English

Ropné embargo do politiky tahat nebudeme, tvrdí Saúdové

Týden.cz

Saúdská Arábie nehodlá uvalit na západní země ropné embargo jako v roce 1973, ropu a politiku od sebe oddělí.

More from Týden.cz

Jul 3

Rusko a Saudská Arábie plánuje kroky, které zvýší cenu ropy

Týden.cz / Byznys

Rusko a Saúdská Arábie přistoupí k dalším krokům, jejichž cílem je zvýšit světové ceny ropy. Místopředseda ruské vlády Alexandr Novak oznámil, že Rusko v srpnu sníží vývoz ropy o 500.000 barelů denně. Saudská Arábie pak uvedla, že…

Oct 14

Čína a Rusko mají své zástupce v radě OSN pro lidská práva, Saudská Arábie neuspěla

www.tyden.cz

Čína a Rusko byly zvoleny do Rady OSN pro lidská práva (UNHRC), naopak neuspěla Saúdská Arábie, informuje agentura Reuters. Pro spravedlivé zastoupení zemí má v radě každá část světa zajištěný určitý počet křesel.

Oct 15

Saúdská Arábie a Rusko uzavřely dvacet nových dohod

Týden.cz / Byznys

Výsledkem návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v Saúdské Arábii bylo podepsání dvaceti kontraktů mezi Moskvou a Rijádem mimo jiné v oblastech energetiky, ropy, zdravotnictví, obchodu, kultury a turismu.

Sep 21

Saúdská Arábie chystá reakci, pokud se potvrdí vina Íránu

Pokud vyšetřování potvrdí, že za útoky na saúdskoarabská ropná zařízení je zodpovědný Írán, Saúdská Arábie podnikne náležité kroky, aby na tento incident reagovala. Na tiskové konferenci to dnes prohlásil saúdskoarabský státní ministr pro…

Jun 29

Putin: Rusko i Saúdové chtějí prodloužit omezení dodávek ropy

Týden.cz / Byznys

Rusko a Saúdská Arábie jsou zajedno v tom, že je zapotřebí prodloužit dohodu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců o omezení dodávek ropy na trh, a to o šest až devět měsíců.

Oct 15

Saúdská Arábie čelí kampani, ozývají se Kuvajt a Írán

Kuvajtský vicepremiér nesouhlasí s kampaní, která je v souvislosti se zmizením opozičního saúdskoarabského novináře Džamála Chašakdžího vedena proti Saúdské Arábii. Írán mezitím uvedl, že vyšetřování případu nebude komentovat.

Jul 3

Rusko a Saúdská Arábie zvýšily dodávky ropy, ceny začaly klesat

Týden.cz / Byznys

Ceny ropy začaly po růstu v minulém týdnu klesat. Příčinou jsou vyšší dodávky na trh ze Saúdské Arábie a Ruska a nižší ekonomický růst v Asii v důsledku stupňujícího se obchodního sporu se Spojenými státy.

Jun 19

Rusko a Saúdská Arábie prosazují výrazné zvýšení těžby ropy

Týden.cz / Byznys

Rusko a Saúdská Arábie prosazují, aby Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci od července výrazně zvýšili těžbu ropy. Zdůvodňují to snahou pokrýt rostoucí poptávku a nahradit výpadek zásobování z Venezuely a z Libye.

May 14

Rusko ujistilo Írán: Dohodu o jaderném programu dodržíme

Íránu se dostalo od Ruska ujištění, že závazky plynoucí z dohody o íránském jaderném programu budou dál platit, přestože USA od této dohody odstoupily.

Apr 23

Rusko a Čína budou bránit snahám USA zmařit dohodu s Íránem

Týden.cz / Byznys

Rusko a Čína se budou snažit zamezit jakýmkoli snahám Spojených států zmařit íránskou jadernou dohodu. Podle agentury TASS se na tom v Pekingu shodl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se svým čínským protějškem Wang Iem.

Mar 15

Nové jaderné zbrojení? Saúdská Arábie chce následovat Írán

Týden.cz

Bude-li Írán vyvíjet jadernou bombu, učiní to i Saúdská Arábie. V rozhovoru s televizí CBS to sdělil saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán.

Jan 13

Rusko a Írán tepou Trumpa za jeho názor na jadernou dohodu

Za velmi negativní považuje Rusko páteční rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa k dohodě o íránských jaderných zbraních. Řekl to náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Oct 26

Saúdská Arábie nechce být tolik závislá na exportu ropy

Týden.cz / Byznys

Saúdská Arábie hodlá do roku 2020 téměř zdvojnásobit objem aktiv ve svém investičním fondu Public Investment Fund (PIF) na 1,5 bilionu rijálů (8,7 bilionu Kč).

Sep 15

Rusko, Turecko a Írán dohodly v Sýrii bezpečnostní zóny

Rusko, Turecko a Írán dnes dohodly vytvoření čtyř bezpečnostních zón v Sýrii. Oznámil to kazašský ministr zahraničí Kajrat Abdrachmanov. Dohoda se týká zón, na nichž se představitelé uvedených tří zemí rámcově domluvili už 4. května.

May 4

Garanti Rusko, Írán a Turecko upekli dohodu o klidových zónách v Sýrii

Zástupci Ruska, Íránu a Turecka podepsali ve čtvrtek v Astaně dohodu o zřízení bezpečnostních zón v Sýrii. Zástupce opoziční delegace odešel ze sálu na protest proti tomu, že dokument podepsal Írán.

Mar 18

Více ropy do Číny. Saúdská Arábie nahradí ruské zásoby

Týden.cz / Byznys

Saúdská Arábie a Čína se dohodly, že zvýší spolupráci v ropném sektoru, včetně dodávek saúdské ropy neustále rostoucímu čínském trhu.

Feb 22

Rusko v prosinci těžilo víc ropy než Saúdská Arábie

Týden.cz / Byznys

Rusko na konci loňského roku poprvé po devíti měsících znovu překonalo Saúdskou Arábii a těžilo nejvíc ropy na světě. Plyne to podle agentury Bloomberg z oficiálních statistických údajů.

Sep 2

Rusko doufá v dohodu těžařů a zmrazení produkce ropy

Týden.cz / Byznys

Rusko doufá v dohodu předních světových těžařů na zmrazení produkce ropy. Bylo by to pro světové trhy dobré, řekl ruský prezident Vladimir Putin. Správné by podle něj také bylo, kdyby se do dohody podařilo zapojit i Írán, avšak s ohledem…

Mar 2

Růst těžby ropy v Rusku se zastavil. Dodržují dohodu o zmrazení

Týden.cz / Byznys

Růst těžby ropy v Rusku se v únoru zastavil a zůstal na lednovém maximu. Nynější vládní údaje naznačily, že Rusko je odhodláno dodržovat předběžnou dohodu o zmrazení těžby, kterou Moskva uzavřela s několika dalšími zeměmi.

Feb 16

Rusko a Saúdové se podmínečně dohodly na zmrazení těžby ropy

Týden.cz / Byznys

Rusko, Saúdská Arábie, Venezuela a Katar se dohodly, že zmrazí produkci ropy na úrovních z letošního ledna. Chtějí však, aby se k nim přidali i další přední producenti. Po setkání se svými protějšky to oznámil katarský ministr energetiky…