English

Stupňování napětí. Válka slov mezi Íránem a USA pokračuje

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf odmítl kritiku ze strany šéfa americké diplomacie Mikea Pompea vůči Íránu. Označil ji za nepravdivou a postavenou na "starých iluzích".

More from Týden.cz / Zahraničí

Mar 1

Netanjahu obvinil Írán z výbuchu na izraelské obchodní lodi

Týden.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí obvinil Írán z odpovědnosti za páteční výbuch na izraelské obchodní lodi v Ománském zálivu.

Nov 27

Chameneí nepřímo obvinil USA z podílu na protestech v Íránu

www.tyden.cz

Íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí nepřímo obvinil Spojené státy, že stály za masovými protesty v Íránu z tohoto měsíce. Informovala o tom agentura AP s tím, že Chameneí ale pro své tvrzení nepředložil žádné důkazy.

Jun 25

Írán nechce jaderné zbraně, řekl ministr zahraničí

Írán nikdy nebude usilovat o získání jaderné zbraně. Podle íránské agentury IRIB to dnes řekl íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. Poukázal přitom na to, že v minulosti jaderné zbraně použily Spojené státy.

May 16

Trump podle amerických médií nechce s Íránem válčit, ale jednat

Americká administrativa nemá svolení Kongresu zahájit válku s Íránem. Sdělila to předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, jež patří k demokratům, kteří mají ve sněmovně většinu. Podle amerických médií je prezident Donald Trump…

Aug 19

Chtějí svrhnout náš režim, tvrdí o USA íránský ministr zahraničí

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf obvinil Spojené státy, že skutečným úkolem jejich nově vytvořeného speciálního týmu pro řízení politiky USA vůči Íránu je svržení režimu v Teheránu.

May 3

Írán nebude znovu projednávat pakt o jaderném programu, řekl ministr

Írán nebude se světovými mocnostmi znovu projednávat dohodu o svém jaderném programu, uvedl íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. V prohlášení zveřejněném na internetovém kanálu YouTube a na twitteru rovněž kritizoval Spojené…

Mar 15

Nové jaderné zbrojení? Saúdská Arábie chce následovat Írán

Týden.cz

Bude-li Írán vyvíjet jadernou bombu, učiní to i Saúdská Arábie. V rozhovoru s televizí CBS to sdělil saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán.

Mar 5

Íránský jaderný program: francouzský ministr narazil na odpor

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian v Teheránu narazil na důrazný odpor svého íránského protějšku, napsala agentura AP. Přijel tam dnes na jednodenní návštěvu a chtěl se věnovat hlavně debatě o íránském raketovém programu,…

Mar 1

Čína chce letadlovou loď na jaderný pohon. Nejpozději v roce 2025

Čína zahájila přípravné práce na stavbě své první letadlové lodi na jaderný pohon, která bude po svém dokončení schopna dlouhodobě operovat na otevřeném moři.

Jan 19

Lavrov chce, aby dohoda o íránském jaderném programu byla zachována

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov opět varoval, že případné odstoupení Spojených států od dohody velmocí s Teheránem o íránském jaderném programu či trvání Washingtonu na její změně by vedlo ke zhroucení celé dohody.

Jan 11

Šéfdiplomat Německa chce zachovat jadernou dohodu s Íránem

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel požádal Spojené státy, aby oddělily svůj přístup k mezinárodní jaderné dohodě s Íránem od otázky íránského balistického programu a vojenského zapojení v regionu.

Jul 25

Americká loď varovala výstřely íránské plavidlo

Hlídková loď amerického námořnictva v úterý vypálila několik varovných výstřelů v Perském zálivu, když se k ní blížilo íránské plavidlo.

Apr 19

Írán chce rozvrátit region, prohlásil americký ministr obrany

Americký ministr obrany Jim Mattis obvinil Írán, že usiluje o destabilizaci regionu. Překonat by to podle něj bylo možné tím, že se prostřednictvím OSN najde diplomatické řešení konfliktu v Jemenu, do kterého je Írán zapojen. Mattis to…

Feb 19

Íránský ministr: Jaderné zbraně vyrábět nebudeme. Tečka!

Írán nikdy nevyrobí jaderné zbraně, řekl na mnichovské bezpečnostní konferenci ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. Země ale nereaguje dobře na výhrůžky, poznamenal v reakci na nedávná vyjádření amerického prezidenta Donalda Trumpa o…

Sep 10

Írán ohlásil výstavbu nové jaderné elektrárny

Írán zahájil výstavbu další jaderné elektrárny. Oznámila to dnes íránská státní televize, podle níž je do projektu zapojeno Rusko. Írán má první svou jadernou elektrárnu v Búšehru. V provozu je od roku 2011 a také s jejím dokončením…

Sep 6

Pentagon: Íránské plavidlo ohrozilo naši loď

Americkou pobřežní hlídkovou loď operující v Perském zálivu v neděli ohrožoval svými nebezpečnými manévry rychlý člun íránských Revolučních gard.

May 15

Chystáte další holocaust! obvinil Netanjahu Írán

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil Írán z plánování dalšího holocaustu. Reagoval tak na teheránskou výstavu karikatur na téma vyvražďování židů nacisty.

Jan 13

Írán propustil zadržené americké námořníky, chce omluvu

Íránské revoluční gardy potvrdily, že zadržely dva čluny amerického námořnictva s desetičlennou posádkou. Američtí představitelé se domlouvají s Íránci na propuštění amerických námořníků, avšak z bezpečnostních důvodů by se tak mělo stát…

Jan 7

Írán obvinil Saúdy z útoku na své velvyslanectví v Jemenu

Írán obvinil Saúdskou Arábii z útoku na íránské velvyslanectví v jemenské metropoli Saná. Útok si prý mezi personálem vyžádal několik raněných a budovu poškodil. Rijád oznámil, že informaci ověřuje.

Apr 6

Izrael chce "přijatelnější" jadernou dohodu s Íránem, má podmínky

www.tyden.cz

Izrael představil řadu požadavků, které by konečnou dohodu o íránském jaderném programu učinily přijatelnější i pro něho, než je prozatímní dohoda, kterou sjednaly světové mocnosti a Teherán v minulém týdnu.