English

Maduro označil Guaidóa za šaška. "Musíte vyhlásit volby"

Venezuelský prezident Nicolás Maduro pohrozil šéfovi parlamentu Juanu Guaidóovi, kterého od 23. ledna uznala jako dočasného prezidenta Venezuely padesátka zemí, že může skončit ve vězení.

More from Týden.cz / Zahraničí

Apr 10

Pence vyzývá OSN: Uznejte Guaidóa prezidentem Venezuely

Týden.cz

Americký viceprezident Mike Pence vyzval OSN, aby uznala za prezidenta Venezuely opozičního vůdce Juana Guaidóa. Podle amerického ministra zahraničí Mikea Pompea představuje vláda venezuelského prezidenta Nicoláse Madura nebezpečí pro…

Feb 20

Maduro označil Guaidóa za šaška. "Musíte vyhlásit volby"

Venezuelský prezident Nicolás Maduro pohrozil šéfovi parlamentu Juanu Guaidóovi, kterého od 23. ledna uznala jako dočasného prezidenta Venezuely padesátka zemí, že může skončit ve vězení.

Feb 16

Maduro musí jít, všechny země by měly uznat Guaidóa, míní Pence

Nicolás Maduro je diktátor a musí jít, prohlásil v sobotu na mnichovské bezpečnostní konferenci americký viceprezident Mike Pence.

Feb 6

Slovensko zatím neuznává Guaidóa prezidentem Venezuely

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák zatím nemá podporu dvou vládních stran v otázce uznání Juana Guaidóa prozatímním prezidentem Venezuely. Ministra, který chce, aby Slovensko zaujalo stejný postoj jako Evropská unie a Česká…

Feb 6

Salvini: Maduro je zločinec, selhal a jako prezident je odepsaný

Týden.cz

Venezuelský opoziční vůdce Juan Guaidó napsal dvěma italským vicepremiérům a požádal je o schůzku. Přál by si, aby jej Řím zaštítil jako prozatímního prezidenta podobně jako další unijní země.

Feb 4

Maduro označil snahu opozice o humanitární pomoc za lacinou show

Venezuelská opozice se chystá s pomocí USA, Kolumbie a Brazílie už během několika málo dní otevřít koridor pro humanitární pomoc do Venezuely.

Feb 4

Guaidóa uznala prezidentem Venezuely už více než desítka zemí EU

Více než desítka států Evropské unie včetně Česka v pondělí uznala šéfa venezuelského parlamentu Juana Guaidóa úřadujícím prezidentem.

Feb 2

Venezuelané protestují, Maduro navrhl posunout volby na letošek

Dosavadní venezuelský prezident Nicolás Maduro navrhl posunout parlamentní volby v zemi z roku 2020 na letošek. Reagoval tak na opoziční protesty, které se snaží potlačit, a zastavit tak aktivity předsedy parlamentu Juana Guaidóa, který se…

Jan 31

Evropský parlament uznal Guaidóa prezidentem Venezuely

Poslanci Evropského parlamentu se ve čtvrtek usnesli, že až do vypsání svobodných a demokratických voleb uznávají Juana Guaidóa jako legitimního prezidenta Venezuely. Členské země unie a také instituce bloku vyzvali europoslanci ke…

Jan 15

Parlament chce převzít otěže země. Maduro je "uzurpátor moci"

Venezuelský parlament označil prezidenta Nicoláse Madura za "uzurpátora moci" a schválil rezoluci, jíž přestává uznávat kroky jeho vlády.

Nov 6

Jste kriminálník, označil rumunský prezident "premiéra"

Rumunský prezident Klaus Iohannis ostře kritizoval šéfa vládní strany, kterého označil za "kriminálníka na vrcholu státního aparátu".

Aug 13

Tuniský prezident navrhl rovnoprávné dědění. Opozice se bouří

Týden.cz

Tuniský prezident Kaíd Sibsí navzdory mnoha protestům navrhl zákon, který ženám zajistí stejný podíl na dědictví jako mužům. V zemi dosud podle islámského práva získávají muži z dědictví dvakrát větší část než ženy.

Aug 5

Prezident Maduro se stal terčem pokusu o atentát. A nebo ne?

Venezuelský prezident Nicolás Maduro se v sobotu večer místního času stal terčem neúspěšného pokusu o atentát. Uvedl to venezuelský ministr informací Jorge Rodríguez. Poblíž místa, kde Maduro pronášel projev, explodovala výbušná zařízení.…

May 21

Maduro obhájil vítězství. Prezidentem ve Venezuele zůstane

Týden.cz

Nedělní prezidentské volby ve Venezuele vyhrál dosavadní socialistický prezident Nicolás Maduro. Po sečtení téměř 93 procent hlasovacích lístků získal 68 procent hlasů, informovala volební komise.

May 20

Venezuela volí prezidenta: bojkot opozice, favoritem Maduro

Za dohledu 300 tisíc vojáků a policistů začaly ve Venezuele prezidentské volby. Navzdory tlaku domácí opozice, jejíž hlavní proud hlasování bojkotuje, a nelibosti zahraničí v nich o znovuzvolení na dalších šest let usiluje dosavadní…

Jan 24

Venezuelu ničí vysoká inflace, Maduro chce i tak zůstat prezidentem

Venezuelské provládní ústavodárné shromáždění v úterý jednohlasně přijalo rozhodnutí uspořádat v zemi do konce dubna předčasné volby.

Nov 30

Maduro se toho nebojí. Znovu se bude ucházet o post prezidenta

Autoritativní venezuelský prezident Nicolás Maduro se příští rok pokusí opět získat úřad hlavy státu. Ve středu to v Caracasu naznačil viceprezident Tareck El Aissami.

Aug 10

"Když Maduro zavelí, půjdu bojovat!" Maradona podpořil prezidenta

Slavný argentinský fotbalista Diego Maradona se tento týden stal terčem kritiky na sociálních sítích.

Jul 31

"Maduro je diktátor!" USA uvalily sankce na venezuelského prezidenta

Spojené státy uvalily sankce na prezidenta Venezuely Nicoláse Madura kvůli uspořádání nedělních voleb do nového Ústavodárného shromáždění. Oznámilo to americké ministerstvo financí. Podle něj hrozí podobné sankce i členům nového orgánu,…

Oct 29

Prezident Maduro je opravdu Venezuelan, potvrdil soud

Venezuelský prezident Nicolás Maduro je Venezuelan narozený v Caracasu. V pátek to verdiktem oznámil venezuelský nejvyšší soud, který tak reagoval na dlouholeté spekulace, že Maduro se narodil v matčině rodné Kolumbii.