English

Syrská armáda se dostala do Ghúty. Jde o poslední bitvy?

Týden.cz

Syrská vládní vojska vstoupila do klíčového města Hamúrija v obléhané enklávě východní Ghúty blízko Damašku.

More from Týden.cz

Jun 30

Syrská armáda získala kontrolu nad dalšími oblastmi na jihu země

Syrské vládní jednotky v sobotu pokračovaly v ofenzivě na jihu země a podle státních médií získaly kontrolu nad dalšími oblastmi v provincii Dará. Rusko, které je spojencem syrského režimu, se podle povstalců snaží vyjednat konec bojů.

Apr 25

Syrská armáda svírá u Damašku islamisty. Obsazuje další území

Syrská armáda obsadila další oblast u Damašku, kde skončila evakuace povstalců. Oznámila to syrská státní televize. Režim tak má pod kontrolou oblast Kalamún, která leží severně od syrské metropole.

Apr 24

Syrská armáda začala ničit tunely radikálů na jihu Damašku

Syrská armáda zahájila novou operaci na jižním okraji Damašku. Cílem je zlikvidovat tunely využívané radikály. Oznámila to syrská státní televize.

Apr 17

Syrská armáda zahájila novou operaci jižně od Damašku

Armáda syrského prezidenta Bašára Asada zahájila jižně od Damašku novou vojenskou operaci namířenou proti islámským radikálům. S odkazem na nejmenovaný zdroj v syrské armádě o tom informovala agentura Reuters.

Apr 12

Rusko: Syrská armáda kontroluje Dúmu i Damašek

Týden.cz

Syrská armáda má pod kontrolou město Dúmá u Damašku. Oznámil to ruský generálmajor Jurij Jevtušenko, jehož citovaly ruské agentury. Dúmá byla posledním útočištěm povstalců působících v blízkosti syrské metropole.

Mar 28

Syrská armáda chystá zásadní operaci v Ghútě

Syrská armáda připravuje rozsáhlou ofenzivu proti zbylým povstalcům ve východní Ghútě, pokud se skupina ovládající město Dúma nevzdá. Napsal to provládní syrský list Al-Vatan. Ve východní Ghútě působily tři větší povstalecké skupiny.

Mar 15

Syrská armáda se dostala do Ghúty. Jde o poslední bitvy?

Týden.cz

Syrská vládní vojska vstoupila do klíčového města Hamúrija v obléhané enklávě východní Ghúty blízko Damašku.

Mar 11

V Ghútě se jedná o evakuaci. USA varovaly Damašek před chemií

Místní představitelé v syrské východní Ghútě vyjednávají se syrským režimem o možné evakuaci civilistů i rebelů s cílem zastavit smrtící ofenzivu vládních vojsk v této oblasti ovládané povstaleckými skupinami. Ta vstupuje do čtvrtého týdne…

Mar 10

Syrská armáda zostřila své operace ve východní Ghútě

Syrská vládní vojska zintenzivnila své operace v centrální části východní Ghúty ovládané povstaleckými ozbrojenými skupinami. Situace tam směřuje k rozdělení této oblasti na dvě části.

Mar 4

Davy lidí prchají před postupující armádou ve východní Ghútě

Stovky lidí prchají ve východní Ghútě před postupující syrskou armádou, která se snaží rozdrtit poslední baštu protivládních povstalců poblíž Damašku.

Feb 28

SOHR: Přes 600 civilistů zemřelo při bombardování Ghúty

Více než 600 civilistů včetně 147 dětí přišlo od 18. února o život při bombardování východní Ghúty syrskou armádou. S odkazem na zprávu exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) to uvedla agentura AFP. Syrský prezident Bašár Asad…

Feb 10

OSN: Syrská armáda a její spojenci zabili za pět dnů stovky civilistů

Mezi 4. a 9. únorem přišlo v Sýrii o život podle OSN 277 civilistů a více než 800 lidí bylo zraněno. Za smrt 230 osob je odpovědná syrská armáda a její spojenci. Podle OSN by viníci měli stanout před Mezinárodním trestním soudem.

Nov 8

Syrská armáda dobyla poslední baštu IS v Sýrii, hlásí Damašek

Syrská armáda a její šíitští spojenci dobyli poslední větší město v držení radikálů ze samozvaného Islámského státu v Sýrii. S odkazem na sdělení velitele syrských vojsk o tom informovala agentura Reuters.

Oct 26

"Jíme odpadky." Syrská Ghúta je na pokraji hladomoru

Týden.cz

Obyvatelé obléhaného východního předměstí Damašku, které je poslední velkou povstaleckou enklávou poblíž syrské metropole, jsou na pokraji hladomoru a zoufalství. Jedna z klinik na předměstí v posledních dvou měsících zaregistrovala…

Jan 15

Armáda zabila v údolí Barada u Damašku 12 civilistů

Syrské armádní jednotky ostřelovaly oblast u Damašku, kterou mají pod kontrolou povstalci. Zabily nejméně 12 civilistů a dvě desítky dalších zranily. Oznámili to syrští aktivisté působící v oblasti.

Jan 13

Syrská armáda obvinila Izrael z útoku na její letiště u Damašku

Velení syrské armády obvinilo Izrael z nočního bombardování letecké základny u Damašku a varovalo svého souseda před následky. Mluvčí izraelské armády odmítla zprávu komentovat.

Nov 4

Syrská armáda prý vytlačila IS z oblastí jižně od Aleppa

Týden.cz

Syrské armádě se podařilo probojovat se v provincii Aleppo do oblastí, které několik týdnů ovládali radikálové z Islámského státu. Armádě pomáhá ruské letectvo, které na radikály podniká nálety.

Oct 30

Syrský nálet u Damašku usmrtil desítky lidí

Při raketovém útoku syrské armády na tržiště ve městě Duma u Damašku zahynulo přes 40 lidí a 100 osob bylo zraněno. Oznámili to místní záchranáři.

Oct 14

Syrská armáda bojuje proti povstalecké čtvrti Damašku

Syrská armáda nasadila letectvo do boje proti povstalcům ve východní části Damašku. Rusové se této operace neúčastní. Do syrské metropole dorazila íránská delegace, která bude jednat o příštích společných vojenských akcích v boji proti…

Aug 16

Syrská armáda při náletech zabila desítky civilistů

Při náletech syrského letectva zahynulo severně od Damašku okolo 80 lidí. Podle zdravotníků a ochránců lidských práv to byli většinou civilisté. Zraněno je přes 200 osob. Radikální fronta An-Nusra, která bojuje v Sýrii, propustila ze…