English

Erdoğan: Afrín padne už ve středu. Jenom lže, reagují Kurdové

Syrské město Afrín padne v bojích proti turecké armádě možná už ve středu. Řekl to turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan. Turecko zahájilo v severosyrské oblasti Afrín 20. ledna operaci proti Kurdům a armáda začala tento týden obléhat…

More from Týden.cz / Zahraničí

Oct 30

Kurdové se úplně nestáhli, tvrdí prezident Erdogan

Kurdské milice YPG se podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana kompletně nestáhly ze 30 kilometrů širokého pásma v severovýchodní Sýrii podél turecko-syrské hranice.

Oct 23

USA oznámily Turecku, že se kurdské milice stáhly

Týden.cz

Spojené státy oznámily Turecku, že kurdské milice se stáhly z oblasti na severu Sýrie, kde chce Ankara zřídit bezpečnou zónu pro návrat syrských uprchlíků ze svého území.

Oct 9

Turecko zahájilo ofenzivu. Cílem jsou kurdské milice

Týden.cz

Turecko ve středu zahájilo vojenskou ofenzivu na severu Sýrie. Oznámil to na twitteru turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Oct 5

Erdogan: Ankara podnikne pozemní a vzdušnou operaci v Sýrii

Týden.cz

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že Ankara podnikne pozemní a vzdušnou operaci v Sýrii východně od Eufratu, kde Turecko a USA ještě nezřídily plánovanou bezpečnou zónu.

Sep 8

Syrská armáda vjela do kurdské milice. Osmnáct mrtvých

Týden.cz

Při střetu mezi vojáky syrského prezidenta Bašára Asada a kurdskou milicí podporovanou Spojenými státy v severovýchodním syrském městě Kámišlí přišlo o život nejméně 18 lidí. S odkazem na sdělení Kurdů o tom informovala agentura Reuters.

Mar 14

Erdoğan: Afrín padne už ve středu. Jenom lže, reagují Kurdové

Syrské město Afrín padne v bojích proti turecké armádě možná už ve středu. Řekl to turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan. Turecko zahájilo v severosyrské oblasti Afrín 20. ledna operaci proti Kurdům a armáda začala tento týden obléhat…

Mar 13

Turecká armáda obléhá Afrín, Kurdové obklíčení popírají

Turecká armáda a spojenecké oddíly zahájily obléhání severosyrského města Afrín. Oznámila to turecká armáda, která od ledna bojuje na severu Sýrie proti tamním Kurdům.

Mar 7

Turecko vyzvalo USA, aby zastavilo kurdské milice u Afrínu

Spojené státy by měly příslušníkům syrské kurdské milice YPG, kteří přijíždějí z různých koutů Sýrie, zabránit v boji proti Turecku a jeho spojencům v Afrínu.

Mar 6

Arabsko-kurdská koalice vyšle 1700 svých bojovníků do Afrínu

Arabsko-kurdská koalice SDF vyšle do severosyrské oblasti Afrín 1700 svých bojovníků na pomoc kurdským milicím proti turecké armádě. Oznámil to mluvčí SDF, podle kterého je už 700 bojovníků na cestě. SDF má své lidi hlavně ve východní…

Mar 2

V Afrínu zahynulo 17 lidí, mezi mrtvými byli i kurdští milicionáři

Při bombardování syrského Afrínu zahynulo 17 lidí, mezi nimiž jsou i tři členové kurdských milicí YPG.

Jan 24

Arabsko-kurdské milice: Turecko lže, IS v Afrínu není!

V severosyrském Afrínu, kde Turecko o víkendu zahájilo vojenskou operaci, radikálové z Islámského státu nepůsobí; boj s terorismem v regionu je pro Ankaru pouze záminkou, aby své mocenské ambice zdůvodnila před veřejností.

Jan 23

Boje v Afrínu. Erdogan: Jde o operaci s otevřeným koncem

Před boji v syrské oblasti Afrín uprchlo asi pět tisíc lidí, oznámila OSN, která se opírá o místní zdroje. Turecká armáda později uvedla, že v bojích bylo zabito nejméně 260 členů kurdských jednotek a radikálů z teroristické organizace…

Jan 22

Erdogan: Turecko má o operaci v Afrínu dohodu s Ruskem

Turecko má dohodu s Ruskem o vojenské operaci Olivová ratolest, kterou Ankara o víkendu zahájila bombardováním severosyrského Afrínu, ovládaného kurdskými milicemi.

Jan 21

Turecká armáda se probojovala do Afrínu, Kurdové ji vytlačili

www.tyden.cz

Turecké pozemní síly se v neděli probojovaly do severosyrské oblasti Afrín. Oznámil to podle tureckého rozhlasu premiér Binali Yildrim. Syrské kurdské milice, které oblast ovládají, krátce nato uvedly, že turecké vojáky po násilných…

Jan 13

Erdogan: Nestáhnou-li se Kurdové na severu Sýrie, Ankara zaútočí

Pokud se kurdská milice YPG v severosyrské oblasti Afrín do týdne nestáhne, Turecko tyto oddíly rozdrtí, řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle kurdských milic ostřelovaly v sobotu Afrín turecké síly granáty, ale nikdo nebyl…

May 18

Erdogan o útoku na Kurdy: Ankara "se nebude nikoho ptát"

Týden.cz

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl svému americkému protějšku Donaldu Trumpovi během nedávné návštěvy v Bílém domě, že Ankara "se nebude nikoho ptát" a bude jednat, pokud bude čelit jakémukoli útoku syrských kurdských milic YPG.

Oct 20

Turecko zaútočilo na kurdské milice. Zabilo až 200 bojovníků

Týden.cz

Turecké bojové letouny podnikly v noci na čtvrtek v Sýrii 26 úderů na 18 pozic syrských kurdských milic YPG a zabily až 200 bojovníků, sdělila turecká armáda.

Sep 11

Ankara sesadila desítky starostů na kurdském jihovýchodě země

Turecká vláda sesadila z funkcí třicítku starostů, zejména na kurdském jihovýchodě země, a nahradila je svými příznivci. Většinou šlo o šéfy radnic, kteří byli zvoleni za opoziční prokurdskou Lidovou demokratickou stranu (HDP), kterou…

Aug 21

"Vrah Erdogan!" Kurdové pohřbili mrtvé a proklínali prezidenta

Za hlasitého nářku příbuzní pohřbili některé oběti sobotního útoku na svatbu v jižním Turecku, který si vyžádal 51 mrtvých a podle různých zdrojů až stovku zraněných.

Jan 21

Kurdské milice vyhánějí Araby z Iráku, tvrdí Amnesty

Ochránci lidských práv z organizace Amnesty International (AI) obvinili kurdské milice z ničení domů arabského obyvatelstva na severovýchodě Iráku. Jejich cílem je prý přinutit Araby odejít z oblastí obývaných hlavně Kurdy. Podle AI se…