English

Je nemyslitelné, abychom přijímali zpět uprchlíky, zní z Itálie

Italský premiér Giuseppe Conte předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi řekl, že pro Itálii je nemyslitelné, aby musela zpět přijmout i migranty, kteří odešli do dalších zemí EU.

More from Týden.cz / Zahraničí

Jun 28

Prezidenti a premiéři zemí EU navrhli do čela Evropské komise opět Ursulu von der Leyen

www.tyden.cz

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie navrhli do čela Evropské komise opět Ursulu von der Leyenovou, potvrdily diplomatické zdroje. Novým předsedou Evropské rady bude portugalský premiér António Costa a šéfkou unijní diplomacie estonská…

Mar 6

Klausovi skončila karanténa kvůli koronaviru, léčil se doma

Bývalému prezidentovi Václavu Klausovi v pátek skončila povinná karanténa kvůli jeho nákaze koronavirem.

May 21

Premiér Itálie: Dostali jsme se z nejhoršího

Týden.cz

Itálie se, pokud jde o pandemii covidu-19, dostala z nejhoršího, prohlásil podle agentury AP italský premiér Giuseppe Conte.

Apr 14

V italské Veroně kvete láska i v čase koronaviru

Týden.cz

Severoitalská Verona jako dějiště ikonického příběhu lásky Romea a Julie svou karmu města zamilovaných nezapře ani během koronavirové karantény: osudové vztahy tu totiž mohou vzniknout i za krajně neobvyklých okolností.

Apr 5

Itálie se chystá rušit opatření kolem koronaviru

Itálie připravuje plán na postupné rušení omezení přijatých v souvislosti s epidemií koronaviru. Deníku La Repubblica to řekl ministr zdravotnictví Roberto Speranza s tím, že by zatím bylo nezodpovědné slibovat datum, kdy se země vrátí do…

Mar 19

Jak zvládají italští senioři karanténu?

Roberto hledí ze svého okna tu vlevo, tu vpravo, ale malá ulička v srdci Říma, kde se obvykle tlačí turisté a obyvatelé této staré čtvrti, zůstává beznadějně prázdná. Situaci popisuje agentura AFP.

Mar 14

Zklamaná Itálie se ptá, kde je evropská solidarita

Týden.cz

Itálie byla zklamána reakcí některých nejbližších evropských spojenců a ptá se v krizi kolem epidemie koronaviru, kde je evropská solidarita. Vyplývá to z pátečního článku ekonomického listu Financial Times.

Sep 9

Conte slíbil lepší spolupráci s EU. Na migraci dohlédne osobně

Italský premiér Giuseppe Conte v pondělí Poslanecké sněmovně sdělil, že nová vláda chce více spolupracovat s Evropskou unií, včetně užší spolupráce ohledně imigrace a státního rozpočtu.

Aug 28

Dvě italské strany se dohodly na vládní koalici. V čele stane Conte

Italské formace Hnutí pěti hvězd (M5S) a Demokratická strana (PD) se dohodly, že utvoří koaliční vládu. V jejím čele má stát dosavadní nestranický premiér Giuseppe Conte. Řekl to po jednání s prezidentem Sergiem Mattarellou šéf M5S Luigi…

Aug 25

Premiér Conte vyloučil, že by stanul v čele další vlády

Italský premiér v demisi Giuseppe Conte vyloučil, že by zůstal v čele kabinetu v případě, že by byla obnovena současná koalice protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) a krajně pravicové Ligy. Informovala o tom agentura APA. Conteho v čele vlády…

Aug 20

Italský premiér Conte ohlásil demisi a konec své vlády

Italský premiér Giuseppe Conte v parlamentu ohlásil svou demisi. Italská vláda, na níž se podílí Hnutí pěti hvězd a kterou se před dvěma týdny rozhodla opustit koaliční Liga, podle něj končí. V projevu v italském Senátu, horní komoře…

Feb 12

Conte: EU už nesmí odkládat společnou migrační politiku

Evropská unie nesmí dál odkládat vytvoření společné migrační politiky, neboť migrace vyžaduje systematické a nikoli nouzová řešení. Na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku to řekl italský premiér Giuseppe Conte.

Jan 25

Berlín a Paříž si dělají z Itálie i EU legraci, nechápe Conte

Týden.cz

Francie a Německo si dělají z Itálie a celé Evropské unie legraci. V reakci na podpis takzvané cášské smlouvy z tohoto týdne to řekl italský premiér Giuseppe Conte.

Jul 19

V EU by měl být krizový výbor zabývající se migranty, řekl Conte

www.tyden.cz

V Evropské unii by měl vzniknout krizový výbor, který se v případě potřeby bude zabývat migranty a jejich přerozdělením. V rozhovoru pro deník Fatto Quotidiano to uvedl italský premiér Giuseppe Conte.

Jun 24

Conte: Každá země EU by si měla stanovit kvóty na migranty

Itálie chce, aby si každá členská země Evropské unie stanovila kvóty na počet migrantů bez práva na azyl, jinak by jí hrozil finanční postih.

May 31

Populistické strany v Itálii znovu složí koalici. Conte premiérem

Italské populistické strany Liga a Hnutí pěti hvězd (M5S) se opět dohodly na vládní koalici. Od předchozího pokusu upustily poté, co prezident Sergio Mattarella na ministerstvo financí neschválil euroskeptika Paola Savonu.

May 23

Novým italským premiérem je takřka neznámý právník Conte

Italský prezident Sergio Mattarella jmenoval novým premiérem profesora práv a advokáta Giuseppa Conteho, kompromisního kandidáta protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) a euroskeptické a protiimigrační Ligy.

Oct 23

Itálie: premiér je připraven jednat o autonomii Benátek a Lombardie

Italský premiér Paolo Gentiloni dal zelenou rozhovorům o větší autonomii bohatých severoitalských regionů Benátky a Lombardie, informoval o tom guvernér Lombardie Roberto Maroni.

Feb 19

"Vydírá Visegrád!" Maďaři se obuli do premiéra Itálie

Týden.cz

Mluvčí maďarské vlády obvinil italského premiéra Mattea Renziho z vydírání zemí visegrádské skupiny. Reagoval tak na to, že Renzi na summitu EU v Bruselu zopakoval hrozbu vůči zemím ze střední a východní Evropy, kterým prý v případě malé…

Jan 11

Chceme dvourychlostní EU, nárokuje si Itálie

Itálie znovu projevila přání změnit smlouvy o Evropské unii, které by ji přetvořily v dvourychlostní uskupení. Část jejích členů by pokračovalo v prohlubování vzájemné integrace a část by zůstala mimo "tvrdé jádro". V rozhovoru pro vydání…