English

Rusové od Iráku převzali několik žen a dětí s vazbami na IS

Irák předal Rusku čtyři ženy a 27 nezletilců, kteří měli vazby na teroristickou organizaci Islámský stát (IS).

More from Týden.cz / Zahraničí

Mar 23

Islámský stát (IS) ovládal v Iráku a Sýrii území o rozloze Maďarska

Základní údaje o teroristické organizaci Islámský stát (IS), která byla před pěti lety (23. března) poražena na posledním zbytku svého území na východě Sýrie (to znamenalo definitivní konec samozvaného chalífátu, který IS vyhlásil v červnu…

Aug 7

Islámský stát v Sýrii i Iráku obnovuje síly

Teroristická organizace Islámský stát využívá stahování amerických vojáků ze Sýrie, aby tam obnovila své síly. Uvádí to poslední pravidelná zpráva generálního inspektora pro ministerstvo obrany USA, který dohlíží na operace Pentagonu.

Jul 25

Islámský stát v Iráku se chová jako guerilla

Týden.cz

Teroristická organizace Islámský stát, jejíž porážku v Iráku loni oznámila irácká vláda, začala využívat partyzánskou taktiku s cílem podlomit autoritu úřadů. V uplynulých měsících se tak znásobil počet vražd a únosů.

Mar 21

Kvůli vazbám na Islámský stát zadržují v Iráku 19 tisíc lidí

Irácké úřady v uplynulých letech zadržely nebo uvěznily nejméně 19 tisíc lidí obviněných z vazeb na radikální skupinu Islámský stát nebo jiných trestných činů souvisejících s terorismem.

Jan 3

Kurdští vojáci zadrželi francouzskou náborářku Islámského státu

Kurdské jednotky zatkly v Sýrii Francouzku, která tam před několika lety odešla za radikály z Islámského státu a hrála důležitou roli jako jejich propagandistka a náborářka.

Dec 9

Islámský stát v Iráku definitivně poražen. Boje trvaly tři roky

Týden.cz

Irácký premiér Hajdar Abádí ohlásil definitivní porážku teroristické organizace Islámský stát v Iráku.

Oct 19

Ženské kurdské oddíly budou dál bojovat proti IS

Ženské kurdské oddíly YPJ, které se podílely na osvobození syrské Rakky z rukou samozvaného Islámského státu, budou nadále bojovat proti brutalitě islamistických radikálů a osvobozovat utlačované ženy.

Sep 18

Guterres se obává, že kurdské referendum oslabí boj s IS

Generální tajemník OSN António Guterres v noci na pondělí varoval před referendem o nezávislosti, které plánuje za týden vedení autonomního Kurdistánu v Iráku.

Jul 17

Irák ocenil pomoc Čechů v boji s IS

Týden.cz

Irák si v boji proti Islámskému státu cení pomoci od české vlády i českých neziskových organizací.

Jul 21

Islámský stát kontroluje desetinu území Iráku

Osvobození severoiráckého Mosulu je dosažitelné, ale operaci je třeba pečlivě připravit. Ve Washingtonu to řekl zmocněnec USA v koalici, která bojuje proti Islámskému státu (IS), Brett McGurk.

May 15

IS zaútočil na továrnu v Iráku, zemřelo 11 lidí

Při sebevražedných útocích na státní továrnu severně od Bagdádu zahynulo 11 lidí. Oznámila to policie, podle níž bylo při útocích také 21 osob zraněno.

May 3

Americký voják zahynul v Iráku při boji proti IS

Na severu Iráku u města Irbíl zahynul americký voják. Na návštěvě Německa to oznámil americký ministr zahraničí Ash Carter. List The Wall Street Journal s odvoláním na Pentagon napsal, že je to první americký voják z nynější asistenční…

Feb 19

Islámský stát čím dál víc zapojuje do bojů děti a mladistvé

Týden.cz

Radikálové z hnutí Islámský stát v boji stále více využívají dětských vojáků. Loni v jejich řadách v Sýrii a v Iráku podle odhadů padlo téměř 90 bojovníků, kterým ještě nebylo 18 let, což je dvojnásobek proti roku 2014.

Oct 13

Německo přijme tisíc obětí násilí Islámského státu z Iráku

Německo v rámci zvláštního programu pomůže letos asi tisícovce iráckých obětí násilí spáchaného radikály z organizace Islámský stát (IS). Traumatizované ženy a děti dostanou v Německu psychologickou pomoc i šanci na nový život.

Aug 23

Desítky mrtvých vojáků při útoku Islámského státu v Iráku

www.tyden.cz

Po útoku ozbrojenců z hnutí Islámský stát padlo v neděli v západoirácké provincii Anbár dalších nejméně 23 iráckých vojáků a členů místních provládních milic.

Aug 1

NATO podpoří Irák v boji proti organizaci Islámský stát

Severoatlantická aliance poskytne Iráku nepřímou pomoc v boji proti radikální islamistické organizaci Islámský stát. Zástupci osmadvaceti členských zemí NATO schválili na přání Bagdádu zahájení výcvikového programu, jehož cílem je posílení…

Jun 25

Islámský stát vrací úder. Bojuje se znovu o Kobani

www.tyden.cz

Radikálové z organizace Islámský stát v noci na čtvrtek zahájili útoky na syrskou armádu a kurdské milice na několika místech na severu Sýrie. V kurdské provincii Hasaká začali podle médií vyhánět civilisty z okresu Našva a snaží se znovu…

Apr 14

Islámský stát ustupuje. V Iráku přišel nejméně o čtvrtinu území

www.tyden.cz

Islamistické hnutí Islámský stát přišlo v Iráku od loňského zahájení spojeneckých náletů o 25 až 30 procent původně dobytého území. Poražen však IS ještě zdaleka není.

Feb 12

Islámský stát dobyl další město v Iráku, napadli základnu s Američany

www.tyden.cz

Radikálové z Islámského státu po měsíci obléhání získali kontrolu nad západoiráckým městem Bagdádí. Jsou v blízkosti tamní letecké základny, na níž cvičí američtí instruktoři irácké vojáky. Dovnitř se jim ale proniknout nepodařilo.

Feb 9

Irák chystá pozemní ofenzivu proti Islámskému státu

www.tyden.cz

Irácké síly v nejbližších týdnech podniknou pozemní ofenzivu proti Islámskému státu. V neděli to v jordánském Ammánu prohlásil americký koordinátor mezinárodní koalice proti IS John Allen. Koalice vedená Američany má operaci poskytnout…