English

Poslední text novináře, který zmizel: Arabský svět nejvíc potřebuje svobodu slova

Americký list The Washington Post vydal poslední článek, který saúdskoarabský novinář Džamál Chášukdží napsal před svým zmizením na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu 2. října.

More from Týden.cz / Zahraničí

May 22

Děti zabitého novináře Chášukdžího odpustily otcovým vrahům

Děti saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího zavražděného v roce 2018 oznámily, že otcovým vrahům odpustily. Novinář, který kritizoval saúdskoarabské představitele, byl zabit na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu zřejmě brutálním…

Mar 5

Tělo zavražděného Chášukdžího bylo zřejmě spáleno v peci blízko konzulátu

Tělo saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího, který byl zavražděn loni v říjnu na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, bylo zřejmě spáleno ve velké peci na dvoře rezidence generálního konzula Saúdské Arábie nedaleko místa vraždy.

Oct 24

Saúdové povolili prohlídku studny na konzulátu v Istanbulu

Turecká policie dostala povolení od Rijádu prohledat studnu na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, uvedla turecká média s tím, že by prohlídka měla být ještě během středy.

Oct 24

Příbuzní Chášukdžího stále nemohou vycestovat ze Saúdské Arábie

Příbuzní zavražděného opozičního novináře Džamála Chášukdžího mají nadále zakázáno vycestovat ze Saúdské Arábie, i když je v úterý přijali a osobně jim kondolovali král Salmán a korunní princ Muhammad bin Salmán.

Oct 23

Dílek skládačky? Chášukdžího věci v autě saúdského konzulátu

Ve voze patřícím saúdskoarabskému konzulátu v Istanbulu našli turečtí vyšetřovatelé dvě zavazadla a věci náležející patrně zavražděnému saúdskoarabskému novináři Džamálu Chášukdžímu.

Oct 20

Novinář Chášukdží je mrtvý, přiznali Saúdové. Princ nic nevěděl

Týden.cz

Saúdská Arábie přiznala, že saúdskoarabský novinář Džamál Chášukdží byl na konzulátu v tureckém Istanbulu zabit. Zemřel prý po bitce s lidmi, s nimiž se na úřadě sešel. Informovala o tom saúdskoarabská oficiální tisková agentura SPA s…

Oct 19

Maas: Je načase, aby Saúdská Arábie vysvětlila případ Chášukdžího

Je pomalu načase, aby Saúdská Arábie vysvětlila případ novináře Džamála Chášukdžího, je přesvědčen německý ministr zahraničí Heiko Maas. Pokud se potvrdí, že byl zabit, není to jen šokující, ale hlavně nepřijatelné, řekl v pátek také Maas…

Oct 18

Poslední text novináře, který zmizel: Arabský svět nejvíc potřebuje svobodu slova

Americký list The Washington Post vydal poslední článek, který saúdskoarabský novinář Džamál Chášukdží napsal před svým zmizením na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu 2. října.

Oct 15

Vyšetřovatelé ohledávají konzulát Saúdů v Istanbulu

Saúdskoarabský konzulát v Istanbulu, odkud 2. října zmizel opoziční saúdskoarabský novinář, prohledává tým tureckých a saúdskoarabských vyšetřovatelů.

Oct 8

Erdoğan: Rijád musí dokázat, že hledaný novinář opustil konzulát

Rijád musí dokázat, že pohřešovaný saúdskoarabský opoziční novinář Džamál Chášakdží opustil konzulát Saúdské Arábie v Istanbulu. Během své návštěvy Budapešti to prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan.

Oct 4

Turci si kvůli novináři předvolali velvyslance Saúdské Arábie

Turecké ministerstvo zahraničí si předvolalo saúdskoarabského velvyslance kvůli pohřešovanému saúdskoarabskému novináři a kritikovi politiky Rijádu.

Mar 26

Rusové zavřou americký konzulát. Lidé o něm mohou hlasovat

Ruské velvyslanectví ve Washingtonu oznámilo, že Moskva zareaguje na uzavření svého konzulátu v americkém Seattlu uzavřením amerického konzulárního úřadu v Rusku.

Mar 15

Slovenský soud odsoudil novináře za článek o korupci

Slovenský soud potrestal novináře podmínkou za článek, ve kterém psal o možné korupci někdejšího předního politika vládní strany Směr-sociální demokracie a podnikatele Pavola Pašky.

Feb 28

Aktuality.sk zveřejnily rozepsaný článek zabitého novináře

Týden.cz

Slovenský portál Aktuality.sk zveřejnil nedokončený článek zavražděného novináře Jána Kuciaka, který popisuje aktivity italského podsvětí na Slovensku a osoby blízké italské mafii 'Ndrangheta v okolí slovenského premiéra Roberta Fica.

Oct 5

Turecko zatklo zaměstnance amerického konzulátu v Istanbulu

Turecké úřady zatkly zaměstnance amerického konzulátu v Istanbulu pro údajné napojení na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, žijícího v USA, kterého Ankara považuje za hlavního strůjce loňského pokusu o převrat.

Mar 8

CIA prý využívala ke špionáži americký konzulát ve Frankfurtu

Americká tajná služba CIA využívala ke špionáži konzulát Spojených států v západoněmeckém Frankfurtu nad Mohanem. Podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) to vyplývá z dokumentů zveřejněných serverem WikiLeaks.

Jul 29

Zadržení novináři stanuli v Istanbulu před soudem

Před soudem v Istanbulu se v pátek objevilo 21 novinářů zadržených v reakci na zmařený pokus o vojenský převrat z 15. července. Na záběrech tureckých televizí bylo vidět novináře, které do soudní síně doprovázejí policisté. Jde o část ze…

Jul 4

Před americkým konzulátem v Džiddě se odpálil atentátník

Sebevražedný atentátník se v pondělí časně ráno odpálil před americkým konzulátem v saúdskoarabském městě Džidda. Podle agentury AP o tom informovalo saúdskoarabské ministerstvo vnitra. Při výbuchu zahynul pouze útočnik. K zodpovědnosti za…

May 6

Turečtí novináři jdou do vězení za článek o dodávkách zbraní

Dva turečtí novináři, kteří loni zveřejnili informace o údajných tureckých dodávkách zbraní syrským islamistům, byli odsouzeni k trestům vězení. Jeden dostal téměř šest let a druhý pět let za publikování tajných dokumentů. Obvinění ze…

Aug 10

Střelba na konzulát USA a bombový útok na policii v Istanbulu

Bombový útok na policejní stanici v Istanbulu zranil v pondělí v noci pět policistů a dva civilisty. Výbuch vyvolal požár, který zničil část napadené budovy, exploze také poškodila okolní domy a auta.