English

Migrační pakt OSN ohrožuje národní zájmy, couvají i Bulhaři

Týden.cz

Bulharsko se v pondělí stalo šestou zemí Evropské unie, jejíž vrcholní představitelé se stavějí odmítavě ke globálnímu paktu OSN o migraci.

More from Týden.cz

Mar 10

Bulharsko upustilo přehradu, ztíží migraci na řecké hranici

Bulharsko na žádost Řecka začalo v pondělí z přehradní soustavy pouštět více vody do přítoku řeky Evros, aby ztížilo ilegální přechody migrantů z Turecka do Řecka. Informoval o tom v úterý server Greek Reporter.

Mar 26

Podle Maďarska migrační pakt OSN nezastavuje migraci, ale řídí

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó znovu důrazně kritizoval migrační pakt OSN, který v lednu schválilo 152 států. Tento pakt je spíše o řízení migrace než o jejím zastavení, řekl šéf maďarské diplomacie ve veřejnoprávní televizi.

Dec 5

Migrační pakt OSN odmítlo také Slovensko

Slovenská vláda odmítla migrační pakt OSN. Novinářům to řekl premiér Peter Pellegrini. Kabinet tak vyhověl parlamentu, který se proti dokumentu Spojených národů postavil již minulý týden.

Nov 14

Česko se ke globálním paktu OSN o migraci nepřipojí

Týden.cz

Vláda podle očekávání odmítla účast na globálním paktu OSN o migraci. Sdělil to premiér Andrej Babiš. Společně s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem už odmítavý postoj avizovali minulý týden.

Nov 12

Migrační pakt OSN ohrožuje národní zájmy, couvají i Bulhaři

Týden.cz

Bulharsko se v pondělí stalo šestou zemí Evropské unie, jejíž vrcholní představitelé se stavějí odmítavě ke globálnímu paktu OSN o migraci.

Nov 6

Globální pakt k migraci nepodepisovat! zní už i z okolí Merkelové

Týden.cz

V Německu se stále hlasitěji debatuje o připravovaném globálním paktu Organizace spojených národů o migraci, který již odmítli představitelé Spojených států, Austrálie, Rakouska či Maďarska.

Oct 31

Migrační otázky neřeší. Rakousko nepodepíše globální pakt OSN

Rakousko nepodepíše globální pakt OSN o migraci, který bude v prosinci oficiálně přijat v Marrákeši.

Sep 19

Globální pakt k migraci je nezávazný, ujišťuje Hamáček

Týden.cz / Domácí

Globální pakty o uprchlících a o migraci nejsou právně závazné ani vymahatelné, řekl ve středu ve sněmovně ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD). Pro Česko neznamenají podle něho žádné nové povinnosti a žádné nové závazky.

Aug 4

Čeští turisté se utopili v Bulharsku

V Bulharsku se ve čtvrtek a v pátek utopili dva čeští turisté. Sdělila tomluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Pětačtyřicetiletý muž z Ostravy utonul ve čtvrtek poblíž města Lozenec, o 18 let starší turista ze Zlína zemřel u…

Jul 21

Měnící se klima ohrožuje migraci stěhovavých bernešek

Bernešky kvůli oteplování planety mění způsob migrace a při přeletu na sever se příliš vyčerpávají, což ohrožuje jejich hnízdění a vývoj nové populace. Upozornila na to studie nizozemského ekologického institutu, která vyšla v novém čísle…

Jul 18

Maďarsko vystoupí z jednání OSN o globálním paktu o migraci

Maďarsko zahájí proceduru odchodu z jednání OSN o globálním paktu o migraci. Oznámil to ministr zahraničí Péter Szijjártó. Dohoda je podle šéfa maďarské diplomacie zcela proti bezpečnostním zájmům země.

Jul 14

Státy OSN se dohodly na globálním paktu o migraci

Více než 190 zemí světa schválilo v pátek podobu globálního paktu o migraci. Cílem této nezávazné dohody, která bude oficiálně přijata na ministerské schůzce letos v prosinci v marocké Marrákeši, je podpora bezpečné, řízené a legální…

Jun 12

Avramopulos: Postoje vlád k migraci ohrožují budoucnost EU

Postoje části politických uskupení v EU i vlád některých členských zemí k řešení migrační problematiky jsou znepokojující pro "budoucnost společného evropského domu".

Jan 22

Babiš: S Bulharskem se shodujeme v migraci i kohezní politice

Týden.cz / Domácí

Česko a Bulharsko se shodují v nutnosti najít celoevropský kompromis při řešení migrace i v tom, že je potřeba, aby jednotlivé členské země Evropské unie měly větší vliv při rozdělování financí z kohezních fondů EU.

Sep 21

Odpověď na migraci. Pobřežní stráž EU odstartuje v Bulharsku

Vznikající Evropská pobřežní a pohraniční stráž by svou první misi měla zahájit příští měsíc v Bulharsku. Do budoucna bude potřeba vypracovat plány operací pro oblast Středozemního moře. Po schůzce zástupců členských zemí EU, států…

Sep 5

Zeman: Česko pošle do Bulharska policisty na pomoc s migrací

Česko pošle do Bulharska policisty na pomoc při zvládání migrace. Po setkání s bulharským prezidentem Rosenem Plevnelievem na Pražském hradě to řekl český prezident Miloš Zeman.

May 3

OSN: Blanchettová je naší hrdou velvyslankyní pro migraci

Australská herečka Cate Blanchettová se stala velvyslankyní dobré vůle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Mar 10

Dohoda EU s Tureckem o migraci ohrožuje poválečné dohody

Týden.cz

Dohoda EU s Tureckem o uprchlících ohrožuje úspěchy, jichž mezinárodní společenství dosáhlo v poválečné éře. Píše to ve svém komentáři zahraniční zpravodaj britského deníku The Guardian Patrick Kingsley. Ve 40. letech naši předkové…

Oct 7

Gauck v USA: Migrační krize ohrožuje Německo, pomozte

Německý prezident Joachim Gauck se ve středu při setkání se svým americkým protějškem Barackem Obamou v Bílém domě vyslovil pro silnější příspěvek Spojených států k řešení uprchlické krize. Ta podle něj ohrožuje politikou stabilitu Německa.

Sep 11

OSN Francii a Bulharsku: Přestaňte násilně vyhánět Romy

Týden.cz

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn vyzval Francii a Bulharsko, aby přestaly násilně vyklízet romské tábory. Francouzské úřady podle něj z této praxe zjevně učinily od roku 2012 svou "systematickou politiku".