English

Ohlas v médiích: schůzka obou Korejí umožní začátek nové éry

Páteční summit vůdců Severní a Jižní Koreje byl "historickou schůzkou", která umožní začátek nové éry, informovala severokorejská média. Jihokorejský prezident Mun Če-in a severokorejský vůdce Kim Čong-un se na setkání shodli, že budou…

More from Týden.cz / Zahraničí

Jun 6

Skupina severokorejských aktivistů vyslala z Jižní Koreji do KLDR balony s letáky kritizujícími Kim Čong-una

Týden.cz

Skupina aktivistů v Jižní Koreji dnes oznámila, že do KLDR vyslala deset balonů s letáky, které kritizují severokorejského diktátora Kim Čong-una. Stalo se tak navzdory varování ze strany Severní Koreje, která uvedla, že přes hranici…

Jan 11

Kim Čong-un se stal novým generálním tajemníkem KLDR

Severokorejský vůdce Kim Čong-un byl na sjezdu Korejské strany práce (KSP) zvolen jejím generálním tajemníkem. Informovala o tom v pondělí severokorejská státní agentura KCNA.

Jun 24

Kim Čong-un rozhodl, že KLDR nepoužije armádu proti Jižní Koreji

Týden.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v úterý rozhodl o tom, že KLDR pozastaví svoje plány na podniknutí vojenských kroků vůči Jižní Koreji. Podle agentury Reuters to uvedla státní severokorejská tisková agentura KCNA.

Aug 1

Z KLDR do Jižní Koreje utekl přes demilitarizovanou zónu voják

www.tyden.cz

Jihokorejská armáda zadržela severokorejského vojáka, který v noci překonal přísně střeženou demilitarizovanou zónu a dezertoval.

Mar 2

Kim Čong-un se vrací do KLDR

Severokorejský vůdce Kim Čong-un strávil poslední den v Hanoji, kde po skončení neúspěšného summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem od čtvrtka pokračovala jeho státní návštěva Vietnamu. Nyní je Kim již na cestě zpět do KLDR.

Dec 10

Kim Čong-un se už letos do Jižní Koreje patrně nevypraví

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se do konSeverokorejský vůdce Kim Čong-un se do konce letošního roku do Jižní Koreje patrně nevypraví.

Sep 18

Jihokorejský prezident přiletěl do KLDR, vítal ho Kim a jásot

Letoun jihokorejského prezident Mun Če-ina přistál na letišti v severokorejské metropoli Pchjongjangu, kde ho na začátek mezikorejského summitu osobně přivítal severokorejský vůdce Kim Čong-un společně s tisíci jásajících Severokorejců.

Apr 17

Trump je s KLDR v kontaktu. Sejde se s Kim Čong-unem?

Americký prezident Donald Trump se dnes ve svém floridském letovisku Mar-a-Lago setkal s japonským premiérem Šinzó Abem k jednání, jemuž má dominovat ohlášený americko-severokorejský summit.

Apr 1

Kim Čong-un zavítal na koncert jihokorejských popstars

Severokorejský vůdce Kim Čong-un přišel na koncert jihokorejských popových hvězd, který se konal v Pchjongjangu. Do Severní Koreje v sobotu přicestovala skupina hudebníků, vládních představitelů, novinářů a také družstvo taekwondistů.

Mar 19

Soul: Kim Čong-un se zavázal k denuklearizaci KLDR

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se osobně zavázal k denuklearizaci Korejského poloostrova. V rozhovoru s americkou televizní stanicí CBS to řekla šéfka jihokorejské diplomacie Kang Kjong-wha.

Feb 25

Do Jižní Koreje přijela kontroverzní politická delegace z KLDR

Do Jižní Koreje přicestovala vysoká severokorejská politická delegace, která se zúčastní závěrečného ceremoniálu olympijských her v Pchjongčchangu. Vede ji generál, který je obviňován, že nechal potopit jihokorejskou válečnou loď. Při tom…

Feb 10

KLDR pozvala jihokorejského prezidenta na jednání s Kim Čong-unem

Jihokorejský prezident Mun Če-in přijal v prezidentském paláci v Soulu delegaci vysokých představitelů KLDR, včetně sestry severokorejského diktátora Kim Čong-una.

Feb 9

Prezident Jižní Koreje si potřásl rukou s představiteli KLDR

Sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una a formální hlava KLDR, jíž je předseda tamního parlamentu, si v jihokorejském Pchjongčchangu podali ruce s prezidentem Jižní Koreje Mun Če-inem.

Feb 9

Historický moment. Sestra Kim Čong-una je v Jižní Koreji

Týden.cz

Sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una překročila hranice mezi oběma korejskými státy jako první člen vládnoucího klanu od války na počátku 50. let minulého století. Oznámila to agentura AP.

Feb 5

Společná vlajka KLDR a Jižní Koreje se nelíbí Japonsku

Týden.cz

Japonská vláda předložila Jižní Koreji protest proti "nepřijatelnému" používání společné korejské olympijské vlajky.

Aug 26

KLDR u Jižní Koreje vypálila do moře několik střel

Severní Korea dnes vypálila poblíž Jižní Koreje několik střel, které dopadly do moře. Podle americké armády šlo o rakety krátkého doletu, možná i balistické, ale jihokorejští činitelé míní, že Pchjongjang zřejmě zkoušel velké dělostřelecké…

Jul 7

Jihokorejský prezident se chce sejít s Kim Čong-unem

Jihokorejský prezident Mun Če-in se chce sejít k jednáním s vůdcem znepřátelené Severní Koreje Kim Čong-unem v době, kdy mezi oběma zeměmi panuje zvýšené napětí kvůli severokorejským jaderným a raketovým testům.

Jun 24

Další voják utekl z KLDR do Jižní Koreje. Vyslechnou ho

Další severokorejský voják utekl v krátké době přes přísně střeženou demilitarizovanou zónu do Jižní Koreje.

Dec 10

Kim Čong-un: KLDR má vodíkovou bombu

Severokorejský vůdce Kim Čong-un naznačil, že Severní Korea vyvinula vodíkovou bombu. Výňatky z jeho projevu o obranyschopnosti země zveřejnila oficiální severokorejská tisková agentura KCNA.

Jan 1

Kim Čong-un se chce sejít s jihokorejskou prezidentkou

www.tyden.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un ve čtvrtek nabídl setkání s jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje v rámci výzvy k zlepšení vztahů na Korejském poloostrově a obnovení společného dialogu.