English

INTERAKTIVNĚ: Z malé účasti těží ANO, z vysoké Piráti? Najděte souvislosti

iDNES.cz / Technet

Výsledky voleb do Evropského parlamentu lze analyzovat z různých pohledů. Připravili jsme pro vás nástroj, s jehož pomocí můžete prozkoumat statistické souvislosti mezi složením obyvatel jednotlivých okresů a tím, jaké politiky volili.

More from iDNES.cz / Technet

Dec 31

Mruk a velemruk se na nebe nedostaly. Těžká práce názvoslovné komise MNO

iDNES.cz / Technet

Když ministerstvo národní obrany hodnotilo názvoslovnou soutěž v oboru letectví, nestačilo se divit, co toto zvednutí stavidel fantazie přineslo. Mezi několika povedenými návrhy se objevila řada slov nepoužitelných, jako mruk, vzduchovrt a…

May 22

Fyzik, disident nebo laureát Nobelovy ceny míru. Andrej Sacharov se narodil před 100 lety

iDNES.cz

21. května 1921 se narodil Andrej Dmitrijevič Sacharov, sovětský fyzik, disident, obránce lidských práv a držitel Nobelovy ceny míru.

Jul 21

Zdaleka nejen pro piráty. Nejlepší stahovače torrentů

iDNES.cz / Technet

Torrenty jsou soubory o velikosti několika kilobajtů schovávající v sobě informace vedoucí ke stažení konkrétních dat. Ta mohou obsahovat filmy, hudbu, dokumenty či další soubory. Abyste kýžený obsah, na který torrent odkazuje, stáhli,…

Feb 12

Může být u černé díry obyvatelná planeta? Podle českých fyziků ano

iDNES.cz / Technet

V okolí černých děr se teoreticky mohou vyskytovat planety, na kterých panují teploty podobné jako na Zemi. Vyplývá to z matematických simulací týmu ze Slezské univerzity v Opavě.

Nov 19

Audit NASA ukázal, že lety s posádkou soukromníci nestihnou. Pomohou Sojuzy

iDNES.cz / Technet

Američané se ještě nějakou dobu neobejdou bez ruských kosmických lodí Sojuz, které vozí posádky na Mezinárodní vesmírnou stanici. Může za to zpoždění u soukromých dopravců. Nový audit navíc ukázal, že NASA přeplácela Boeing kvůli vývoji…

Aug 25

Kdy, jak a za kolik odejít od uhlí? Do práce se chystá uhelná komise

iDNES.cz / Technet

Hnědé uhlí je pro Čechy největším zdrojem energie. Jaká je ovšem jeho budoucnost? Leccos by mohla napovědět práce tzv. uhelné komise. Poradní orgán vlády se má poprvé sejít 26. srpna. Co má řešit, přibližuje článek fyzika Vladimíra Wagnera.

May 30

INTERAKTIVNĚ: Z malé účasti těží ANO, z vysoké Piráti? Najděte souvislosti

iDNES.cz / Technet

Výsledky voleb do Evropského parlamentu lze analyzovat z různých pohledů. Připravili jsme pro vás nástroj, s jehož pomocí můžete prozkoumat statistické souvislosti mezi složením obyvatel jednotlivých okresů a tím, jaké politiky volili.

Dec 11

Super Micro: Audit neprokázal, že by naše čipy kompromitovali Číňané

iDNES.cz

Kalifornská společnost Super Micro Computer zveřejnila výsledky externího auditu. V dopise zákazníkům uvedla, že zprávy o napadení čipů odposlouchávacím zařízením z Číny se neprokázalo.

