English

Rezoluci o Jeruzalému svět kvituje, Izrael s ní nesouhlasí

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová ocenila všechny státy, které během dnešního hlasování v OSN o rezoluci k Jeruzalému byly proti, případně se jako například Česká republika zdržely.

More from Týden.cz / Zahraničí

Jun 22

Izrael má podle OSN jako okupační mocnost povinnost zajistit bezpečnost v Gaze

Týden.cz

Izrael má podle OSN jako okupační mocnost povinnost zajistit veřejný pořádek a bezpečnost v Pásmu Gazy. Nyní tam však podle generálního tajemníka světové organizace Antónia Guterrese panuje "totální bezpráví". O vyjádřeních představitelů…

Jun 11

Rada bezpečnosti OSN dnes schválila svou první rezoluci o příměří mezi Izraelem a Hamásem

Týden.cz

Rada bezpečnosti OSN dnes schválila svou první rezoluci podporující dohodu o příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy, kde konflikt zuří už přes osm měsíců. Pro návrh, který koncem května představil americký prezident…

Mar 22

Valné shromáždění OSN ve čtvrtek jednomyslně přijalo první globální rezoluci o umělé inteligenci

www.tyden.cz

Valné shromáždění OSN ve čtvrtek jednomyslně přijalo první globální rezoluci o umělé inteligenci (AI). Státy vybízí k ochraně lidských práv, k ochraně osobních údajů a k monitorování rizik spojených s umělou inteligencí, napsala dnes…

Dec 19

Rada bezpečnosti OSN jedná o rezoluci vyzývající k okamžitemu ukončení bojů v Gaze

Rada bezpečnosti OSN dnes jedná o rezoluci, která vyzývá k okamžitému přerušení bojů v Pásmu Gazy, rozšíření humanitární pomoci a přijetí kroků vedoucích k udržitelnému a trvalému zastavení bojů. Hlasování bylo původně plánované na pondělí…

Dec 15

Austrálie uznala Jeruzalém hlavním městem Izraele

Týden.cz

Australská vláda se rozhodla oficiálně uznat západní Jeruzalém za hlavní město Izraele. Zatím tam však nehodlá přesunovat svou ambasádu z Tel Avivu. Oznámil to australský premiér Scott Morrison.

Jun 14

OSN odsuzuje Izrael za zabíjení Palestinců z Pásma Gazy

Týden.cz

Valné shromáždění OSN v noci na čtvrtek SELČ přijalo nezávaznou rezoluci, která odsuzuje Izrael za zabíjení Palestinců z Pásma Gazy a požaduje pro Palestince mezinárodní ochranu.

Jun 1

USA vetovaly v Radě bezpečnosti rezoluci odsuzující Izrael kvůli Palestině

Spojené státy v Radě bezpečnosti vetovaly návrh rezoluce, která by odsoudila postup Izraele proti palestinským demonstrantům a vyzvala k ustavení mezinárodní ochranné mise na palestinských okupovaných územích.

Feb 24

Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci o příměří v Sýrii

Týden.cz

Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci požadující příměří v Sýrii. Začít má bezodkladně a trvat má nejméně 30 dní.

Dec 21

Rezoluci o Jeruzalému svět kvituje, Izrael s ní nesouhlasí

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová ocenila všechny státy, které během dnešního hlasování v OSN o rezoluci k Jeruzalému byly proti, případně se jako například Česká republika zdržely.

Dec 18

USA vetovaly rezoluci OSN o Jeruzalémě

Spojené státy vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která měla odsoudit uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele.

Dec 16

Rada bezpečnosti zvažuje rezoluci proti Trumpovu rozhodnutí o Jeruzalémě

Rada bezpečnosti OSN zkoumá návrh rezoluce stanovující, že jakékoliv rozhodnutí o statusu Jeruzaléma nemá právní důsledky a musí být odvoláno.

Dec 8

Jeruzalém hlavním městem? OSN chystá mimořádné setkání

V New Yorku se v pátek mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN, aby reagovala na středeční oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, který uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele.

Dec 7

"Jeruzalém coby hlavní město Izraele uznají po USA i jiné země"

Izrael je v kontaktu se zeměmi, které chtějí následovat USA v rozhodnutí uznat Jeruzalém jako izraelské hlavní město, řekl předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu. Americký prezident Donal Trump svůj krok, který je v rozporu s…

Dec 6

Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele. Otevřel brány pekla! zuří Hamas

Americký prezident Donald Trump navzdory mezinárodní kritice oznámil, že nastal čas, aby USA uznaly Jeruzalém za hlavní město Izraele.

Dec 3

Abbás: Uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele ohrozí mírový proces

Záměr Bílého domu uznat Jeruzalém za izraelské hlavní město by ohrozil snahu USA dojednat mír na Blízkém východě. Podle palestinské agentury WAFA to v neděli prohlásil šéf palestinské autonomie Mahmúd Abbás.

Dec 27

USA podle Izraele pomáhaly vypracovat rezoluci OSN k osadám

Spojené státy se aktivně podílely na vypracování rezoluce k židovským osadám, kterou v pátek schválila Rada bezpečnosti OSN a kterou Izrael kategoricky odmítá.

Dec 26

Izrael předvolal i velvyslance USA kvůli rezoluci OSN

Izrael si předvolal i velvyslance Spojených států, jejichž postoj umožnil, že při pátečním hlasování v Radě bezpečnosti OSN prošel návrh rezoluce požadující po židovském státu, aby přestal s výstavbou osad na okupovaných palestinských…

Dec 24

Izrael se rezoluci OSN nepodřídí. Co na to USA?

Týden.cz

Izrael se nepodřídí v pátek přijaté rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která po židovském státu požaduje, aby přestal s výstavbou osad na okupovaných palestinských územích.

Dec 18

Stálí členové Rady bezpečnosti OSN se shodli na rezoluci o Sýrii

Pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN, které mají při hlasování právo veta, se dnes shodlo na textu návrhu rezoluce, která podpoří mezinárodní plán týkající se mírového procesu v Sýrii.

Oct 17

Izrael v OSN odmítl vyslání mezinárodních sil do Jeruzaléma

Týden.cz

Izraelský zástupce v OSN se na páteční mimořádné schůzce Rady bezpečnosti OSN postavil proti eventuální přítomnosti mezinárodních sil na jeruzalémské Chrámové hoře. Palestinská delegace žádala naléhavě svět o ochranu Palestinců před…