English

Jižní Korea při usmiřování s KLDR požádala Moskvu o pomoc

Šéf jihokorejského úřadu národní bezpečnosti Čong Ui-jong požádal Moskvu o zapojení do procesu, jenž by se mohl stát "bodem obratu" v řešení krize na Korejském poloostrově. Informovala o tom ruská agentura Interfax.

More from Týden.cz / Zahraničí

Jan 11

Kim Čong-un se stal novým generálním tajemníkem KLDR

Severokorejský vůdce Kim Čong-un byl na sjezdu Korejské strany práce (KSP) zvolen jejím generálním tajemníkem. Informovala o tom v pondělí severokorejská státní agentura KCNA.

Sep 25

Kim Čong-un se za zastřelení jihokorejského úředníka omluvil Soulu

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se v pátek omluvil Jižní Koreji za incident, při němž severokorejští vojáci začátkem tohoto týdne zastřelili jihokorejského úředníka, který byl služebně na moři poblíž hranic obou zemí.

Jun 24

Kim Čong-un rozhodl, že KLDR nepoužije armádu proti Jižní Koreji

Týden.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v úterý rozhodl o tom, že KLDR pozastaví svoje plány na podniknutí vojenských kroků vůči Jižní Koreji. Podle agentury Reuters to uvedla státní severokorejská tisková agentura KCNA.

May 3

Kim Čong-un asi operaci nepodstoupil, tvrdí jihokorejské zdroje

Severokorejský vůdce Kim Čong-un, který se nedávno po třech týdnech objevil na veřejnosti, podle nejmenovaného činitele z jihokorejského prezidentského paláce zřejmě nepodstoupil operaci. Píše o tom agentura Reuters.

Apr 21

Jižní Korea popřela zprávy o vážném stavu Kim Čong-una

Jihokorejská vláda v úterý popřela zprávy o tom, že by byl severokorejský vůdce Kim Čong-un ve vážném stavu poté, co podstoupil operaci. Podle Reuters to uvedla agentura Jonhap s odkazem na vládního činitele.

Mar 2

Kim Čong-un se vrací do KLDR

Severokorejský vůdce Kim Čong-un strávil poslední den v Hanoji, kde po skončení neúspěšného summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem od čtvrtka pokračovala jeho státní návštěva Vietnamu. Nyní je Kim již na cestě zpět do KLDR.

Nov 1

Kim Čong-un brzy navštíví Soul, řekl jihokorejský prezident

Severokorejský vůdce Kim Čong-un brzy navštíví Soul, řekl jihokorejský prezident Mun Če-in. Informovala o tom agentura AP. Mun dále před jihokorejským parlamentem uvedl, že "se blíží" druhý summit USA-KLDR.

Sep 18

Jihokorejský prezident přiletěl do KLDR, vítal ho Kim a jásot

Letoun jihokorejského prezident Mun Če-ina přistál na letišti v severokorejské metropoli Pchjongjangu, kde ho na začátek mezikorejského summitu osobně přivítal severokorejský vůdce Kim Čong-un společně s tisíci jásajících Severokorejců.

Sep 6

Severní a Jižní Korea se dohodly na summitu k denuklearizaci

Severní a Jižní Korea se dohodly na uspořádání summitu svých nejvyšších představitelů, vůdce KLDR Kim Čong-una a jihokorejského prezidenta Mun Če-ina, na kterém by měli diskutovat o "praktických opatřeních" vedoucích k denuklearizaci…

May 7

Kim Čong-un se setká s Trumpem v Singapuru, píše jihokorejský list

Historický summit mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem se pravděpodobně uskuteční v polovině června v Singapuru. Napsal to jihokorejský list Čoson ilbo.

Apr 17

Trump je s KLDR v kontaktu. Sejde se s Kim Čong-unem?

Americký prezident Donald Trump se dnes ve svém floridském letovisku Mar-a-Lago setkal s japonským premiérem Šinzó Abem k jednání, jemuž má dominovat ohlášený americko-severokorejský summit.

Apr 1

Kim Čong-un zavítal na koncert jihokorejských popstars

Severokorejský vůdce Kim Čong-un přišel na koncert jihokorejských popových hvězd, který se konal v Pchjongjangu. Do Severní Koreje v sobotu přicestovala skupina hudebníků, vládních představitelů, novinářů a také družstvo taekwondistů.

Mar 19

Soul: Kim Čong-un se zavázal k denuklearizaci KLDR

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se osobně zavázal k denuklearizaci Korejského poloostrova. V rozhovoru s americkou televizní stanicí CBS to řekla šéfka jihokorejské diplomacie Kang Kjong-wha.

Feb 10

KLDR pozvala jihokorejského prezidenta na jednání s Kim Čong-unem

Jihokorejský prezident Mun Če-in přijal v prezidentském paláci v Soulu delegaci vysokých představitelů KLDR, včetně sestry severokorejského diktátora Kim Čong-una.

Jul 7

Jihokorejský prezident se chce sejít s Kim Čong-unem

Jihokorejský prezident Mun Če-in se chce sejít k jednáním s vůdcem znepřátelené Severní Koreje Kim Čong-unem v době, kdy mezi oběma zeměmi panuje zvýšené napětí kvůli severokorejským jaderným a raketovým testům.

Sep 23

Máme plán, jak zavraždit Kim Čong-una, potvrdila Jižní Korea

Týden.cz

Jižní Korea má v pohotovosti elitní vojáky připravené zavraždit severokorejského vůdce Kim Čong-una, pokud by se země cítila ohrožená severokorejskými jadernými zbraněmi.

Sep 21

Vzaz KLDR. Americké bombardéry přeletěly nad Jižní Koreou

Spojené státy znovu vyslaly své dva strategické bombardéry schopné nést jaderné zbraně nad území Jižní Koreje. Touto demonstrací síly reagovaly na pátou jadernou zkoušku KLDR, kterou Pchjongjang uskutečnil tento měsíc.

Dec 10

Kim Čong-un: KLDR má vodíkovou bombu

Severokorejský vůdce Kim Čong-un naznačil, že Severní Korea vyvinula vodíkovou bombu. Výňatky z jeho projevu o obranyschopnosti země zveřejnila oficiální severokorejská tisková agentura KCNA.

Aug 10

Jižní Korea: KLDR nás provokuje, tvrdě zaplatí

Jižní Korea obvinila sousední KLDR, že její vojáci v hraničním demilitarizovaném pásmu umístili miny a ty minulý týden zmrzačily dva jihokorejské vojáky. Soul pohrozil komunistickému režimu v Pchjongjangu, že na jeho činy tvrdě odpoví.

Jan 1

Kim Čong-un se chce sejít s jihokorejskou prezidentkou

www.tyden.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un ve čtvrtek nabídl setkání s jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje v rámci výzvy k zlepšení vztahů na Korejském poloostrově a obnovení společného dialogu.