English

Nejasné požadavky. Jak uspokojit Španělsko ohledně brexitu?

Diplomatům 27 zemí EU se zatím nedaří vyřešit, jak uspokojit španělské požadavky okolo Gibraltaru a zajistit tak podporu Madridu smlouvě o vystoupení Velké Británie z EU.

More from Týden.cz / Zahraničí

Oct 2

Británie podle velvyslance usiluje o dohodu s EU o brexitu

www.tyden.cz

Britská vláda se snaží dosáhnout dohody s Evropskou unií o brexitu a kdyby se podařilo najít alternativu k takzvané irské pojistce, britský parlament by dohodu schválil.

Sep 17

Johnson: EU má už brexitu plné zuby, chce dohodu

Týden.cz

Evropská unie má brexitu plné zuby a chce dohodu, řekl britský premiér Boris Johnson v rozhovoru s BBC. Sedmadvacítku už podle něj unavují "nekonečné odklady" a ráda by, aby nastala další fáze brexitového procesu, jednání o budoucích…

Aug 30

Johnson: Británie bude s EU o brexitu jednat dvakrát týdně

Britští vyjednavači budou s činiteli Evropské unie v nadcházejícím měsíci jednat dvakrát týdně s cílem přepracovat brexitovou dohodu, kterou britský parlament třikrát odmítl. Ve čtvrtek to podle agentury Reuters řekl britský premiér Boris…

Feb 22

Mayová si z Egypta dohodu s EU o brexitu nepřiveze

Britská premiérka Theresa Mayová na okraj nadcházejícího summitu zemí Evropské unie a Ligy arabských států (LES) na Sinajském poloostrově v Egyptě neuzavře se svými evropskými partnery žádnou "pouštní dohodu", která by odblokovala nynější…

Feb 1

Gibraltar jako kolonie? Britští diplomaté s označením nesouhlasí

Britští občané by po brexitu neměli pro krátkodobé cesty do zemí EU potřebovat víza, dohodli se velvyslanci členských zemí.

Jan 15

Britští poslanci rozhodli, dohodu o brexitu nepodpořili

S nejistotou pohlížejí Britové na dnešní hlasování Dolní sněmovny o brexitové dohodě, kterou vyjednala vláda premiérky Theresy Mayové s Bruselem. Zatímco to, že poslanci dohodu odmítnou, považují za vysoce pravděpodobné komentátoři i trhy,…

Nov 25

Summit EU posvětil dohodu o brexitu. Na tahu jsou Britové

Premiéři a prezidenti 27 zemí Evropské unie podpořili návrh dohody o odchodu Británie z EU i politickou deklaraci o budoucích vztazích. Na twitteru to uvedl předseda Evropské rady Donald Tusk.

Nov 22

Dohoda o brexitu naštvala Španělsko. Chybí zmínka o Gibraltaru

Španělská vláda je podle premiéra Pedra Sáncheze rozhořčena, že návrh dohody o rozluce Spojeného království a Evropské unie neoznačuje záležitost britského Gibraltaru za výlučnou věc mezi Londýnem a Madridem. Sánchez proto podle agentury…

Oct 2

Juncker v europarlamentu: EU chce dohodu o brexitu

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker při úterní debatě s poslanci Evropského parlamentu zopakoval, že Evropská unie se chce s Británií na jejím odchodu z bloku dohodnout.

Jul 9

Británie skončí po brexitu jako kolonie EU, varoval Johnson

Britský ministr zahraničí Boris Johnson ve svém rezignačním dopise adresovaném premiérce Therese Mayové varoval, že se Británie stane po brexitu kolonií Evropské unie.

May 25

Británie žije mimo realitu, uvedl diplomat z Bruselu k brexitu

Ani další tři dny rozhovorů o odchodu Británie z Evropské unie tento týden nepřinesly posun v některých klíčových bodech, mezi než patří i režim na irské hranici.

Mar 23

Jednání o brexitu vstupuje do rozhodující fáze, zní z Británie

Novou dynamiku rozhovorů o budoucí podobě vzájemných vztahů Británie s Evropskou unií čeká po dnešním summitu 27 unijních zemí k brexitu britská premiérka Theresa Mayová.

Mar 17

Ruská odplata. Třiadvacet britských diplomatů musí pryč

Moskva v sobotu oznámila vyhoštění 23 britských diplomatů, kteří mají na odjezd ze země týden. Ruské úřady zároveň odvolaly souhlas s fungováním britského generálního konzulátu v Petrohradu a nařídily zastavit v Rusku činnost britské…

Dec 8

Nastal zlom v jednání o brexitu, zní z EU

Evropská komise oznámila, že podle jejího názoru nastal v rozhovorech o brexitu posun dostatečný k tomu, aby bylo možné jednat o budoucnosti vztahů po odchodu Británie z Evropské unie.

Nov 30

Jednání s EU. Británie klade důraz na dohodu o hranici s Irskem

Británie se v jednáních o brexitu blíží dohodě s Evropskou unií o režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem. Zástupci Londýna tento týden předložily návrhy, které mají zabránit vzniku "tvrdé hranice" mezi Severním Irskem a Irskem.

Aug 16

Jednání o vztahu Británie a EU po brexitu prý bude odloženo

Jednání o vztahu mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií po odchodu Británie z osmadvacítky bude zřejmě nutné odložit na prosinec.

Jul 16

Picardo: Gibraltar se nestane obětí brexitu, zůstane britský

Týden.cz

Gibraltar se nestane obětí brexitu a má záruky britské vlády, že nebude předmětem obchodu s Evropskou unií. Prohlásil to šéf gibraltarské vlády Fabian Picardo. Velká skála na jižním okraji Španělska se stala součástí Spojeného království v…

Jul 10

Evropský parlament kritizuje britský návrh ohledně brexitu

Evropský parlament jako diskriminační kritizuje britský návrh přístupu k unijním občanům poté, co Spojené království opustí Evropskou unii.

Jun 15

EU a Británie se dohodly. Jednání o brexitu brzy začne

Evropská unie a Británie se oficiálně dohodly, že jejich vyjednávači Michel Barnier a David Davis zahájí rozhovory o britském odchodu z EU v pondělí 19. června.

Feb 1

Britský parlament podpořil zahájení jednání o brexitu

Britský parlament v prvním čtení podpořil návrh zákona o aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy, který umožňuje zahájit jednání o odchodu Británie z Evropské unie.