English

KLDR si klade "přijatelné požadavky". Dohoda s USA je možná

Severní Korea je údajně připravena zcela se vzdát jaderných zbraní a nestanovuje pro denuklearizaci "nepřijatelné podmínky", jako je například stažení amerických vojáků z Jižní Koreje. Žádá pouze bezpečnostní záruky pro svůj režim. Podle…

More from Týden.cz / Zahraničí

Aug 1

Z KLDR do Jižní Koreje utekl přes demilitarizovanou zónu voják

www.tyden.cz

Jihokorejská armáda zadržela severokorejského vojáka, který v noci překonal přísně střeženou demilitarizovanou zónu a dezertoval.

Sep 18

Jihokorejský prezident přiletěl do KLDR, vítal ho Kim a jásot

Letoun jihokorejského prezident Mun Če-ina přistál na letišti v severokorejské metropoli Pchjongjangu, kde ho na začátek mezikorejského summitu osobně přivítal severokorejský vůdce Kim Čong-un společně s tisíci jásajících Severokorejců.

May 26

Překvapení. Šéf KLDR se sešel s prezidentem Jižní Koreje

Nejvyšší představitelé obou korejských států se v sobotu podle agentury Reuters překvapivě opět setkali v demilitarizovaném pohraničním pásmu. Vrcholná schůzka se uskutečnila poté, co americký prezident Donald Trump ve čtvrtek zrušil…

May 2

Odchod vojáků USA v případě míru s KLDR? Mun Če-in to odmítá

Jihokorejský prezident Mun Če-in odmítl, že by v případě podpisu mírové dohody se Severní Koreou odešli z jihokorejského území američtí vojáci.

Mar 31

Do Severní Koreje odletěly hvězdy jihokorejského popu

Do Severní Koreje v sobotu odcestovaly některé z největších jihokorejských popových hvězd. Jejich chystaná vystoupení ukazuje na zlepšení vztahů mezi Severní a Jižní Koreou.

Feb 25

Do Jižní Koreje přijela kontroverzní politická delegace z KLDR

Do Jižní Koreje přicestovala vysoká severokorejská politická delegace, která se zúčastní závěrečného ceremoniálu olympijských her v Pchjongčchangu. Vede ji generál, který je obviňován, že nechal potopit jihokorejskou válečnou loď. Při tom…

Feb 9

Prezident Jižní Koreje si potřásl rukou s představiteli KLDR

Sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una a formální hlava KLDR, jíž je předseda tamního parlamentu, si v jihokorejském Pchjongčchangu podali ruce s prezidentem Jižní Koreje Mun Če-inem.

Feb 5

Společná vlajka KLDR a Jižní Koreje se nelíbí Japonsku

Týden.cz

Japonská vláda předložila Jižní Koreji protest proti "nepřijatelnému" používání společné korejské olympijské vlajky.

Sep 21

Mun Če-in: Řešení krize kolem KLDR nesmí ohrozit mír

Týden.cz

Jihokorejský prezident Mun Če-in dnes ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN v New Yorku prohlásil, že při řešení severokorejské jaderné krize nesmí být ohrožen mír. Členské státy světové organizace vyzval, aby přísně dodržovaly…

Aug 26

KLDR u Jižní Koreje vypálila do moře několik střel

Severní Korea dnes vypálila poblíž Jižní Koreje několik střel, které dopadly do moře. Podle americké armády šlo o rakety krátkého doletu, možná i balistické, ale jihokorejští činitelé míní, že Pchjongjang zřejmě zkoušel velké dělostřelecké…

Jun 24

Další voják utekl z KLDR do Jižní Koreje. Vyslechnou ho

Další severokorejský voják utekl v krátké době přes přísně střeženou demilitarizovanou zónu do Jižní Koreje.

May 23

Jižní Korea varovně pálila na objekt letící z KLDR

Jihokorejská armáda v úterý vypálila desítky varovných střel směrem k blíže neupřesněnému objektu, který přiletěl ze Severní Koreje nad společnou hranici obou znepřátelených zemí.

May 10

Jižní Korea má nového prezidenta, je ochotný navštívit KLDR

Týden.cz

Novým jihokorejským prezidentem se stal liberál Mun Če-in. Po sečtení všech hlasů to uvedla místní volební komise. Liberální politik už v parlamentu složil i slavnostní přísahu, a oficiálně se tak ujal své funkce. V proslovu následně uvedl…

Sep 21

Vzaz KLDR. Americké bombardéry přeletěly nad Jižní Koreou

Spojené státy znovu vyslaly své dva strategické bombardéry schopné nést jaderné zbraně nad území Jižní Koreje. Touto demonstrací síly reagovaly na pátou jadernou zkoušku KLDR, kterou Pchjongjang uskutečnil tento měsíc.

Jan 13

Jižní Korea varovně střílela na bezpilotní letoun KLDR

www.tyden.cz

Jižní Korea vypálila varovné výstřely na údajný severokorejský bezpilotní letoun, který byl spatřen na společné hranici. Jde o další vyostření vzájemných vztahů po severokorejském jaderném testu, který Pchjongjang uskutečnil minulý týden.

Jan 7

Jižní Korea obnoví propagandistické vysílání na hranici s KLDR

Jižní Korea v pátek obnoví propagandistické vysílání z tlampačů na hranici se Severní Koreou. Soul uvedl, že jde o odvetné opatření po oznámení Pchjongjangu, že KLDR úspěšně otestovala miniaturizovanou vodíkovou bombu.

Nov 20

Dohoda. KLDR a Jižní Korea projednají zmírnění napětí

www.tyden.cz

KLDR v pátek navrhla uspořádat příští týden jednání s Jižní Koreou, s níž má od srpnové eskalace napětí velmi vyhrocené vztahy. Jednání by podle mohlo připravit schůzku předních činitelů, první od zmíněného letního konfliktu.

Aug 25

Jižní Korea vypnula tlampače s propagandou proti KLDR

Jižní Korea vypnula mohutné tlampače, které vysílaly do KLDR jihokorejskou propagandu. Splnila tak svou část dohody, kterou v pondělí obě země uzavřely ve snaze zmírnit napětí na Korejském poloostrově.

Aug 10

Jižní Korea: KLDR nás provokuje, tvrdě zaplatí

Jižní Korea obvinila sousední KLDR, že její vojáci v hraničním demilitarizovaném pásmu umístili miny a ty minulý týden zmrzačily dva jihokorejské vojáky. Soul pohrozil komunistickému režimu v Pchjongjangu, že na jeho činy tvrdě odpoví.

Dec 20

Jižní Korea se přidala k obvinění KLDR z hackerských útoků

www.tyden.cz

Jižní Korea se připojila k americkému obvinění Severní Koreje, že stojí za útokem na počítačové servery filmové společnosti Sony Pictures. Soul v této souvislosti připomněl podobné útoky proti jihokorejským bankám a médiím z loňského roku.…