English

USA boj proti IS jen předstírají! soptí Rusové

Spojené státy de facto poskytují bojovníkům samozvaného Islámského státu v Sýrii ochranu a boj s terorismem jen předstírají, uvedlo ruské ministerstvo obrany s tím, že USA zabránily ruským náletům v oblasti ovládané IS.

More from Týden.cz / Zahraničí

Mar 23

Islámský stát (IS) ovládal v Iráku a Sýrii území o rozloze Maďarska

Základní údaje o teroristické organizaci Islámský stát (IS), která byla před pěti lety (23. března) poražena na posledním zbytku svého území na východě Sýrie (to znamenalo definitivní konec samozvaného chalífátu, který IS vyhlásil v červnu…

Mar 2

Koalice pokročila v bojích proti IS v Sýrii

Týden.cz

Bojovníci arabsko-kurdské koalice podporovaní Spojenými státy pokročili na dvou frontách v bojích proti ozbrojencům z Islámského státu (IS) ve východní Sýrii.

Jul 25

Islámský stát v Iráku se chová jako guerilla

Týden.cz

Teroristická organizace Islámský stát, jejíž porážku v Iráku loni oznámila irácká vláda, začala využívat partyzánskou taktiku s cílem podlomit autoritu úřadů. V uplynulých měsících se tak znásobil počet vražd a únosů.

May 3

Spojené státy vrátily Iráku kradené artefakty

Spojené státy vrátily Iráku téměř 4000 kradených artefaktů, které byly propašovány do USA po tom, co je koupil americký obchodní řetězec Hobby Lobby, zřejmě pro nové Muzeum bible ve Washingtonu. Informoval o tom web televize Al-Džazíra.

Feb 13

Tillerson chce, aby koalice bojující proti IS nyní pomáhala Iráku

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson požádal členské státy koalice bojující spolu se Spojenými státy proti teroristické organizaci Islámský stát (IS), aby se zapojily do obnovy Iráku.

Dec 9

Islámský stát v Iráku definitivně poražen. Boje trvaly tři roky

Týden.cz

Irácký premiér Hajdar Abádí ohlásil definitivní porážku teroristické organizace Islámský stát v Iráku.

Nov 3

USA podnikly první nálety na Islámská stát v Somálsku

Spojené státy poprvé provedly vzdušné údery proti bojovníkům Islámského státu (IS) v Somálsku. IS rozšiřuje svou přítomnost v této východoafrické zemi, kterou dosud sužovalo hlavně násilí páchané islamisty z radikálního hnutí Šabáb.

Mar 9

Nálety proti Islámskému státu si vyžádaly 23 mrtvých civilistů

Při bombardování severosyrské vesnice ovládané radikály z organizace Islámský stát (IS) zemřelo 23 civilistů, včetně osmi dětí.

Sep 9

Stoltenberg ocenil úsilí Turecka v boji proti Islámskému státu

Severoatlantická aliance vítá zvýšené úsilí Turecka v boji s radikály z organizace Islámský stát v Sýrii. Po setkání s tureckým ministrem zahraničí Mevlütem Çavuşogluem to uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Jul 22

Odveta za Nice. Francie dodá Iráku děla proti Islámskému státu

Francie dodá Iráku dělostřelecké zbraně, aby podpořila Bagdád v boji proti takzvanému Islámskému státu (IS). Oznámil to francouzský prezident François Hollande. Současně vyloučil nasazení francouzských pozemních jednotek v zemi.

May 3

Americký voják zahynul v Iráku při boji proti IS

Na severu Iráku u města Irbíl zahynul americký voják. Na návštěvě Německa to oznámil americký ministr zahraničí Ash Carter. List The Wall Street Journal s odvoláním na Pentagon napsal, že je to první americký voják z nynější asistenční…

Mar 19

Desítky mrtvých po náletech na baštu Islámského státu Rakku

Nejméně 39 mrtvých zůstalo po náletech na severosyrské město Rakka, označované za hlavní město radikálů z organizace Islámský stát. Desítky dalších osob, většinou civilistů, utrpěly zranění.

Dec 29

Při koaličních náletech zahynulo deset vůdců Islámského státu

Při náletech na pozice radikální organizace Islámský stát na území Sýrie a Iráku zahynulo během prosince deset vůdců islamistů, včetně osob spojených s listopadovými útoky v Paříži.

Dec 16

Americký ministr obrany jednal v Iráku o boji proti IS

Do Iráku dnes dorazil na neohlášenou návštěvu americký ministr obrany Ashton Carter, který s tamními politiky jednal o boji proti radikálům z takzvaného Islámského státu (IS). Prezident Barack Obama tento týden řekl, že Cartera pověřil,…

Oct 13

Při náletu USA zemřela "dvojka" Islámského státu

Organizace Islámský stát (IS) potvrdila, že při srpnovém americkém náletu zahynul muž číslo dva ve vedení této organizace po abú Bakru Bagdádím. Abú Mutaz Kuraší, známý pod více jmény, byl zabit nedaleko iráckého Mosulu, oznámili dnes…

Oct 7

Irák možná požádá Rusko o vstup do bojů proti IS i na svém území

Rusko a Írán by měly převzít vedení boje proti Islámskému státu v Iráku.

Aug 21

Spojené státy potvrdily zabití dvojky Islámského státu

Bílý dům v pátek potvrdil, že Hadží Mutaz, považovaný za druhého nejvyššího velitele Islámského státu, byl zabit při americkém náletu 18. srpna.

Aug 1

NATO podpoří Irák v boji proti organizaci Islámský stát

Severoatlantická aliance poskytne Iráku nepřímou pomoc v boji proti radikální islamistické organizaci Islámský stát. Zástupci osmadvaceti členských zemí NATO schválili na přání Bagdádu zahájení výcvikového programu, jehož cílem je posílení…

Feb 16

Nálet na Islámský stát. Egypt mstí zavražděné křesťany

www.tyden.cz

Egyptské letectvo zahájilo druhou vlnu bombardování radikálů v Libyi. Při ranních náletech, jichž se účastnila i Libye, prý zahynulo 50 lidí. V obou případech se letecký úder zaměřil na výcvikové prostory a zbrojní sklady radikálů…

Feb 9

Irák chystá pozemní ofenzivu proti Islámskému státu

www.tyden.cz

Irácké síly v nejbližších týdnech podniknou pozemní ofenzivu proti Islámskému státu. V neděli to v jordánském Ammánu prohlásil americký koordinátor mezinárodní koalice proti IS John Allen. Koalice vedená Američany má operaci poskytnout…