English

Telička: Kritika z OSN za přístup k běžencům je z části oprávněná

Týden.cz / Domácí

Právní řád podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera nedovoluje vybírat od uprchlíků poplatky za ubytování a stravu v detenčních zařízeních. Dienstbier to uvedl v reakci na kritiku OSN vůči přístupu Česka k běžencům.

More from Týden.cz / Domácí

Nov 27

Dle lékařů vyjde lidská nadváha a obezita české zdravotnictví asi na 30 mld. Kč ročně

Týden.cz

Řešení problémů souvisejících s nadváhou a obezitou stojí podle lékařů české zdravotnictví asi 30 miliard korun ročně, celou ekonomiku pak zhruba 100 miliard korun. Připravují proto Národní program pro prevenci a léčbu obezity, informovali…

Mar 9

V české části Krkonoš stouplo lavinové riziko na nejzrádnější třetí stupeň

Lavinové nebezpečí v české části Krkonoš ve čtvrtek po vydatném sněžení v minulých dnech vzrostlo na třetí stupeň z pětidílné mezinárodní stupnice. Situace na horách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou.

Sep 15

České dráhy možná omezí část spojů na Slovensko

Týden.cz / Domácí

České dráhy možná po zavedení restrikcí pro cesty na Slovensko omezí část dálkové dopravy na Slovensko. Dopravce nyní jedná se svým slovenským partnerem o redukci vlaků. V současnosti však zatím zůstává provoz drah bez změn, v případě…

Sep 5

Babiš povede českou delegaci na VS OSN, chystá projev

Premiér Andrej Babiš i ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček budou zastupovat Českou republiku na zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů, které začne v New Yorku 17. září.

Feb 20

Petříček pojede na jednání Rady OSN pro lidská práva

Týden.cz / Domácí

Ministr zahraničí Tomáš Petříček se příští týden zúčastní prvních dnů jednání Rady OSN pro lidská práva, jejímž členem se od letoška na tříleté období stalo i Česko.

Jun 20

Sdílíme výhrady USA k Radě OSN pro lidská práva, reaguje Česko

Týden.cz / Domácí

Vystoupením Spojených států z Rady OSN pro lidská práva ztrácí Česko důležitého partnera při ochraně lidských práv a základních svobod ve světě.

May 19

Část českých politiků považuje Benešovy dekrety za překonané

Týden.cz / Domácí

Podle části českých politiků by se již otázky takzvaných Benešových dekretů neměly z minulosti vytahovat. Někteří politici je považují za vyhaslé, další kritizují opětovné otevírání tématu. Neshodnou se, nakolik ovlivňují česko-německé…

Nov 5

O zimní údržbu části českých silnic se postarají soukromé firmy

Silničáři v Česku jsou na příchod zimy připraveni. Ve skladech mají desetitisíce tun posypových materiálů a leckde čeká na svůj první výjezd i nová nebo vylepšená technika. V některých krajích budou letos zimní údržbu hlavních tahů…

Aug 2

U českých hranic s Německem zadrželi auto s běženci

Německá policie zadržela nedaleko českých hranic vůz s migranty z Iráku a Sýrie. Na tureckého řidiče, který skupinu 14 uprchlíků vezl z Rumunska do Německa, soud uvalil vazbu.

Jun 9

"Inspirativní." Netanjahu ocenil českou kritiku UNESCO

www.tyden.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v dopise prezidentovi Miloši Zemanovi ocenil český Parlament za kritiku UNESCO kvůli Jeruzalému. Šlo podle něj o statečnou a inspirativní rezoluci.

Dec 29

Každé třicáté dítě, které se v Česku narodí, nemá české občanství

Týden.cz / Domácí

Každé třicáté dítě, které se v Česku narodí, nemá české občanství. Téměř každé sté děvče či chlapec, který přišel loni v České republice na svět, má vietnamské rodiče. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Od roku 1995 do konce…

Dec 9

Muslimové v Česku čelí útokům. Jsou vzdělanější než česká populace

Týden.cz

Muslimská komunita v Česku je mnohotvárnější a etnicky pestřejší, než jak ji vidí většinová společnost. Její členové se také liší v přístupu k víře a pravidlům.

Mar 16

"Zásah proti běžencům v Makedonii? Chválí nás!" Česká policie vs. aktivistka

Týden.cz

Během pondělního zásahu proti běžencům na makedonsko-řecké hranici postupovali čeští policisté standardně, uvedlo Policejní prezidium. Odmítlo kritiku zadržené rakouské aktivistky Fanny Müllerové-Uriové, která si na chování českých…

Feb 23

České matky hájí Norsko: Pro výchovu je lepší než Česko

Týden.cz / Domácí

Poté, co norské úřady odebraly děti Češce Evě Michalákové, se Norsko stalo zemí, kam se mnoho Čechů bojí se svými potomky vydat na dovolenou, natožpak v této zemi žít. Na internetu se objevila řada varování, jak předejít případnému…

Feb 5

Za kritiku USA kvůli Fajádovi prý může chyba české diplomacie

Ostrá reakce Spojených států na rozhodnutí české vlády nevyhovět žádosti USA o vydání Libanonce Alího Fajáda je podle většiny expertů důkazem, že Česko své rozhodnutí s Američany neprojednalo.

Nov 16

Dienstbier: Je nemožné vzdát se kvůli bezpečnosti lidských práv

Týden.cz / Domácí

Podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera je nemožné, aby se Evropa po teroristických útocích vzdala v zájmu větší bezpečnosti svých svobod a lidských práv. Zajistit se musí obojí - ochrana obyvatel i lidská práva.

Oct 22

Telička: Kritika z OSN za přístup k běžencům je z části oprávněná

Týden.cz / Domácí

Právní řád podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera nedovoluje vybírat od uprchlíků poplatky za ubytování a stravu v detenčních zařízeních. Dienstbier to uvedl v reakci na kritiku OSN vůči přístupu Česka k běžencům.

Sep 26

Každé 40. dítě narozené v Česku nemá české občanství

Týden.cz / Domácí

Každé čtyřicáté dítě, které se v Česku v posledních deseti letech narodilo, nemělo české občanství. Od roku 2004 do loňska přišlo v ČR na svět 28.550 cizinců a cizinek.

Sep 16

Dienstbier: Česko je schopno přijmout až 15 tisíc uprchlíků

Týden.cz / Domácí

Česko by bylo v tuto chvíli podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) schopno i s pomocí firem přijmout 7 až 15 tisíc uprchlíků. Republika by měla být solidární a nabídnout zemím s největším náporem běženců nabídnout pomoc…

Sep 2

Běžence označují jako dobytek na porážku, zní kritika ČR

Týden.cz

Šéf svazu italských židovských organizací Renzo Gattegna ostře odsoudil číselné značení běženců v České republice. Uvedla to agentura ANSA, podle níž to Gattegnovi připomíná holokaust.