English

Útěk davů z Ramádí před islamisty. Obavy z léčky

Irácká armáda podpořená šíitskými milicemi na jedné straně a radikálové Islámského státu na straně druhé se intenzivně připravují na nový boj o město Ramádí, které islamisté dobyli v neděli. Z tohoto správního centra provincie Anbár už od…

More from Týden.cz / Zahraničí

Nov 23

Irácká armáda zahájila poslední operaci proti IS

Irácká armáda zahájila vojenskou operaci proti zbytkům oddílů Islámského státu. Ve svém prohlášení oznámila, že jde o poslední akci, která má členy IS vytlačit z oblasti u syrské hranice. Ve všech větších městech v Iráku už byl IS poražen.

Nov 17

Irácká armáda dobyla Rávu, poslední město v rukou IS

Irácká armáda oznámila, že u syrské hranice v pátek dobyla město Ráva, které bylo označováno za poslední útočiště členů radikální organizace Islámský stát v Iráku. Irácké síly "zcela osvobodily Rávu a vztyčily iráckou vlajku nad jejími…

Nov 3

Irácká armáda pronikla do jedné z posledních bašt IS

Irácká armáda pronikla do města Káim, jednoho z posledních míst v Iráku, které stále ještě kontroluje teroristická organizace Islámský stát (IS).

Aug 28

Irácká armáda dobývá území IS. Boje probíhají nyní u Tall Afaru

Irácká armáda a šíitské milice se v pondělí střetly s radikály ze samozvaného Islámského státu poblíž severoiráckého města Tall Afar. Jde podle o jednu z posledních pozic IS v Iráku, osvobození Tall Afaru irácká média oznámila v neděli.

Mar 5

Irácká armáda obnovila útoky v západní části města

Jednotky irácké armády obnovily podle armádního mluvčího útoky na pozice radikálů z organizace Islámský stát v západní části Mosulu. Od počátku operací s cílem osvobodit největší město na severu Iráku už muselo podle nedělní zprávy…

Feb 14

Irácká armáda zabila 13 velitelů IS, šla po vůdci Bagdádím

Irácké letectvo při útoku na pozice Islámského státu na západě Iráku zabilo 13 velitelů této organizace a desítky dalších jejích členů.

Feb 13

Irácká armáda zabránila bojovníkům IS prchnout do Sýrie

Irácké provládní síly zabránily zhruba 200 bojovníků radikálního Islámského státu (IS) opevněným v městě Tal Afar západně od Mosulu na severu země uprchnout do sousední Sýrie.

Jan 8

IS ustupuje. Irácká armáda v Mosulu postoupila až k Tigrisu

Irácká armáda v bojích o severoirácké město Mosul pokročila až k řece Tigris. Boje se tak posunuly do historické části města.

Dec 10

Irácká armáda vyslala po ofenzivě IS posily na východ Mosulu

Irácká armáda poslala nové síly do východní části města Mosul, o které od října svádí tvrdé boje s radikály z takzvaného Islámského státu (IS).

Dec 8

"Otevřely se brány pekla!" Irácká armáda ustupuje před IS

Irácká armáda se musela kvůli silnému protiútoku radikálů stáhnout z blízkosti řeky Tigris v Mosulu. V úterý vojáci obsadili nemocnici Salám, což bylo považováno za jeden z největších úspěchů bojů o Mosul, které trvají od října.

Nov 13

Irácká armáda dobyla starobylé město Nimrúd ovládané IS

www.tyden.cz

Irácké jednotky osvobodily starověké město Nimrúd, které dva roky ovládal Islámský stát (IS), oznámila irácká armáda. Nimrúd leží asi 30 kilometrů od města Mosul, o který svádí irácká armáda těžké boje s islámskými radikály od října.

Nov 1

Irácká armáda dobyla první strategickou budovu v Mosulu

Irácké speciální jednotky v úterý vstoupily do budovy státní televize na východním předměstí Mosulu, uvedl irácký generál. Od začátku ofenzivy před více než dvěma týdny tak získaly první důležitou budovu ve městě, které drží v rukou…

Jun 26

Irácká armáda hlásí úplné dobytí města Fallúdža

Irácké jednotky v neděli dobyly poslední čtvrť, kterou ve městě Fallúdža ještě drželi bojovníci Islámského státu (IS). Sdělil to velitel fallúdžské operace generálporučík Abdal Vaháb Saadí, který zároveň oznámil vítězné ukončení bitvy o…

Jun 18

Rána pro IS. Irácká armáda dobyla zpět město Fallúdža

Irácký premiér Hajdar Abádí oznámil vítězství vládních sil nad radikály z organizace Islámský stát ve městě Fallúdža. Armáda se nyní zaměří na dobytí Mosulu, druhé islamistické bašty v Iráku.

Apr 3

Syrské síly dobyly na IS další město, Iráčané se vrací do Ramádí

Syrské vládní síly zaznamenaly další úspěch v tažení proti extremistům z Islámského státu (IS). Týden po dobytí historické Palmýry vojáci získali plně pod kontrolu i město Karjatajn, jednu z posledních bašt islamistů v centrální provincii…

Mar 24

Irácká armáda vyrazila dobýt Mosul z rukou IS

Dlouho očekávaná vojenská operace s cílem dobýt zpět severoirácké město Mosul z rukou bojovníků organizace Islámský stát začala. Irácké jednotky získaly kontrolu nad několika vesnicemi na předměstí města Machmúr východně od Mosulu.

Dec 28

Irácká armáda vyhnala islamisty z Ramádí

Týden.cz

Irácké město Ramádí bylo zcela osvobozeno od ozbrojenců z hnutí Islámský stát (IS), řekl mluvčí armády. Nad vládními budovami v centru města pak zavlála irácká vlajka.

Dec 27

Irácká armáda vyčistila od islamistů vládní čtvrť v Ramádí

Irácká armáda získala kontrolu nad vládními budovami v centru města Ramádí a porazila ozbrojence z hnutí Islámský stát, uvedl armádní mluvčí.

Dec 22

Útok na Ramádí začal. Irácká armáda zahájila ofenzivu proti IS

Týden.cz

Irácká armáda zahájila ofenzivu proti radikální organizaci Islámský stát a pokusí se dobýt centrum strategického města Ramádí. Oznámil to mluvčí irácké protiteroristické jednotky. Útok se dlouho připravoval.

May 23

Irácká armáda zahájila bitvu o Ramádí obsazené islamisty

Irácká armáda se šíitskými milicemi zahájila bitvu o město Ramádí na západě země, které minulou neděli obsadili ozbrojenci z Islámského státu.