Jul 24

Evropská komise pokutovala Asus, Philips a další za šikanu obchodníků

iDNES.cz

Antimonopolní orgán Evropské unie udělil vysokou pokutu výrobcům spotřební elektroniky a výpočetní techniky za to, že nutili prodejce držet vysoké ceny. Společnosti Asus, Denon & Marantz, Philips a Pioneer zaplatí dohromady 111,2 milionu…

May 19

Rakouské úřady začínaly před 100 lety čelit národnostním hnutím

iDNES.cz

19. května 1918 zbývalo do konce mocnářství 5 měsíců a 9 dní. To ale tehdy samozřejmě nikdo nemohl vědět. Rakouské úřady proti českému živlu spíše přitvrzovaly. A to i pod vlivem vývoje války. Stačí zalistovat 100 let starými Lidovými…

Apr 10

Gmail nehledí na tečky v adresách. Ostatní ano, což může být problém

technet.idnes.cz

Elektronická pošta Gmail ignoruje tečky v adresách, což může zabránit některým častým omylům. Jiné omyly naopak kvůli tomu mohou vzniknout.

Dec 6

Smutné hovínko nebude. Komise typografů emotikon zavrhla jako „trapný“

iDNES.cz / Technet

Konsorcium Unicode schválilo nové „oficiální“ emotikony, které budou přidány do znakové sady. Média si všimla hlavně toho, že „smutná hromádka hovínek“ ze seznamu zmizela. Komisi přišel emotikon jako „trapný“ a z návrhu jej vyřadila.

Sep 12

Google na poslední chvíli bojuje proti obří pokutě od Evropské komise

iDNES.cz

Google se odvolal proti pokutě od Evropské unie za údajné zneužití monopolního postavení.

Jun 27

Evropská komise udělila Googlu rekordní pokutu 2,42 miliardy eur za Nákupy

iDNES.cz

Evropská komise vyčítá Googlu, že se chová monopolně. Upřednostňuje prý ve výsledcích vyhledávání svou vlastní službu Nákupy. Firma to odmítá, a tak nyní čelí největší pokutě, jakou kdy Evropská unie jedné firmě udělila.

May 19

Jsou dnešní evropští teroristé ekonomičtí „loseři“?

iDNES.cz / Technet

Většina dnešních teroristů z Evropy je chudá, málo vzdělaná a ekonomicky neúspěšná, tvrdí norský odborník na základě své analýzy. Jsou sice dost bohatí na to, aby měli čas starat se o politiku, ale ne tak bohatí, aby měli co ztratit.

Jul 14

Evropská komise rozšiřuje spor s Googlem, nelíbí se jí reklamní praktiky

technet.idnes.cz

Google podle Evropské komise zneužívá svého postavení tím, že uměle omezuje možnosti zobrazování kontextové reklamy konkurentů na webových stránkách třetích stran. Spor mezi orgánem EU a softwarovým gigantem se tímto ještě prohloubil.

May 6

Software zdarma: utajené wi-fi sítě, audit PC či grafický editor

iDNES.cz / Technet

Síťový skener Acrylic Wi-Fi Home odhalí skryté bezdrátové sítě. Provést softwarový a hardwarový audit v PC svede Free PC Audit. Jednoduchou konverzi DVD-Video disků do vybraného souboru zprostředkuje DVDx. A Krita je bitmapový grafický…

Mar 4

Filmový průmysl porazil piráty. Zákaz kopírovacího nástroje vydržel týden

iDNES.cz / Technet

Jen osm dní uplynulo od chvíle, kdy americké regulační orgány donutily společnost SlySoft ukončit činnost. Důvodem byl jejich nástroj AnyDVD HD, který je schopen prolomit a odstranit kopírovací ochrany z Blu-ray a DVD filmových disků. Po…

Nov 16

Přidávají se do piva „rybí vnitřnosti“? Ano, ale můžete být v klidu

iDNES.cz / Technet

Pivovar Guinness přestane po 256 letech přidávat do svého piva během výroby prášek z rybích měchýřků z ryb z řeky Mekong. Pomáhal s filtrací nápoje a odstraněním kvasinek.

Mar 19

Piráti i v Česku se mohou radovat. Dostanou Windows zdarma

technet.idnes.cz

Microsoft bere na milost piráty a věnuje i jim novou verzi Windows zdarma. Původně mohli na nové Windows přejít jen majitelé platné licence Windows 7 a vyšších. Nabídka platí hlavně pro Čínu, ale podle nejnovějšího vyjádření bude platná i…