English

Moskva drží Kyjevské finančně pod krkem

www.tyden.cz

Rusko může Ukrajinu kdykoli finančně vyřídit. Než se Ukrajinci roku 2013 vzbouřili proti prezidentovi Viktoru Janukovyčovi, půjčil si později svržený politik od Ruska ještě tři miliardy dolarů (asi 74 miliard korun). Kyjev by je měl vrátit…

More from tyden.cz

Jun 25

Rusko a Ukrajina si vyměnily po 90 válečných zajatcích, uvedla Moskva

Týden.cz

Z ukrajinského zajetí se do Ruska vrátilo 90 ruských vojáků a také Rusko předalo Ukrajině 90 válečných zajatců, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany podle agentur. Výměnu zajatců podle ministerstva zprostředkovaly Spojené arabské…

Jun 2

Zelenskyj dnes obvinil Čínu, že pomáhá Rusku narušit chystanou mírovou konferenci chystanou ve Švýcarsku

Týden.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes obvinil Čínu, že využíváním svého vlivu v regionu pomáhá Rusku narušit mírovou konferenci chystanou ve Švýcarsku, píše agentura AP. Na bezpečnostním fóru Šangri-la konaném v Singapuru naléhal…

Mar 22

Rusko podniklo rozsáhlý úder na Ukrajinu, podle Kyjeva mířilo na energetiku

Týden.cz

Rusko v noci podniklo rozsáhlý vzdušný úder na ukrajinský energetický sektor, jde o jeden z největších takových útoků v poslední době, uvedl podle serveru Ukrajinska pravda ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko. Na některých…

Apr 7

Kyjev: Rusko chce celou Ukrajinu; teď vyčkává a hledá způsob, jak vyhrát

Dlouhodobým záměrem Ruska je zmocnit se celé Ukrajiny, ačkoliv nyní je jeho pozornost upřena na východ země. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek řekla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

Mar 3

Číňané na znamení podpory Ruska v konfliktu s Ukrajinou kupují ruskou čokoládu

Ruský internetový obchod na čínské platformě pro elektronické obchodování JD.com poděkoval čínským zákazníkům za podporu, protože vykoupili většinu nabízeného zboží, včetně čokolády a změkčovačů tkanin.

Mar 3

Škoda Auto zastaví kvůli ruské invazi na Ukrajinu veškeré aktivity v Rusku

Týden.cz / Byznys

Automobilka Škoda Auto kvůli ruské invazi na Ukrajinu zastaví veškeré své aktivity v Rusku. Přeruší výrobu ve svých ruských závodech v Kaluze a Nižném Novgorodu, zastaví i export vozů do země.

Feb 25

Rusko tvrdí, že je připraveno jednat s Kyjevem, až Ukrajina složí zbraně

Týden.cz

Moskva je připravena vyjednávat s Kyjevem teprve poté, až Ukrajina složí zbraně, uvedl v pátek šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Feb 23

Ukrajina povolává do armády zálohy; Kyjev radí občanům necestovat do Ruska

Ukrajina od středy povolává do armády zálohy. Týká se to rezervistů ve věku od 18 do 60 let, informovala agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na ukrajinskou armádu.

May 21

Ukrajina zvažuje referendum o mírové smlouvě s Ruskem

Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hodlá případnou mírovou smlouvu s Ruskem předložit ke schválení všelidovému referendu. Řekl to v úterý ve vysílání televize 112 Ukrajina. Smlouva by se podle předpokladů měla týkat urovnání…

Nov 3

Rusko se snaží domluvit mírové jednání o situaci v Afghánistánu

Týden.cz

Rusko bude hostit mírová jednání mezi afghánskou vládou a islámským radikálním hnutím Tálibán, jichž se 9. listopadu zúčastní zástupci obou stran. Oznámilo to ruské ministerstvo zahraničí.

Aug 30

Rána pro mírové řešení? Západ zaútočí na Sýrii, tvrdí Rusko

Rusko tvrdí, že se Západ chystá k novému útoku proti Sýrii. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová varovala, že "potenciální agrese Západu proti Sýrii" by přinesela nevyhnutelné důsledky a představovala by ránu jak pro mírové řešení…

Feb 13

Havárie letadla: Ukrajina pomůže Rusku s vyšetřováním

Ruští experti začali zkoumat záznam dvou černých skříněk z letounu An-148, který se v neděli zřítil nedaleko Moskvy a v jehož troskách zahynulo 71 lidí.

Jan 27

Syrská opozice chystá bojkot mírových rozhovorů v Rusku

Syrská opoziční vyjednávací komise (HNC) bude bojkotovat mírové rozhovory plánované v příštím týdnu v ruském letovisku Soči. Komise to uvedla po skončení devátého kola diplomatických rozhovorů o syrském konfliktu organizovaných OSN ve…

Oct 26

Výbuch v Kyjevě. Šlo o terorismus, tvrdí Ukrajina. Obviňuje Rusko

Nejméně jeden člověk přišel o život při pokusu o atentát na ukrajinského poslance Ihora Mosijčuka, sám poslanec z útoku vyvázl se zraněním.

Sep 17

Moskva odmítá mírové síly OSN na rusko-ukrajinské hranici

Týden.cz

Návrh Spojených států, aby mírové síly OSN, jež by měly být vyslány na východ Ukrajiny, byly rozmístěny i na hranicích s Ruskem v neděli důrazně odmítla předsedkyně horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková.

Aug 15

Napětí mezi Kyjevem a Moskvou může uškodit ratingu Ruska

Týden.cz / Byznys

Další eskalace napětí mezi Ruskem a Ukrajinou by mohla uškodit ruskému úvěrovému ratingu. Uvedla to dnes mezinárodní ratingová agentura Moody's Services. Schopnost Ruska splácet své dlouhodobé závazky hodnotí nyní tato agentura známkou Ba1…

Jun 29

Za popírání "mírové role" ruských vojáků hrozí v Podněstří vězení

Podpisem "prezidenta" Jevgenije Ševčuka vstoupil v separatistickém Podněstří v platnost zákon, který trestá až sedmi lety vězení popírání "mírotvorné role" ruských vojáků rozmístěných v této ruskojazyčné enklávě.

May 1

Putin dle Kyjeva souhlasí s mírovou misí, Kreml to popírá

www.tyden.cz

Kreml popřel zprávu Kyjeva, že ruský prezident Vladimir Putin souhlasí s možností vyslat na východní Ukrajinu mírové sbory. V noci na pátek o údajném Putinově postoji informovala kancelář ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Feb 20

Zaorálek: Rusko zablokuje vyslání mírových sil na Ukrajinu

www.tyden.cz

Rusko v Radě bezpečnosti OSN zablokuje žádost Kyjeva o vyslání mírových sil na východ Ukrajiny, debata o tom je proto zbytečná. V České televizi to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Feb 19

Zpráskaný Porošenko zve na Ukrajinu mírové síly

www.tyden.cz

Po debaklu u Debalceve schválila ukrajinská bezpečnostní rada státu v noci na čtvrtek návrh prezidenta Petra Porošenka pozvat do země mezinárodní mírové jednotky. Oznámil to tajemník rady Oleksandr Turčynov.