English

Ať EU penězi zadrží a udrží uprchlíky už v Turecku, žádají Chorvati

Týden.cz

Mimořádná schůzka prezidentů a premiérů Evropské unie k nynější migrační krizi v Bruselu.

More from Týden.cz

Oct 18

Evropská dohoda s Tureckem vázne. Zpět se vrátí jen menšina migrantů

Týden.cz

Dva roky starou dohodu mezi Evropskou unií a Tureckem o vracení migrantů, kteří po překročení řeckých hranic nezískají azyl, se zatím daří naplňovat jen velmi pomalu. Od března 2016, kdy dohoda vstoupila v platnost, řecké úřady vrátily do…

Jun 28

Lídři EU vzhlížejí k Africe. Dohoda by mohla vyřešit krizi

Evropská unie by se měla pokusit uzavřít s africkými státy kvůli migraci dohody podobné té, která na jaře 2016 prakticky zastavila migrační tlak na Balkáně.

Jan 12

Pozitivní zpráva pro EU. Brusel si pochvaluje dohodu v Německu

Týden.cz / Domácí

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v pátek v Sofii uvítal ranní zprávu z Německa, že CDU, CSU a SPD dokázaly najít základ pro budoucí rozhovory o německé vládní koalici.

May 17

Šéf OSN: EU by se měla chopit vedoucí role v migrační krizi

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval Evropskou unii, aby se chopila vedoucí role ve zvládání migrace, řešení světových konfliktů i ochraně lidských práv. Učinil tak v projevu předneseném před poslanci Evropského parlamentu na…

Mar 20

Přehodnoťte migrační dohodu s Tureckem! žádají Bulhaři EU

Bulharsko, které sousedí s Tureckem, naléhá na Evropskou unii, aby přehodnotila svou dohodu s Ankarou o uprchlících, řekla bulharská viceprezidentka Ilijana Jotovová během diskuse o budoucnosti EU.

Feb 19

Dohoda EU s Afghánistánem má usnadnit vyhošťování migrantů

Evropská unie uzavřela s Afghánistánem dohodu o spolupráci, jež by měla mimo jiné usnadnit vyhošťování afghánských migrantů, kteří neuspěli s žádostí o azyl.

Nov 18

Slováci nabídli EU "pružnou solidaritu" v migrační krizi

Svou alternativní představu "pružné solidarity" zemí Evropské unie v migrační krizi představilo ve čtvrtek večer členským státům nynější slovenské předsednictví unie.

Jul 28

Merkelová: EU nedělá v migrační krizi dost, ale zvládneme to

Týden.cz

Německo udělá všechno pro objasnění teroristických útoků z minulého týdne a pro dopadení lidí, kteří za nimi stáli. Na tiskové konferenci to dnes řekla kancléřka Angela Merkelová. V souvislosti s migrační krizí a s atentáty zopakovala své…

Mar 18

Lídři zemí EU a Davutoglu potvrdili dohodu o migraci

Týden.cz

Premiéři a prezidenti zemí Evropské unie a turecký premiér Ahmet Davutoglu potvrdili dohodu o vracení migrantů z řeckých ostrovů do Turecka. Na twitteru to oznámila litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová a informaci vzápětí potvrdil…

Mar 2

Turecko chce na summitu s EU říct, co dělá v migrační krizi

Opatření, která Turecko dělá ve snaze snížit počty nelegálních migrantů přeplouvajících Egejské moře do Řecka, začínají působit. Jejich plný efekt se ale ukáže až v delším časovém horizontu, řekl turecký velvyslanec při EU Selim Yenel.

Feb 16

Migrační krizi vyřeší jen jednotná EU, řekl Tusk v Praze

Týden.cz / Domácí

Migrační krizi může Evropská unie vyřešit jen v případě, když bude jednotná, uvedl po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) předseda Evropské rady Donald Tusk.

Jan 19

EU zastrašuje, v migrační krizi selhala, zuří Lékaři bez hranic

Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic (Médecins Sans Frontières - MSF) v úterý ostře kritizovala Evropskou unii za její údajné selhání v reakci na humanitární potřeby uprchlíků, žadatelů o azyl a migrantů v…

Dec 9

Brusel: My čekáme, že migranti vstoupí do EU nelegálně

Trvalý mechanismus přerozdělování uprchlíků by měl zohledňovat možnosti jednotlivých členských států Evropské unie. Kritérii by měl být například hrubý domácí produkt, míra nezaměstnanosti nebo počet imigrantů, které už daná země přijala.

Nov 25

EU má nejvyšší rozpočet v historii. I kvůli migrační krizi

Evropský parlament schválil kompromisní návrh rozpočtu EU na rok 2016. S částkou 155 miliard eur (4,2 bilionu Kč) v závazcích a 143,9 miliardy eur (3,9 bilionu Kč) v platbách, je dosud největší, jaký Evropská unie měla.

Nov 13

Evropská komise: Migrační krizi EU bez Turecka nevyřeší

Týden.cz / Domácí

Uprchlickou krizi Evropská unie nevyřeší bez Turecka, ale ani Turecko uprchlíky nezvládne bez spolupráce s unií. Řekl to místopředseda Evropské komise (EK) Frans Timmermans při zahájení druhého dne Pražského evropského summitu (PES), na…

Nov 3

Reagujte na migrační krizi, ať se toho zbavíme! burcují šéfové EU

Předsedové Evropské komise a Evropské rady Jean-Claude Juncker a Donald Tusk vyzvali ve společném dopise šéfy států a vlád zemí Evropské unie k rychlejší reakci na uprchlickou krizi.

Oct 30

Migrační krizi se Bruselu nedaří řešit, vadí Maďarům

Týden.cz

Evropská unie zatím nepřišla s žádným skutečně účinným opatřením, které by pomohlo zvládnout migrační krizi. Po jednání se svým řeckým protějškem Nikosem Kotziasem to dnes v Aténách řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Sep 17

Mimořádný summit EU kvůli migrační krizi bude ve středu

Lídři zemí Evropské unie se kvůli nynější migrační krizi mimořádně sejdou ve středu 23. září večer. Na twitteru to oznámil předseda jednání šéfů států a vlád zemí evropské osmadvacítky Donald Tusk.

Sep 7

Stop pokrytectví. Migrační krize je krizí evropské bezpečnosti

Pokud nás vyvádí z rovnováhy mrtvé dítě na pláži, proč nás z ní nevyvede jiné mrtvé dítě, ve vybombardovaném domě v Halabu v Sýrii? V čem je rozdíl? Ptá se americká publicistka, historička a nositelka Pulitzerovy ceny Anne Applebaumová v…

Jul 9

Jak se EU postaví k migrační krizi? ptají se Češi v Bruselu

Česko chce znát, co Evropská unie v následujících letech udělá pro zastavení nynější velké migrační vlny, řekl novinářům v Lucemburku český ministr vnitra Milan Chovanec.