English

RECENZE: Skvělí Sparks se obejdou bez upocené srandy

iDNES.cz / Kultura

Na nové desce skupiny Sparks se snoubí prvotřídní skladatelské řemeslo se smyslem pro nenápadný a decentní humor. Výsledkem je album, které baví okamžitě a s každým dalším přehráním je lepší a barevnější.

More from iDNES.cz / Kultura

May 17

RECENZE: Krimi bez vraha, prázdninová láska a kotě v divočině

iDNES.cz / Kultura

Při čekání na start takzvaného horkého amerického léta, které od půli května slibuje nástup oddechových velkofilmů, přijdou vhod novinky méně křiklavé. Třeba francouzský film roku Noc 12., kanadská romance dospívání Falcon Lake či rodinný…

Jul 11

RECENZE: Hrome, Thor nemůže zapomenout na svou lásku

iDNES.cz / Kultura

Po snímku Thor: Ragnarok, v němž režisér Taika Waititi razantně uhnul od temnějších podtónů prvních dvou filmových Thorů a dodal notně ztřeštěnou podívanou, je tu další pokračování s podtitulem Láska jako hrom, v němž se Waititi…

Oct 18

RECENZE: Tatíci v trikotech. Jak se dá uhasit Láska na špičkách

iDNES.cz / Kultura

Vesnická seriálová vlna se přelila do kin. Jmenovitě do Lásky na špičkách, která se vydává za romantickou komedii, i když smích tady má zařídit pouze hasičská jednotka v baletních sukénkách.

Jul 16

RECENZE: Annette je typ muzikálu, jaký unese festival v Cannes

iDNES.cz / Kultura

Když Adam Driver s Marion Cotillardovou zpívají sladký duet Milujeme se tak moc, působí Annette jako každý jiný romantický muzikál. Ovšem takových okamžiků nabízí francouzská novinka českých kin jen málo.

Jul 23

RECENZE: Nedokončený Pavel Juráček odměňoval lásku fackami

iDNES.cz / Kultura

Prokletý básník filmového plátna Pavel Juráček byl, podle knižních vzpomínek O Pavlovi z pera jeho manželky Dani Horákové, krutý, bezcitný a sebestředný tyran, chorobně posedlý sám sebou.

May 28

RECENZE: Skvělí Sparks se obejdou bez upocené srandy

iDNES.cz / Kultura

Na nové desce skupiny Sparks se snoubí prvotřídní skladatelské řemeslo se smyslem pro nenápadný a decentní humor. Výsledkem je album, které baví okamžitě a s každým dalším přehráním je lepší a barevnější.

Apr 24

RECENZE: Komedie na reparát. To je Láska, svatba, zas a znova

iDNES.cz / Kultura

Co by kdyby? Otázka, která dostává fantazii do otáček, může být v umění zdrojem inspirace, v realitě všedního dne však spíše nepříjemné frustrace. A tu teď bohužel nabízí i nejnovější komedie z dílny Netflixu Láska, svatba, zas a znova.

Apr 4

RECENZE: Pouppée Fabrikk bojují proti útlaku vynikající deskou

iDNES.cz / Kultura

Švédští klasici tvrdé elektroniky Pouppée Fabrikk přišli po dlouhých letech nečinnosti s novým albem nazvaným Armén. Jeho mottem je boj proti všem formám kontroly a útlaku.

Sep 18

RECENZE: Michael Bublé v Praze vtipkoval a opěvoval lásku

iDNES.cz / Kultura

Pop-swingový elegán Michael Bublé kráčí ve šlépějích svých oblíbenců Franka Sinatry nebo Nat King Colea. Předvedl profesionální a zábavnou show, jejíž síla se ale poněkud drolila v chladných a neosobních prostorách O2 areny.

May 2

RECENZE: Trvá to, než přijde sladkobolná Láska na druhý pohled

iDNES.cz / Kultura

Francouzská romantická komedie Láska na první pohled, která vstupuje do májových kin, je přiměřeně sladkobolná i docela vkusná, ovšem filmařsky prostřední. Má totiž dvě zásadní vady.

