu, který bojuje na straně syrské armády proti radikálnímu Islámskému státu (IS).

More from Týden.cz / Zahraničí

Mar 10

Syrská koalice zahájila útok na poslední baštu IS

Koalice Syrské demokratické síly (SDF) podporovaná Spojenými státy obnovila ofenzivu v Baghúzu ve východní Sýrii, v poslední oblasti ovládané takzvaným Islámským státem (IS). V sobotu, kdy se nebojovalo, odtud odešly tisíce civilistů.

Apr 3

Odejděte, nebo vydejte zbraně! vzkazuje syrská armáda povstalcům

Rusko a syrská vláda oznámily povstalcům působícím severovýchodně od Damašku, že buď mají akceptovat vládu prezidenta Bašára Asada, nebo musí region opustit.

Mar 31

Syrská armáda se soustředí na boj s povstalci v poslední baště

Syrská armáda ovládla většinu měst a vesnic ve východní Ghútě a soustředí se na boj s povstalci v poslední baště, v městě Dúma. S povstalci z organizace Džajš al-Islám (Armáda islámu) se má na odchodu dohodnout ještě v sobotu, vláda jí…

Jan 11

Povstalci zahájili protiofenzívu proti syrské armádě

Povstalci ovládající syrskou provincii Idlib zahájili protiútok proti syrské vládě, která se snaží od prosince dobýt jihovýchodní část Idlibu.

Nov 11

Islámskému státu zbývá pouze Ráva. Padne i poslední bašta?

Irácká armáda zahájila boj o západoiráckou Rávu, což je poslední útočiště členů radikální organizace Islámský stát (IS) v Iráku. Operace se účastní také oddíly sestavené z členů sunnitských kmenů. IS byl v červenci poražen v Mosulu a od té…

Nov 8

Syrská armáda dobyla poslední baštu IS v Sýrii, hlásí Damašek

Syrská armáda a její šíitští spojenci dobyli poslední větší město v držení radikálů ze samozvaného Islámského státu v Sýrii. S odkazem na sdělení velitele syrských vojsk o tom informovala agentura Reuters.

Oct 8

Syrská armáda obklíčila bojovníky Islámského státu

Týden.cz

Syrská armáda a její spojenci obklíčili bojovníky z takzvaného Islámského státu ve městě Majádín ležícím nedaleko Dajr az-Zauru na východě země. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na nejmenovaný armádní zdroj.

Sep 4

Syrská armáda dobývá další město, které je pod nadvládou IS

Syrská armáda a její spojenci se dostali na okraj východosyrského města Dajr az-Zaur, které z velké části ovládá organizace Islámský stát (IS).

May 20

Podle dohody s Asadem. Syrští povstalci opouštějí město Homs

Syrští povstalci v sobou zahájili evakuaci z posledního území, jež kontrolovali ve městě Homs na západě země.

May 12

Konec Islámského státu? Kurdové s USA plánují útok na baštu IS

Syrské kurdské síly podporované Spojenými státy předpokládají, že během léta zaútočí na hlavní baštu Islámského státu (IS), na město Rakka v severní Sýrii. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na velitele koalice Syrské…

Dec 27

V bojích syrských povstalců s radikály padl velitel IS

V bojích mezi Američany podporovanými syrskými povstalci a radikály zahynul na severu Sýrie nejspíš jeden z vysoce postavených velitelů Islámského státu.

Sep 18

USA si spletly syrskou armádu s IS. Teď toho litují

Spojené státy vyjádřily politování nad neúmyslným zabitím syrských vojáků, kteří podle syrských zdrojů zahynuli při sobotních leteckých útocích koalice vedené USA.

Jun 9

Odříznuti. Povstalci bojující proti IS v Mandbidži město obkličují

Povstalcům bojujícím proti radikálům o severosyrské město Manbidž se podařilo místo obklíčit ze tří stran a dostat se na dostřel poslední přístupové trasy. O Manbidž se bojuje od minulého týdne.

Apr 7

Další ztráta IS. Syrští povstalci dobyli strategické město ar-Raj

Syrští povstalci dobyli téměř celé město ar-Raj v provincii Aleppo na hranici s Tureckem, které bylo hlavní baštou takzvaného Islámského státu v oblasti a sloužilo radikálům jako hlavní vstupní bod do Turecka. Oznámila to organizace…

Mar 27

Syrská armáda porazila IS v Palmýře, džihádisty vyhnala

Syrské vládní jednotky dobyly celé město Palmýra a tvrdí, že z něj vyhnaly bojovníky radikálního hnutí Islámský stát. Informovaly o tom světové tiskové agentury s odvoláním na syrská státní média a opoziční aktivisty ze Syrské organizace…

Mar 19

Desítky mrtvých po náletech na baštu Islámského státu Rakku

Nejméně 39 mrtvých zůstalo po náletech na severosyrské město Rakka, označované za hlavní město radikálů z organizace Islámský stát. Desítky dalších osob, většinou civilistů, utrpěly zranění.

Mar 14

Bašta IS: Syřanky tajně točily "město duchů"

Týden.cz

Dvě Syřanky z města Rakka, které od roku 2013 okupují radikálové z organizace Islámský stát, natočily tajně video ukazující život v této hlavní základně islamistů v Sýrii.

Jan 26

Syrské armáda přemohla povstalce, dobyla důležité město

Syrská armáda z rukou povstalců znovu dobyla strategické město Šajch Maskín v jižním governorátu Dará. Zajistila si tím zásobovací trasu z Damašku na jižní hranici.

Jan 24

Syrské jednotky dobyly baštu povstalců v provincii Latákíja

Syrská armáda dobyla z rukou protivládních povstalců město Rabíja, jejich poslední baštu v přímořské provincii Latákíja. Informovala o tom syrská státní média a opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva.

Sep 23

Syrská armáda poprvé použila proti IS drony dodané Rusy

Syrská armáda poprvé v boji proti radikálům z Islámského státu nasadila bezpilotní letouny, které jí dodalo Rusko.