English

Posmrtný život Islámského státu. Máme se bát těch, co unikli?

Irák i Sýrie oznámily porážku posledních bašt Islámského státu. Ukazuje se ale, že řada jeho zahraničních bojovníků, často Evropanů, dostala možnost uniknout. Co s nimi je a jak mohou být nebezpeční?

More from Týden.cz / Zahraničí

Mar 23

Islámský stát (IS) ovládal v Iráku a Sýrii území o rozloze Maďarska

Základní údaje o teroristické organizaci Islámský stát (IS), která byla před pěti lety (23. března) poražena na posledním zbytku svého území na východě Sýrie (to znamenalo definitivní konec samozvaného chalífátu, který IS vyhlásil v červnu…

Aug 7

Islámský stát v Sýrii i Iráku obnovuje síly

Teroristická organizace Islámský stát využívá stahování amerických vojáků ze Sýrie, aby tam obnovila své síly. Uvádí to poslední pravidelná zpráva generálního inspektora pro ministerstvo obrany USA, který dohlíží na operace Pentagonu.

Feb 25

Irák bude soudit 13 bojovníků IS převezených ze Sýrie

Třináct bojovníků teroristické organizace Islámský stát (IS), kteří byli minulý týden převezeni ze Sýrie do Iráku, bude v Iráku i souzeno.

Jul 25

Islámský stát v Iráku se chová jako guerilla

Týden.cz

Teroristická organizace Islámský stát, jejíž porážku v Iráku loni oznámila irácká vláda, začala využívat partyzánskou taktiku s cílem podlomit autoritu úřadů. V uplynulých měsících se tak znásobil počet vražd a únosů.

Dec 6

Islámský stát na východě Sýrie poražen! oznámil Putin

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu oznámil dosažení totálního vítězství nad teroristickou organizací Islámský stát (IS) na obou březích řeky Eufratu v Sýrii. Informovala o tom agentura Interfax.

Oct 24

Ze Sýrie a Iráku se do 33 zemí vrátilo přes 5600 stoupenců IS

Nejméně 5600 stoupenců Islámského státu (IS) se vrátilo do svých domovských zemí, zatímco teroristická organizace přichází o další území v Iráku a v Sýrii. S odkazem na zprávu newyorské neziskové organizace The Soufan Center o tom…

Oct 24

Islámský stát kontroluje už jen pět procent Sýrie, hlásí Moskva

Teroristická organizace Islámský stát (IS) po ztrátě svých hlavních bašt v Sýrii, včetně města Rakka, nyní kontroluje už jen pět procent syrského území. Řekl to na tiskové konferenci v Manile ruský ministr obrany Sergej Šojgu. V roce 2014,…

Sep 2

Konvoj členů Islámského státu se nemůže dostat na východ Sýrie

Syrská armáda a spojenecké libanonské hnutí Hizballáh se snaží najít náhradní trasu pro konvoj, v němž jedou členové Islámského státu od libanonské hranice na východ Sýrie.

Jul 11

Vůdce Islámského státu Bagdádí je mrtvý, potvrdili islamisté

Týden.cz

Teroristická organizace Islámský stát (IS) oznámila, že její vůdce abú Bakr Bagdádí je mrtvý. Informovala o tom irácká televize Súmaríja s odvoláním na místní zdroj z provincie Ninive. Informaci později agentuře Reuters potvrdila exilová…

Jul 9

Islamisté skákali do řeky. Irák oznámil vítězství nad IS v Mosulu

Irák oznámil vítězství nad teroristy ze samozvaného Islámského státu v Mosulu. Do města v neděli přijel premiér Hajdar Abádí, aby vojákům osobně blahopřál.

Jul 21

Islámský stát kontroluje desetinu území Iráku

Osvobození severoiráckého Mosulu je dosažitelné, ale operaci je třeba pečlivě připravit. Ve Washingtonu to řekl zmocněnec USA v koalici, která bojuje proti Islámskému státu (IS), Brett McGurk.

May 27

Islámský stát zaznamenal územní zisky na severu Sýrie

Radikální hnutí Islámský stát obsadilo u syrsko-turecké hranice část území dosud ovládaného syrskými opozičními skupinami, které se nepočítají k radikálům. Uvedla to Syrská organizace pro lidská práva, která situaci sleduje z Británie.

Mar 15

Smrt velitele IS Šíšáního: potvrzeno z USA, Sýrie a Iráku

V syrské Rakce zemřel jeden z velitelů radikální organizace Islámský stát (IS) Umar Šíšání. Potvrdily to různé zdroje z USA, Sýrie a také z Iráku.

Dec 29

Při koaličních náletech zahynulo deset vůdců Islámského státu

Při náletech na pozice radikální organizace Islámský stát na území Sýrie a Iráku zahynulo během prosince deset vůdců islamistů, včetně osob spojených s listopadovými útoky v Paříži.

Nov 19

Asad: Za Islámský stát nemůže Sýrie, je plodem Západu

Týden.cz

Islámský stát nevznikl v Sýrii, prohlásil ve čtvrtek v rozhovoru pro italskou televizní stanici RAI syrský prezident Bašár Asad. Vůdce IS abú Bakr Bagdádí byl podle něj "propuštěn Spojenými státy" a dokonce i bývalý britský premiér Tony…

Aug 23

Desítky mrtvých vojáků při útoku Islámského státu v Iráku

www.tyden.cz

Po útoku ozbrojenců z hnutí Islámský stát padlo v neděli v západoirácké provincii Anbár dalších nejméně 23 iráckých vojáků a členů místních provládních milic.

Aug 7

Sýrie: Islámský stát unesl desítky rodin

Radikálové z organizace Islámský stát unesli v syrské provincii Homs 230 lidí, mezi nimiž jsou desítky křesťanů. Oznámili to ochránci lidských práv, kteří situaci monitorují z Londýna.

Jun 25

Islámský stát vrací úder. Bojuje se znovu o Kobani

www.tyden.cz

Radikálové z organizace Islámský stát v noci na čtvrtek zahájili útoky na syrskou armádu a kurdské milice na několika místech na severu Sýrie. V kurdské provincii Hasaká začali podle médií vyhánět civilisty z okresu Našva a snaží se znovu…

May 25

Spory islamistů. Mezi Talibanem a Islámským státem vypukly boje

V Afghánistánu údajně vypukly v posledních třech dnech ozbrojené střety mezi radikálním islámským hnutím Taliban, které dlouhodobě bojuje proti vládě podporované Západem, a dalšími islámskými extremisty, kteří se hlásí k blízkovýchodní…

Feb 9

Irák chystá pozemní ofenzivu proti Islámskému státu

www.tyden.cz

Irácké síly v nejbližších týdnech podniknou pozemní ofenzivu proti Islámskému státu. V neděli to v jordánském Ammánu prohlásil americký koordinátor mezinárodní koalice proti IS John Allen. Koalice vedená Američany má operaci poskytnout…