Mar 15

RECENZE: Bez telefonů a s láskou k bližnímu. To by na Colours mohlo fungovat

iDNES.cz / Kultura

Britská kapela Florence and the Machine se s novou deskou High As Hope nebývale zklidnila, hlásali kritici před rokem. Čtvrteční koncert v berlínské Mercedes-Benz Areně však čajový dýchánek zdaleka nepřipomínal. Pro návštěvníky festivalu…

Dec 11

RECENZE: Láska na dálku se obešla bez Facebooku. Stačily žárovky

iDNES.cz / Kultura

Metropolitní opera vysílá do kin především „kasaštyky“, občas ale udělá výjimku. Tuto sobotu nabídla dílo soudobé finské skladatelky Kaiji Saariaho L’amour de loin (Láska na dálku). Bylo to zase něco jiného a osobitého.

Jul 14

RECENZE: Když život na autopilota promění stalking v lásku

iDNES.cz / Kultura

Hvězda mladší německé literatury Judith Hermannová se po třech veleúspěšných sbírkách povídek přihlásila s prvním románem. Dala mu zvláštní název Počátek veškeré lásky a napsala ho na aktuální téma – stalking, respektive jeho rub, kterým…

May 27

RECENZE: Nejen Plodková a Majer hrají křehce o lásce ve dvou patrech

iDNES.cz / Kultura

Obvinit zatím poslední premiéru pražského Divadla Na zábradlí z toho, že zařadila „jen další kus“ tvůrčího dua Jan Mikulášek – Dora Viceníková, by bylo příliš jednoduché.

May 6

RECENZE: V Národním hrají o lásce pod gilotinou. Skončil pod ní autor

iDNES.cz / Kultura

Národní divadlo se rozhodlo po 119 letech uvést operu Andrea Chénier od italského skladatele Umberta Giordana. Dalo by se tedy předpokládat, že k tomu mělo zcela mimořádné důvody, to znamená především výjimečné obsazení.

Feb 21

RECENZE: Nejlepší britský film líčí lásku Itala k Irce v Brooklynu

iDNES.cz / Kultura

Kam se hrabe veškerá globalizace na filmový svět! Tři oscarové nominace i cenu Britské filmové akademie za nejlepší britský film roku má romantické drama Brooklyn, vstupující do našich kin.

Dec 7

RECENZE: Komedie Trable o Vánocích slzavě opisuje Lásku nebeskou

iDNES.cz / Kultura

Distributor slibuje skvěle obsazenou komedii, recenze v St. Louis Post-Dispatch ji označila za nejdepresivnější vánoční film všech dob. Snímek Trable o Vánocích nyní přichází do našich kin.

Oct 30

RECENZE: Co poničila vlezprdelní láska k SSSR a co Klausův korupčland

iDNES.cz / Kultura

Spisovatel Jiří Kratochvil nepolevuje ve svém autorském tempu ani po pětasedmdesátce. Dál vydává každoročně novou knížku: jednou román, jindy novelu, povídky, divadelní hry, eseje. Nejnovější titul Lůžko je rozestlané shrnuje jedenadvacet…

Sep 7

RECENZE: Dýdžej místo Travolty? Efron má lásku v rytmu duc duc

iDNES.cz / Kultura

Přátelství, to je někdy víc než láska, mohl by s dávným šlágrem zpívat Zack Efron coby dýdžej volící mezi kamarádem, jeho dívkou a vlastní dráhou. Kdyby však uznával i melodii, nejen rytmus.

Jun 18

RECENZE: Franz Ferdinand se spojili se Sparks a výsledkem je zábava

iDNES.cz / Kultura

Krok, pro který se rozhodla skotská indie-popová kapela Franz Ferdinand, patří mezi ty nečekané. Zkraje roku se frontman Alex Kapranos ukázal na pódiu jako host americké synthi-popové formace Sparks a brzy společně založili „superskupinu“…