English

Boje o Palmýru: Rusko pokračuje v podpoře syrské armády

Týden.cz

Ruská letadla nadále pomáhají syrské armádě, která se v těchto dnech snaží znovu dobýt syrské město Palmýra z rukou teroristické organizace Islámský stát.

More from Týden.cz

Mar 23

Islámský stát (IS) ovládal v Iráku a Sýrii území o rozloze Maďarska

Základní údaje o teroristické organizaci Islámský stát (IS), která byla před pěti lety (23. března) poražena na posledním zbytku svého území na východě Sýrie (to znamenalo definitivní konec samozvaného chalífátu, který IS vyhlásil v červnu…

Oct 8

Syrská armáda obklíčila bojovníky Islámského státu

Týden.cz

Syrská armáda a její spojenci obklíčili bojovníky z takzvaného Islámského státu ve městě Majádín ležícím nedaleko Dajr az-Zauru na východě země. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na nejmenovaný armádní zdroj.

Sep 4

Syrská armáda dobývá další město, které je pod nadvládou IS

Syrská armáda a její spojenci se dostali na okraj východosyrského města Dajr az-Zaur, které z velké části ovládá organizace Islámský stát (IS).

Jul 14

Armáda USA zabila šéfa Islámského státu v Afghánistánu

Šéfa Islámského státu (IS) v Afghánistánu Abú Saída zabil v úterý americký vojenský úder, oznámil Pentagon.

Jun 3

Schyluje se k bitvě o Rakku, "hlavní město" Islámského státu

Operace s cílem osvobodit město Rakka, které je baštou Islámského státu v Sýrii, bude zahájena v příštích několika dnech. V sobotu to oznámil mluvčí kurdských milicí YPG, které podporuje mezinárodní koalice.

May 24

NATO rozhodne o zásahu do bojů s Islámským státem

www.tyden.cz

Šéfové států a vlád NATO ve čtvrtek v Bruselu nejen převezmou luxusní novou budovu pro alianční velitelství, ale také rozhodnou o zapojení své organizace do mezinárodní koalice bojující proti Islámskému státu (IS).

May 12

Konec Islámského státu? Kurdové s USA plánují útok na baštu IS

Syrské kurdské síly podporované Spojenými státy předpokládají, že během léta zaútočí na hlavní baštu Islámského státu (IS), na město Rakka v severní Sýrii. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na velitele koalice Syrské…

Mar 4

Palmýra návrat IS přežila. Škody na památkách nejsou velké

Týden.cz / Věda

Nové škody na památkách v historickém syrském městě Palmýra, které tento týden dobyly vládní jednotky zpět z rukou islamistů, budou zřejmě méně vážné, než se očekávalo.

Mar 2

Boje o Palmýru. Syrská armáda vytlačila IS z historické části

Týden.cz

Syrská armáda postoupila na bojišti v historické Palmýře. Teroristé z takzvaného Islámského státu (IS), kteří ji v prosinci znovu dobyli, se stáhli z historické části města. Na straně syrské armády bojují její ruští spojenci a také šíitské…

Feb 13

Islámský stát nadále devastuje Palmýru, upozornilo Rusko

Týden.cz

Ruská armáda v pondělí zveřejnila letecké snímky syrské Palmýry. Je z nich patrné, že radikálové z organizace Islámský stát (IS), kteří město podruhé dobyli, tamní historické památky znovu ničí. Informují o tom ruská média..

Dec 11

Islámský stát získal Palmýru, Asad slavil úspěch v Aleppu

Syrská armáda za pomoci ruských sil ovládla další část města Aleppo a má pod kontrolou už jeho velkou většinu. Neuspěla však v historické Palmýře, kterou se podařilo znovu dobýt radikálům z organizace Islámský stát (IS).

Sep 14

Největší loupež století? Islámský stát rozprodává Palmýru

Týden.cz

O radikálech ze samozvaného Islámského státu se ví, že ničí historické artefakty v Iráku i Sýrii. Jednou z nejpodrobněji popsaných destrukcí je ta v syrské Palmýře.

Jun 18

Rána pro IS. Irácká armáda dobyla zpět město Fallúdža

Irácký premiér Hajdar Abádí oznámil vítězství vládních sil nad radikály z organizace Islámský stát ve městě Fallúdža. Armáda se nyní zaměří na dobytí Mosulu, druhé islamistické bašty v Iráku.

Apr 27

UNESCO: Syrská Palmýra je zachována, i když ji IS poničil

Velká část syrské historické Palmýry zůstala zachována. Oznámila to Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu. Palmýra byla téměř rok do letošního března v rukou radikálů z Islámského státu, kteří za sebou nechávají zničené historické…

Aug 30

Islámský stát dál ničí Palmýru, odnesl to Belův chrám

Radikálové z organizace Islámský stát poničili Belův chrám, jednu z nejvýraznějších staveb ve starověké Palmýře. Rozsah škod ale zatím není znám.

Jun 21

Islámský stát zaminoval antickou Palmýru

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát zaminovali ve středosyrském historickém městě Palmýra oblast, kde se nacházejí nejcennější antické památky. Informovala o tom Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z…

May 25

Spory islamistů. Mezi Talibanem a Islámským státem vypukly boje

V Afghánistánu údajně vypukly v posledních třech dnech ozbrojené střety mezi radikálním islámským hnutím Taliban, které dlouhodobě bojuje proti vládě podporované Západem, a dalšími islámskými extremisty, kteří se hlásí k blízkovýchodní…

May 15

Syrská armáda poslala posily do bojů o historickou Palmýru

www.tyden.cz

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) zavraždili u syrského města Palmýra 23 civilistů včetně devíti dětí. U pouštního města se v posledních dnech odehrávají tvrdé boje, syrská armáda tam vyslala posily. Podle syrských ochránců lidských…

Feb 12

Zeman chválil Emiráty za boj proti Islámskému státu

www.tyden.cz

Prezident Miloš Zeman se sešel s korunním princem Abú Zabí Muhammadem bin Zajdem Nahajánem. Mluvili spolu o boji proti mezinárodnímu terorismu i o konkrétních hrozbách v současném světě.

Feb 6

Tanky z Česka vyrazí do boje s Islámským státem

www.tyden.cz

Česká firma Excalibur Army dodá irácké armádě stovku renovovaných tanků a obrněných vozidel. Celkově jde o kontrakt v hodnotě stovek milionů korun.