English

Odejděte, nebo vydejte zbraně! vzkazuje syrská armáda povstalcům

Rusko a syrská vláda oznámily povstalcům působícím severovýchodně od Damašku, že buď mají akceptovat vládu prezidenta Bašára Asada, nebo musí region opustit.

More from Týden.cz / Zahraničí

Mar 10

Syřané protestovali proti nové soše Háfize Asada, otce prezidenta

Stovky obyvatel Sýrie ve městě Dará protestovali proti vztyčení nové sochy Háfize Asada, zesnulého otce prezidenta Bašára Asada. Téměř osm let poté, co původní byla zničena na počátku občanské války.

May 3

Evakuace povstalců. Na jih Damašku dorazily autobusy

Na jih syrské metropole Damašku ve čtvrtek dorazily autobusy, které mají na základě dohody s vládou z enklávy odvézt syrské povstalce.

Mar 12

Syrská armáda našla dílnu, v níž povstalci vyráběli chemické zbraně

Syrská armáda našla ve východní Ghútě u Damašku dílnu, v níž povstalci vyráběli chemické zbraně. S odvoláním na plukovníka syrské armády to uvedla ruská média. Za poslední tři týdny bojů zemřelo ve východní Ghútě přes tisíc lidí, podle…

Jan 22

Povstalci zaútočili na Damašek. Devět mrtvých a dalších 21 je zraněno

Devět civilistů přišlo o život a dalších 21 osob bylo zraněno, když povstalci začali ostřelovat vládou kontrolovanou starou část Damašku.

Jul 24

Duterte hodlá posílit armádu. Využije ji proti povstalcům

Filipínský prezident Rodrigo Duterte v pondělí řekl, že v příštích dvou letech hodlá vybudovat armádu, která bude schopna bojovat na všech frontách, zejména proti islámským radikálům a komunistickým povstalcům.

Feb 20

Opozice z Damašku je pod palbou. Armáda zintenzivnila útoky

Syrské letectvo zintenzivnilo bombardování pozic opozice u Damašku. Oznámila to organizace syrských ochránců lidských práv, podle níž při útocích zahynulo sedm osob, mezi nimi žena a dítě. Ruské ministerstvo obrany informovalo, že minulý…

Feb 13

Používáte chemické zbraně! nařkla Asada lidskoprávní organizace

Mezinárodní organizace hájící lidská práva obvinila syrské vládní síly z nejméně osmi chemických útoků v posledních týdnech bitvy o město Aleppo na severu země. Při těchto útocích přišlo o život devět lidí, včetně čtyř dětí, dodala Human…

Jan 15

Armáda zabila v údolí Barada u Damašku 12 civilistů

Syrské armádní jednotky ostřelovaly oblast u Damašku, kterou mají pod kontrolou povstalci. Zabily nejméně 12 civilistů a dvě desítky dalších zranily. Oznámili to syrští aktivisté působící v oblasti.

Jan 13

Syrská armáda obvinila Izrael z útoku na její letiště u Damašku

Velení syrské armády obvinilo Izrael z nočního bombardování letecké základny u Damašku a varovalo svého souseda před následky. Mluvčí izraelské armády odmítla zprávu komentovat.

Nov 14

Rusko: Povstalci v syrském Aleppu použili chemické zbraně

Týden.cz

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že povstalci ve východní části syrského Aleppa použili chemické zbraně proti příslušníkům syrské armády.

Oct 30

Použili v Aleppu plyn, tvrdí Damašek o povstalcích

Při útoku na vládní část syrského Aleppa použili povstalci střely s jedovatým plynem. Podle nedělní zprávy státní syrské agentury SANA mělo dýchací potíže 35 lidí, nikdo z nich ale nezemřel. Šéf politické sekce povstalecké skupiny Fastakim…

Sep 11

K příměří v Sýrii se hlásí povstalci i spojenci Damašku

Na severu Sýrie pokračovaly boje, i když má v pondělí začít platit příměří. Povstalci z Halabu ho chtějí dodržet stejně jako spojenci Damašku Írán a libanonský Hizballáh. V operacích proti radikálům z Islámského státu (na severu země…

Aug 26

Írán odmítl zprávy, že dodává zbraně povstalcům v Jemenu

Íránský ministr zahraničí odmítl tvrzení Saúdské Arábie, že Teherán dodává zbraně šíitským povstalcům v Jemenu.

Aug 3

Kreml: Za chemickým útokem v Sýrii stojí povstalci

Ruská armáda informovala Spojené státy o tom, že povstalci v syrském městě Aleppo použili při útoku blíže neurčené chemické látky. K incidentu mělo podle Moskvy dojít v úterý v sedm hodin večer místního času. V důsledku tohoto útoku…

May 19

Asadova armáda dobyla strategické město u Damašku

Syrské vládní jednotky a jejich spojenci včetně bojovníků radikálního libanonského šíitského hnutí Hizballáh po tvrdých bojích dobyly strategické město Dajr al-Asáfír jihovýchodně od Damašku.

Dec 25

Při náletu u Damašku zahynul jeden z vůdců povstalců Alúš

U Damašku zahynul následkem leteckého útoku Zahrán Alúš, velitel jedné z významných povstaleckých skupin v zemi Džajš Islám.

Dec 25

Z jihu Damašku odejdou po příměří všichni povstalci

Všichni povstalci vedoucí boj proti syrskému vládnoucímu režimu, kteří drželi obranné pozice v jižní části metropole Damašku, tuto oblast opustí. Odejdou s nimi i civilisté, z nichž mnozí jsou součástí rodin ozbrojených rebelů.

Oct 14

Syrská armáda bojuje proti povstalecké čtvrti Damašku

Syrská armáda nasadila letectvo do boje proti povstalcům ve východní části Damašku. Rusové se této operace neúčastní. Do syrské metropole dorazila íránská delegace, která bude jednat o příštích společných vojenských akcích v boji proti…

Sep 15

Putin: Moskva Asada neopustí. Proti teroru bojujme spolu

K vyřešení krize v Sýrii je nezbytné, aby spolu jednaly Rusko a USA. Řekl to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. O formátu jednání však zatím rozhodnuto nebylo, odpověděl na dotaz, zda je prezident Vladimir Putin připraven jednat o tom s…

Jun 5

Vyčistili jsme Marjinku od povstalců, hlásí armáda

www.tyden.cz

Vládní jednotky v Donbasu na východě Ukrajiny prý "vyčistily" město Marjinka u Doněcka od proruských separatistů a ruských vojáků, tvrdí ukrajinská strana, podle níž je mezi zadrženými diverzanty i Rus.