English

Moskva může dobýt Kyjev, ale ne celou zemi, říká bývalý ukrajinský ministr

Seznam Zprávy

Ve čtvrtek Moskva spolu s Minskem zahajuje rozsáhlé vojenské cvičení na dostřel od Kyjeva. Podle bývalého ukrajinského ministra obrany Andrije Zahorodňuka je právě hlavní město v ohrožení, celou zemi však dle něj Rusko neovládne.

More from Seznam Zprávy

Jun 7

Moskva tvrdí, že Kyjev použil americké zbraně k útoku na civilní cíle v Rusku

www.seznamzpravy.cz

Kreml obvinil USA, že nesou zodpovědnost za smrt žen a dětí v Belgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou. Rusko rozhořčeně reaguje na rozhodnutí, kterým Západ povoluje Ukrajině použít jím dodané zbraně k útokům na ruské území.

Feb 21

Největší kolumbijská gerila oznámila přerušení mírových jednání s vládou

www.seznamzpravy.cz

„Aniž by to byla naše odpovědnost, rozhovory mezi ELN a vládou zamrzly, až do chvíle, než bude vláda ochotna respektovat své závazky,“ uvedla největší kolumbijská gerila Vojsko národního osvobození. Jednání trvalo od roku 2022.

Jan 25

Záhada pádu vojenského letounu v Rusku. Kyjev i Moskva žádají odpovědi

Seznam Zprávy

Moskva svolala mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, Kyjev volá po mezinárodním vyšetřování. Přesvědčivé důkazy o pádu ruského letadla v Bělgorodské oblasti zatím nepředložila ani jedna strana.

Jun 16

Rakety jako vzkaz Africe. Do Kyjeva za zvuku sirén přijela mírová delegace

Seznam Zprávy

Ukrajina hlásí velký raketový útok ze strany Ruska, hlavním městem země znějí sirény. K událostem dochází v době, kdy do země dorazila africká mírová delegace.

Feb 18

Mírová jednání mezi Kyjevem a Moskvou vypadala nadějně. Pak přišla Buča

Seznam Zprávy

Absurdní požadavky ze strany ruské delegace či změna přístupu po masakru v Buči. Ruský nezávislý server Meduza popsal zákulisí jednání probíhajících mezi Kyjevem a Moskvou.

Feb 2

Rusko chystá velkou ofenzivu. Začít by mohla v den výročí invaze, míní Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinský ministr obrany varuje před novou velkou ofenzívu. Rusko by ji podle něj mohlo zahájit už 24. února, tedy v den prvního výročí invaze na Ukrajinu. Pro potenciální útok prý Moskva zmobilizovala na 500 000 vojáků.

Dec 29

My ani Rusko na útok nemáme, tvrdí Kyjev. Moskva ale hromadí síly v Luhansku

www.seznamzpravy.cz

Válka zamrzla a nikdo teď nemá kapacitu na útok, řekl v rozhovoru pro BBC šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Rusové se mezitím seskupují v Luhansku, podle amerického Institutu pro studium války možná právě k útoku.

Dec 5

Moskva obvinila Kyjev z útoků na dvě ruská letiště

www.seznamzpravy.cz

Moskva obvinila Ukrajinu z pokusu o provedení dronového útoku na dvě ruská armádní letiště. Ruská protivzdušná obrana sice drony sestřelila, při útoku ale údajně zemřeli tři ruští vojáci.

Nov 9

Bez Putina? Zelenskyj po tlaku USA upustil od podmínky pro mírová jednání

Seznam Zprávy

Americký deník Politico s odkazem na své zdroje v Bílém domě popisuje, co stálo za změnou kurzu Kyjeva. Ukrajinský prezident poprvé připustil, že s Moskvou může jednat i bez sesazení ruského vůdce.

Nov 6

Nezakazujte jednání s Ruskem úplně, žádají Kyjev Američané

www.seznamzpravy.cz

Spojené státy podle zpráv v tisku tlačí na Kyjev, aby projevil ochotu jednat s Ruskem i za Putinovy vlády. Důvodem jsou obavy o udržení podpory spojenců.

Oct 24

Rusko už zas blokuje vývoz obilí, volá Kyjev. Letní dohodu Moskva kritizuje

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina kritizuje Rusko z porušování dohody o vývozu ukrajinského obilí z léta tohoto roku. O jejím prodloužení se bude brzy jednat. Do budoucích rozhovorů může promluvit i problém íránských dronů.

Sep 29

Na ruskou anexi zareagujeme tvrdě, varoval Moskvu Zelenskyj

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že Ukrajina zareaguje „velmi tvrdě“ na pokus Ruska anektovat další části jejího území.

Aug 22

Rusko teď vylučuje mírovou dohodu s Ukrajinou

www.seznamzpravy.cz

Rusko očekává dlouhý konflikt s Ukrajinou, prohlásil stálý představitel Ruska při OSN Gennadij Gatilov. Zároveň obvinil Západ, že brání diplomatickému řešení války.

May 28

Moskva je připravená pokračovat v mírových rozhovorech, tvrdí Putin

Seznam Zprávy

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Apr 14

Online: Křižník Moskva se potopil, potvrdilo Rusko

www.seznamzpravy.cz

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Mar 23

Co píší v Rusku: Čistka v ruské bezpečnostní radě za podpis mírového dopisu

www.seznamzpravy.cz

Den po dni sledujeme, čemu a jak se věnují ruská média. Smyslem je přinést vhled do toho, na jaké informace narazí ruský čtenář, když otevře domácí zdroje. Ukázku, jak pracuje ruská propaganda.

Mar 9

Jednání ministrů Ukrajiny a Ruska je pro Moskvu porážka, říká bývalý diplomat

Seznam Zprávy

„Rusko využívá Turecko proti Západu. Velice se mu hodí, že člen NATO vystupuje tímto disidentským způsobem,“ komentuje pro SZ turkolog Tomáš Laně postoj Ankary k válce na Ukrajině. Turecko teď bude hostit rozhovory obou zemí.

Jun 30

Ukrajinští vojáci ukázali, jak ruští separatisté porušují mírové dohody

Seznam Zprávy

Zástupci ukrajinské armády na východě Ukrajiny tvrdí, že zde separatisté podporovaní Ruskem používají zbraně, které byly zakázány dohodami o zastavení bojů podepsanými v Minsku.

Sep 12

Historický milník. Afghánci zahájili mírová jednání s Tálibánem

Seznam Zprávy

Představitelé afghánské vlády zahájili mírové rozhovory s Tálibánem. Jednání mezi vládou v Kábulu a povstaleckým hnutím jsou součástí dohody, kterou v únoru s radikální skupinou uzavřely Spojené státy.

May 15

Stáhněte zprávy o mrtvých v Rusku, nebo uvidíte, vyhrožuje Moskva

www.seznamzpravy.cz

Britský deník Financial Times si spolu s americkým listem The New York Times vysloužily kritiku přímo od ruského ministerstva zahraničí i výhrůžku od poslance Státní dumy. Moskvě se nelíbí jejich články o počtu obětí covid-19.