English

Berlinale začíná ve znamení ženské vlny, koronaviru i aféry s nacismem

iDNES.cz / Kultura

Letošní Berlinale má dva nepřátele, koronavirus a náznak nacistické minulosti zakladatele přehlídky Alfreda Bauera. Jubilejní, 70. ročník festivalu trvá od čtvrtka do 1. března, opět bez českých filmařů v hlavní soutěži.

More from iDNES.cz / Kultura

Jan 8

Zlaté glóby ovládl Oppenheimer. Film získal cenu za nejlepší drama i za režii

iDNES.cz / Kultura

Zlatý glóbus za nejlepší drama získal film Oppenheimer, korunoval tak svůj velmi úspěšný večer při předávání těchto filmových cen v Los Angeles. Snímek Christophera Nolana o vynálezci atomové bomby obdržel celkem pět cen, včetně těch za…

Feb 16

Zlatého medvěda za nejlepší film Berlinale získalo drama Alcarrás

iDNES.cz / Kultura

Zlatého medvěda za nejlepší film 72. ročníku Berlinale získalo španělsko-italské drama Alcarrás španělské režisérky Carly Simónové. Večer to na slavnostní ceremonii oznámil předseda sedmičlenné poroty režisér M. Night Shyamalan.

Feb 9

Začíná filmový festival Berlinale, kvůli pandemii má zase limity

iDNES.cz / Kultura

Nehledě na vysoké počty nových případů covidu začíná ve čtvrtek filmový festival Berlinale. Výkonná šéfka přehlídky Mariette Rissenbeeková a umělecký šéf Carlo Chatrian to označují za krok k normálnosti, který filmový průmysl i diváci…

Sep 19

Nejlepšími dabéry jsou Brousková a Procházka, cenu má Němec i Vlach

iDNES.cz / Kultura

V Přelouči se v sobotu rozdávaly Ceny Františka Filipovského. Porota vyhodnotila jako nejlepší dabingové herce Aleše Procházku a Annu Brouskovou.

Feb 1

Cenu filmových kritiků má Ramba i Schmitzer, filmem třicetiletí je Kolja

iDNES.cz / Kultura

Desátý ročník Cen české filmové kritiky vyhrál příběh o cestě za spravedlností a pomstou Staříci, který si připsal i ceny za režii a pro herce Jiřího Schmitzera. V anketě padesátky kritiků o nejlepší film svobodného třicetiletí zvítězil…

Nov 16

Marhoulovo Nabarvené ptáče vyhrálo cenu na festivalu v Indii

iDNES.cz / Kultura

Snímek Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula přinesl svému tvůrci cenu za nejlepší režii na filmovém festivalu v indické Kalkatě. Závěr přehlídky s udílením cen se uskutečnil v pátek.

Sep 15

Nejlepšími dabéry jsou Olšovský a Vaňková, cenu má i Krampol

iDNES.cz

Cenu za nejlepší výkon v dabingu si z Přelouče odvezli herečka Ivana Vaňková a herec Lumír Olšovský. Za celoživotní mistrovství patří ocenění Jiřímu Krampolovi, Jaroslavě Obermaierové a překladatelce Kateřině Vinšové.

Feb 6

VIDEO: Berlinale dá Menzelovi cenu a uvede ho ve filmu Tlumočník

iDNES.cz / Kultura

Festival Berlinale ocení mimořádný přínos Jiřího Menzela světovému filmu cenou Berlinale Camera. Současně se tu odehraje světová premiéra snímku Tlumočník s Jiřím Menzelem v hlavní roli. Novinka Martina Šulíka také zveřejnila ukázku.

Dec 9

Nejlepším evropským filmem je Čtverec, čestnou cenu má Julie Delpy

iDNES.cz / Kultura

Zatímco Hollywood slavil 101. narozeniny herce Kirka Douglase a fanoušci vyhlíželi první ukázku příštího Spider-Mana, v Berlíně se rozdávaly Evropské filmové ceny. Třicátý ročník vyhrál podle očekávání vítěz Cannes jménem Čtverec, české…

Feb 18

Berlinale vyhrál maďarský film O těle a duši, cenu má i Hollandová

iDNES.cz / Kultura

Zlatého medvěda Berlinale si odneslo maďarská romance z prostředí jatek O těle a duši. Z herců vyhrál Georg Friedrich z díla Jasné noci, z hereček Kim Minhee za snímek Sama v noci na pláži. Cenu Alfreda Bauera má Agnieszka Hollandová za…

Feb 26

Filmový architekt Martin Kurel získal francouzskou cenu César

iDNES.cz / Kultura

Martin Kurel se stal prvním českým držitelem francouzského filmového ocenění César. Zvítězil v kategorii nejlepší výprava za svou práci na filmu Marguerite, který se točil i u nás. „Je vidět, že není třeba, aby se zahraniční režiséři…

Feb 20

Český film Nikdy nejsme sami získal diváckou cenu na Berlinale

iDNES.cz / Kultura

Film Nikdy nejsme sami českého režiséra Petra Václava získal diváckou cenu čtenářů deníku Tagesspiegel na letošním filmovém festivalu Berlinale. Václavův film byl součástí festivalové sekce Forum zaměřené na progresivní kinematografii.

Jun 3

Zlínskému festivalu přibyli diváci, ale český film na cenu nedosáhl

kultura.idnes.cz

Celkem 120 tisíc návštěvníků, o třináct tisíc více než loni, přišlo na filmy či akce 55. Zlín Film Festivalu, který právě vrcholí udílením cen za nejlepší filmy pro děti a mládež. Na hostitelskou zemi však žádná trofej nezbyla.

Feb 14

Berlinale vyhrál íránský film Taxi, nejlepší herečkou je Ramplingová

kultura.idnes.cz

Snímek Taxi, který natočil íránský režisér Jafar Panahi a sám si v něm zahrál taxikáře, v jehož vozu se střídají obyvatelé současného Teheránu, vyhrál hlavní cenu - Zlatého medvěda na mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně.

Jan 24

Cenu filmové kritiky si odneslo Václavovo sociální drama Cesta ven

kultura.idnes.cz

Vítězem Cen české filmové kritiky je sociální drama Petra Václava Cesta ven. Bylo oceněno jako nejlepší film a dále pak za nejlepší režii a scénář.