English

Ať Turecko ihned stáhne armádu! Irák se obrátil na RB OSN

Týden.cz

Irák předal Radě bezpečnosti OSN dopis, v němž si stěžuje na přítomnost turecké armády v zemi a žádá okamžité, bezpodmínečné stažení tureckých vojáků z Iráku.

More from Týden.cz

Mar 23

Islámský stát (IS) ovládal v Iráku a Sýrii území o rozloze Maďarska

Základní údaje o teroristické organizaci Islámský stát (IS), která byla před pěti lety (23. března) poražena na posledním zbytku svého území na východě Sýrie (to znamenalo definitivní konec samozvaného chalífátu, který IS vyhlásil v červnu…

Dec 3

Teroristé z IS ohrožují Kurdy v Iráku

Teroristická organizace Islámský stát (IS), poražená v Iráku už před dvěma lety, nyní ohrožuje vesničany v iráckých kurdských oblastech

Aug 7

Islámský stát v Sýrii i Iráku obnovuje síly

Teroristická organizace Islámský stát využívá stahování amerických vojáků ze Sýrie, aby tam obnovila své síly. Uvádí to poslední pravidelná zpráva generálního inspektora pro ministerstvo obrany USA, který dohlíží na operace Pentagonu.

Aug 8

Americký senátor předal Putinovi dopis od Trumpa

Americký senátor Rand Paul při nedávné návštěvě Moskvy předal ruské straně dopis prezidenta Donalda Trumpa.

Jul 25

Islámský stát v Iráku se chová jako guerilla

Týden.cz

Teroristická organizace Islámský stát, jejíž porážku v Iráku loni oznámila irácká vláda, začala využívat partyzánskou taktiku s cílem podlomit autoritu úřadů. V uplynulých měsících se tak znásobil počet vražd a únosů.

Jul 21

Islámský stát kontroluje desetinu území Iráku

Osvobození severoiráckého Mosulu je dosažitelné, ale operaci je třeba pečlivě připravit. Ve Washingtonu to řekl zmocněnec USA v koalici, která bojuje proti Islámskému státu (IS), Brett McGurk.

May 15

IS zaútočil na továrnu v Iráku, zemřelo 11 lidí

Při sebevražedných útocích na státní továrnu severně od Bagdádu zahynulo 11 lidí. Oznámila to policie, podle níž bylo při útocích také 21 osob zraněno.

May 5

Nejnebezpečnější australský přívrženec IS zabit v Iráku

Nejnebezpečnější známý australský přívrženec hnutí Islámský stát byl zabit při americkém leteckém úderu v Iráku. Čtyřiadvacetiletý Neil Prakash vyznával buddhismus, než v roce 2012 konvertoval k islámu a o rok později odcestoval do Sýrie.

May 3

Americký voják zahynul v Iráku při boji proti IS

Na severu Iráku u města Irbíl zahynul americký voják. Na návštěvě Německa to oznámil americký ministr zahraničí Ash Carter. List The Wall Street Journal s odvoláním na Pentagon napsal, že je to první americký voják z nynější asistenční…

Apr 26

Irák varuje: Teroristé IS chtějí zaútočit na Stockholm

Irácké bezpečnostní služby varovaly, že do Švédska pronikla skupina sedmi až osmi bojovníků Islámského státu a plánuje udeřit na civilní cíle v metropoli Stockholmu.

Jan 8

Poprask u džihádistů. V Iráku zraněn významný člen IS

V bojích v Iráku byl zraněn mluvčí organizace Islámský stát abú Muhammad Adnání. Ve svém prohlášení to oznámila irácká vláda. Ze severu Iráku přišla zpráva o bojích turecké armády s IS o tábor Bašika, kde Turci mají cvičit irácké…

Dec 11

Valls: IS musíme zničit v Sýrii a Iráku, ale i v Libyi

Organizaci Islámský stát bude třeba zničit nejen v Sýrii a v Iráku, ale nepochybně také v Libyi. V rozhovoru poskytnutém rádiu France Inter to uvedl francouzský premiér Manuel Valls.

Dec 7

Turecko: Své vojáky v Iráku chráníme před IS, Bagdád to ví

Irácký premiér Hajdar Abádí Turecko žádal několikrát o aktivnější podporu v boji proti radikálům z Islámského státu.

Dec 5

Je to invaze. Irák žádá okamžité stažení tureckých vojáků

Irák prohlásil, že proniknutí tureckých vojáků na sever provincie Ninive bylo narušením jeho svrchovanosti. Bagdád vyzval turecké síly k okamžitému stažení. Úřad iráckého premiéra hovoří o vstupu "zhruba jednoho ozbrojeného praporu"…

Oct 25

Blair: Invaze USA do Iráku přispěla ke vzestupu IS

Americká invaze do Iráku v roce 2003 je spoluzodpovědná za vzestup radikální organizace Islámský stát. V rozhovoru poskytnutém americké televizní stanici CNN to uvedl bývalý britský premiér Tony Blair a za některé tehdejší chyby Londýna se…

Sep 27

Rusové se zapojují do spolupráce proti IS i v Iráku

www.tyden.cz

Velitelství irácké armády potvrdilo zpravodajskou a bezpečnostní spolupráci v Bagdádu s Ruskem, Íránem a Sýrií, která má být zaměřena proti Islámskému státu.

Aug 23

Desítky mrtvých vojáků při útoku Islámského státu v Iráku

www.tyden.cz

Po útoku ozbrojenců z hnutí Islámský stát padlo v neděli v západoirácké provincii Anbár dalších nejméně 23 iráckých vojáků a členů místních provládních milic.

Jul 13

OSN: V bojích s IS zahynulo v Iráku už 15 tisíc civilistů

www.tyden.cz

Přinejmenším 15 tisíc civilistů zahynulo a dalších 30 tisíc bylo od počátku loňského roku v Iráku zraněno v bojích s radikální organizací Islámský stát.

May 4

Novým šéfem armády je Bečvář, Pavel mu předal funkci

www.tyden.cz

Nový náčelník generálního štábu Josef Bečvář na pražském Vítkově slavnostně převzal od svého předchůdce Petra Pavla funkci. Nad památníkem poté přeletěly dvě stíhačky Gripen a transportní letoun CASA.

Feb 9

Irák chystá pozemní ofenzivu proti Islámskému státu

www.tyden.cz

Irácké síly v nejbližších týdnech podniknou pozemní ofenzivu proti Islámskému státu. V neděli to v jordánském Ammánu prohlásil americký koordinátor mezinárodní koalice proti IS John Allen. Koalice vedená Američany má operaci poskytnout…